Gabi!
A páromat úgy 22 évesen ismertettem meg a léböjttel
(most 30) - eleinte csodálkozott, hitetlenkedett, most már nem. Azt azóta is mondja, hogy ő nem akarja kipróbálni (bár a zöldség- és gyümölcsnapig már elmerészkedett) - szíve joga, én nem erőltetem rá, bár mindig elmondtam, hogy nekem mennyire jólesett a böjt. Viszont tolerálja/segíti, vagyis nem szól bele illetve ha böjtölök, akkor igyekszik nem az orrom előtt libasültet enni és nem várja el, hogy főzzek neki (néha megtettem ugyan, de jobb nem főzni ilyenkor) A gyerekeim még nagyon kicsik (1 és 2,5 évesek), mióta megszülettek, nem volt még lehetőségem léböjtre - diétára igen - de szerintem számukra természetes lesz, hogy az emberek szoktak (lé)böjtölni (anyukám, testvérem és számos ismerősünk is), úgyhogy nem gondolom, hogy lesz konkrét időpontja annak, hogy megismerkedjenek a böjt létezésével. A kipróbálását kb 14 éves korig nem ajánlják, vagy csak kifejezett orvosi javaslatra és ellenőrzéssel - bár a gyümölcsnapot már szinte most is ismerik, mert sokszor nem kívánnak egyebet enni (igaz, még mindkettő szopik). De egy-egy napra, ha ők kívánják, ki is próbálhatják majd a böjtölést, aztán ahogy elég nagyok lesznek hozzá, természetesen böjtölhetnek hosszabban is, ha akarnak. Az én tapasztalataimat alapul véve valószínűleg vágyni fognak rá - de ha nem, náluk sem fogom (nem is lehet) erőltetni.