Sütőtököt az egész családnak!
Most van igazán a szezonja a jófajta sütőtöknek. Bár önmagában nem mindenki szereti - ki az íze, ki a textúrája miatt -, megfelelően elkészítve igazi ízélményt nyújt.
A sütőtököt szimplán megsütve, pürésítve adhatjuk a babának már 6 hónapos kortól. Figyeljünk arra, hogy székletlazító hatással bír. Összefőzhetjük kis krumplival, vagy sárgarépával, így turmixolva össze együtt.
Külön-külön mindkettő adható 6 hónaposan, összekeverve csak 7 hónapos kortól kínáljuk. A sárgarépának s sütőtökkel éppen ellenkező hatása van az emésztésre: szilárdítja a székletet. Cukor és egyéb ízesítő nem szükséges. Érdemes a turmixolt püréből eltenni a fagyasztóba, akár kis zacskókba, akár jégkocka tartóba. Később húsételeket is ízesíthetünk vele a babának.
Bevallom, én nem szeretem a sütőtököt magában. Nekem olyan üres. Ezért krémlevest szoktam belőle főzni, amit viszont imádok.
Felvágom szeletekre a tököt, a szeletek tetejét meghintem barnacukorral, és így sütöm meg a sütőben. A kész szeletekről lefejtem a héját, felkockázom. Egy fazékban kis olajon megdinsztelek egy fej apróra vágott vöröshagymát, erre dobom a tököt. Egy nagyobb szem krumplit szintén felkockázok, a sütőtök mellé teszem, felöntöm vízzel, hogy bőven ellepje, és közepes lángon, fedő alatt puhára párolom.
A fűszerezés ízlés kérdése. Illik hozzá a szerecsendió, a szegfűszeg, a gyömbér, a bors - az enyhébb fajtájú fehéret, vagy zöldet használom, esetleg a tarkaborsot. Ne tegyünk bele mindből, csak amelyik ízt szeretnénk, hogy domináljon! Enyhén sózzuk is.
Ha megfőtt, hozzáöntünk 2 dl tejszínt, ezzel hagyjuk egyet rottyani, majd az egészet botmixer segítségével összepürésítjük. A krumpli keményítőtartalma segít nekünk abban, hogy a leves sűrű és krémes legyen, de ha további sűrűségre, még tartalmasabb ízre vágyunk, reszelhetünk bele füstölt sajtot is.
Tálalhatjuk a tetején reszelt sajttal, pirított sonkadarabkákkal, vagy pirítóssal is.
Lehet, hogy nagyobb gyerekeink még leves formájában sem rajonganak a sütőtökért, nekik süssünk belőle sütit. Egy egyszerű kevert süti mindig nyerő, ezt süthetjük tepsiben, tortaformában, vagy muffinként is.
Süssük meg a felszeletelt, cukorral meghintett tököt először sütőben, majd a héját levágva pürésítsük. Üssünk fel egy keverőtálba 2 tojást, ezt mézzel vagy cukorral keverjük ki –számoljunk a sütőtök édességével is, tehát ne vigyük túlzásba az édesítést. Ehhez tegyünk egy pohár natúr joghurtot, kavarjuk meg jól. Adjunk hozzá 5 dkg olvasztott vajat, ezzel is dolgozzuk össze, majd jöhet bele a tökpüré.
Ízesíthetjük gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal, szerecsendióval, ahogyan nekünk ízlik. Két teáskanál sütőport keverjünk bele kb. 30 dkg lisztbe – ennek mennyisége a tök mennyiségétől függ, hiszen ha sok tökpürénk van, akkor az önmagában is jó sűrű tésztát ad. A sütőporos lisztet adjuk a tojásos sütőtökhöz, majd terítsük el a sütőformában.
180 fokon készre sütjük (a muffinok kb. 20-25 perc alatt sülnek meg, a sütőtől, a tészta mennyiségétől és a kapszlik nagyságától függően).
Babakonyhai kisokos
Sütőtök: 6 hónapos kortól adható
Burgonya: 6 hónapos kortól adható
Sárgarépa: 6 hónapos kortól adható
Sajt: 10 hónapos kortól adható
Tejszín: 1 éves koron túl adható
Tojás: 1 éves kor után adható
Liszt: 6 hónapos kor után, fokozatosan bevezetve, ilyen mennyiségben csak 1 éves kor után
Jó étvágyat a családnak!
Nágel Zsuzsi, 2012. november 15.
Babanet hozzászólások(5 hozzászólás)
A képen a gyümölcstorta formában milyen az alap tészta? És milyen a tökös töltelék?
a krém pedig lehet egy mascarponéval kikevert, édes püré