Hűha, ez nem semmi, egész jólett az oldal
Már tegnap este írtam egy hosszút, de akkor nem ment el, úgyhogy azt most bekopizom ide:
Halihó, szép estét
Rejo,
Milyen fura, hogy a szülési fájdalom pont most került szóba. Tegnap pont ez volt a téme a szülés felkészítőn. De a legérdekesebb, hogy a doiki aki tartotta, szinte pont ugyanazt mondta, amit te. Eza fájdalomnem jelez bajt, ezért nem is élik meg a mamák annyira rosszul. Feltéve, ha lélekben és fejben felkészülnek rá, és ahelyett hogy félnének tőle, megpróbálnák teljesen átadni magukat a rájuk törő fájdalomhullámnak.
Persze, sok egyéb dolog is segíthet a mamának a fájdalom csillapításában, nekem pl nagyon szimpi volt, hogy a doki főleg a természetes fájdalomcsillapításról beszélt, azt favorizálta (pl: nyugodt, stresszmentes körülmények meleg fürdő, illóolajos masszázs, pózváltogatás, légzés, esetleg Tens)
Én úgy jöttem haza, hogy mostantól arra fókuszálok, arra trenírozom az agyam, hogy ha jönnek a fájások, akkor örüljek neki és ne ijedjek meg. És átadjam magam a rámtörő érzéseknek, ne védekezzek ellene. Majd meglátjuk, sikerül-e.
Eda: A felkészítőn pont azt mondták, hogy a kitolási szakaszt akár két órával is meghosszabbíthatja, hiszen a kismama nem érez semmit, nem tudja mikor kell nyomni. Ráadásul, az ilyen szülésnél gyakran kell alkalmazni a vákumot vagy fogót a baba kiszedésénél.
Ezzel együtt, mindenkinek szíve joga, hogy úgy szüljön, ahogy neki jó.
Egy dúla mondta talán, hogy mindenütt jó szülni, de legjobb biztonságban. És ha a kismama úgy érzi magát biztonságban, hogy tudja, az orvosok "megmentik" a fájdalomtó, hát tegye meg, használja az EDát.
biztonság: ehhez még egy gondolat: Valamelyikőtök azt mondta, hogy inkább hamarabb szeretne érkezni a korházba, mint ahogy tanácsolják, biztos ami biztos. Csakhogy, mivel a szülés során akkor megy minden jól, ha a vajúdó nő komfortosan, otthonosan érzi magát (ez leginkább otthon lehet). Általában, a kórházba érve, minden lelassul, megáll egy kicsit. Az előadást tartó orvos szerint, a császármetszésen átesők 90%-a a kórházba túl korán érkezők közül kerül ki. Ezért tanácsolta, hogy a kórházba akkor induljunk, amikor a fájások 3 percesek és már legalább két órája. Ha ekkor indulunk, még mindig lesz néhány óránk a kórházban...
Bocsi, ha megint túl hosszú voltam, és higgyétek el, erről a témáról mg sokkal többet is tudnék írni.
Szülési terv: akit még érdekel, van fent egy terv (ugyanaz, amit Rolex-től kaptam) a születéshete portálon is!
Rönci,
A légzésfigyelő tényleg fontos lehet. Vajon van kölcsönözhető is, vagy meg kell venni? A babaörzőről mit gondolsz? (vagy az ugyanaz?)
Amúgy, én úgy tudom, hogy elméletileg kell az őrzőhöz tanfolyamot végezni, de mivel a babáknál legtöbbször arról van szó, hogy nekik még nem teljesen reflexszrű a levegővétel, ha nagyon bealszanak, esetleg elfelejthetnek levegőt venni. De ha megrázzuk, vagy kizökkentjük a helyzetéből, akkor azonnal újra lélegezni kezd.
Ja, és a légzésfigyelőnél arra figyelni kell, hogy mielőtt a kicsit kivesszük az ágyból, kapcsoljuk ki, mert különben rögvest éktelenül csipogni kezd
Ákata,
Nagyon jó a május végi tali a parkban. Remélem jó idő lesz. Szerintem, mindenki hozzon magával pokrócot, meg enni-innivalót és azzal tuti elleszünk