2000.06.05 14:54
Szerző: Anonymous
Kedves Ani!
Ez nagyon nehéz kérdés!! Szerintem a gyereknek előbb-utóbb hozzá kell szoknia, hogy anya nem lehet mindig mellette, mint ahogy ahhoz is, hogy éjjel anyának is szüksége van alvásra. Ez nagyon szigorúnak tűnik, de ha belegondolsz, tényleg így van. Az én fiamnak is volt olyan időszaka (de én akkor még nem dolgoztam), amikor nélkülem nem volt hajlandó aludni. Egy ideig bírtam, aztán azt mondtam, elég volt. Eldöntöttem, hogy 2 hetet szánok arra, hogy rászoktassam az egyedül alvásra. Innentől kezdve este betettem az ágyba, adtam neki egy puszit, villany le, anya ki. Fiam persze üvöltött. 10 perc múlva visszamentem, megsimogattam, mondtam neki, hogy aludjon, én is alszom, itt vagyok a másik szobában. Persze tovább üvöltött a megcsorbított "jogaiért". 10 perc múlva ismét bementem, elmondtam azt, amit az előbb is, de közöltem vele, hogy legközelebb már csak reggel jövök. Fiam üvöltött 1-2 órát, majd álomba sírta magát. Persze éjszaka is felébredt, és sírni kezdett, akkor ugyanezt eljátszottuk. 3-4 napig ez ment. Aztán az 5. napon éjszaka már nem ébredt föl sírva, és elalváskor se sírt már olyan sokáig. Másfél hét elteltével már sírás nélkül aludt el egyedül éjszaka, és ha éjjel felriadt, sírás nélkül egyedül visszaaludt. Máig sincs vele semmi alvási probléma, sőt, gyakran kizavar engem a szobából, hogy most már aludni szeretne. Tudom, hogy drasztikusnak és kegyetlennek hangzik ez a módszer, de nekem semmilyen más módszer nem vált be. És valljuk be: ha te kipihent vagy, azzal a gyermeked is jobban jár. Amiatt pedig, hogy dolgozol, és nem tudsz vele lenni napközben, ne legyen lelkiismeret-furdalásod, hisz előbb-utóbb mindenképp sor került volna erre az "elszakadásra". Szerintem nagyon fontos, hogy a gyerek érezze, hogy nem kizárólag körülötte forog a világ, hogy anyának is vannak szükségletei, amiket neki éppúgy tiszteletben kell tartania, mint ahogy te tiszteletben tartod és igyekszel teljesíteni az ő szükségleteit a lehetőségekhez mérten. Sok sikert kívánok!
Krisztina