2002.07.14 17:09
Szerző: Anonymous
Hello Mindenki, és ismételten üdvözlet Doktor úr!
Akik még nem ismernek, azoknak néhány szó: budapesti kispapa vagyok és nem régóta vagyok fenn, de Dr. Csákánnyal elkezdtünk egy diskurzust a "Tudsz olyan jo szulesz -nogyogyasz orvost , aki nem csak a penztarcam utan erdeklodik hanem en is erdeklem ?" topikon. Ott offtopiknak nyilvánítottak, és ide vezéreltek.
Nos ha senkit nem zavar folytatnám, amit ott elkezdtem. Ha valakit mégis, akkor szóljon, és tovább költözködöm... Akit esetleg érdekelnek az elõzmények, nézzen szét az elõbb említett helyen. Mivel a mondandóm / számomra legalábbis / közérdekûnek tûnik, nyugodtan kapcsolódjatok be ti is a dokival folytatott eszmecseréinkbe, eszemben sincs a topikot kisajátítani.
Nos akkor:
Mégegyszer üdv Dr. úr!
Nos szerintem a társadalom úgy érzi !!! Az egészségügy hatékonysága mindenek felett fontos, hisz csak egy olyan nemzet tud felemelkedni, ahol a test és lélek egészsége energiát, tartalékokat ad a társadalom minden tagjának... És hogy itt miért nincs ez? Két oldalról is meg kell közelíteni a dolgot: Az "adó" oldalról nézve az országunk belsõ gazdaságpolitikája nem épp a legszerencsésebb, hogy finoman fogalmazzak. Azok a politikusnak titulált kiskirályok akik "nincs jobb" alapon a parlamentben ülnek, csöppet sem foglalkoznak azzal, hogy hol kell elkezdeni a "rekonstrukciót" amit az eddigi és azóta is folytatott eszement pazarlás okozott. / már elnézést hogy egy pillanatra offtopikba kényszerültem / De ennek ellenére az orvosi fizetések az egészségügy sanyarú sorsa mellett sem estek az átlag alkalmazotti bér alá. Mert ugye az említett autószerelõ általában magánvállalkozó, és õ az összegbõl adózik, szerszámokat vesz, kisebb alkatrészeket vesz / pld csavarok stb. / és az ön által a "példabeszédben" említett 10000 forintból jó ha megmarad neki 3-5 ezer. / mert hát a példaként álló esteben a kiszálláshoz felhasznált benzinköltség is a kapott összegbõl jön ki / Akkor pedig ha azt nézzük ugyanott van mint az átlag orvos hálapénz nélkül. Vagy az alatt. Úgyhogy szerintem az orvosoknak nincs miért sírniuk: Bár nincsenek kiemelt bérezésben, de olyan nagyon rosszul sem keresnek. Fogadó oldalról viszont siralmas a helyzet. A solgáltatás nem megfelelõ színvonalú, és minden nem foghtó a "felszerelés silányságára" amit állandóan maguk elé tolnak a dokik. Pld. nagymamám sem halt volna meg egy egyszrû rutinmûtétnek mondható vesekõ eltávolításban, ha az orvosai figyelnek arra, hogy a seb megfelelõen tisztul-e. Hogy a kedvesem autóbalesetérõl / amit már említettem néhányszor / ne is szóljak... Ha egy orvos nem a szívügyeként kezeli a hivatását / ahogy ön fogalmazta: él-hal a munkájáért / addig a betegek fognak élni-halni helyette... Élni, ha szerencséjük van: épp jó napja van a dokinak, megfelelõ összeget tud prezentálni, vele van az Isten Vagy halni: ha nem tud tejelni, ha a dokink szokásos nemtörõdömséggel látja el, ha épp a kevés fizetésén rágódik, miközben a beteget félrediagnosztizálja... Ez utóbbi esetben már csak Isten marad... Sajnos ez a gyakoribb. És hogy nem kell lámpával keresni? Akkor ezekszerint csak én vagyok a szerencsétlen, hogy a "mintavételezés" során csupa ilyen krapekba botlottam? Lehet... De akkor mindazok, akik velem egy véleményen vannak / tippem szerint az ország lakosainak 2/3-a / szintén balek? Elég jól bujkálnak a jó orvosok, ha ilyen kevés kókler van, és mégis mindig õket szúrjuk ki, nem ?
Mindazonáltal abban egyet értünk, hogy az anyagi kérdést felülrõl kellene beszabályozni. Még talán abba is belemennék, amit ön mondott: az elsõdleges prioritású hivatásúak kapjanak kiemelt bérezést. De ennek azért az is feltétele, hogy az egészségügy kidobja magából az ilyen rákos daganatként burjánzó orvosokat, hogy ne rontsák a kevés jól dolgozó orvos imázsát. És persze már a kezdetekkor kiszûrni, hogy ne is kerüljön vadkapitalista az orvosi rendelõk, kórházak belsejébe, max páciensként. ez viszont egy nagy mértékû összefogást feltételezne, egyfajta lázadást a jelenlegi rend ellen, nem azt amit ön mondott, hogy ez van, ezt kell szeretni. Ha Ön pld. egy normálisabb jövõt szeretne / ahogy azt kifejetette / miért nem tesz érte? Ha Ön annyi jó orvost ismer, miért nem fognak össze? Ha csak egy évig kollektíve nem fogadnának el hálapénzt / ez persze azt jelentené, hogy hajlandóak legyenek lemondani az elveik érdekében a Havai nyaralásról, esetenként a kalácsról is, beérni csak a kenyérrel / akkor rögtön kibukna, hogy ki a hunyó, mert nem hiszem, hogy azok akik csak a pénzt óhajtják megmaradnának ott, ahol vannak. Elmennének magánpraxisba, ahol többet kereshetnek. És be is buknák, ha Ön és társai a továbbra is lekiismeretes munkájukkal bebizonyítanák a társadalomnak: Nem kell feltétlenül hálapénz ahhoz, hogy emberségesen, normálisan lássák el a betegeket. Bebizonyítsák, hogy a hálapénz nem kényszer, hanem fakultatívan választható lehetõség... No ehhez kellene aztán vér a pucába ! Ön tudja legjobban, hogy a láz az egész testet gyengíti, de azért van, hogy a testbe került "hiba" kipurgálódjon... Persze a társadalom segítségére, támogatására is építeni kellene: Annonim panaszkönyv bevezetésével. Ha pld egy ABC-ben ki lehet rúgatni valakit, aki nem odavaló, miért nem lehet ugyanezt egy kórházban megtenni? Csak akkor lehet belekötni egy orvosba, ha akkora hibát követ el, amit már bíróság elé lehet vinni, és a végeredmény még ha a beteg nyeri is nem minden esetben elbocsájtás, hanem csak pénzbirság... Ha elütök valakit, akkor elveszik a jogsimat. Ha sok kicsi hibát követek el, akkor kipontozódok.. Akkor is elveszik a jogsimat... Az orvosoknál miért nincs így? A jó orvosoknak nem lenne félnivalójuk, csak azoknak, akiknek "gyakran van rossz napjuk", vagy akiknek csak az van... Ezek pedig szerintem éppúgy nem valók orvosnak, mint ahogy a flegma eladónõ a pult mögé, és a "rallybajnok" a volán mögé... Ha az orvosok igazán szeretnék, hogy ne mondjanak rosszat róluk akkor az okot kell megszüntetni, nem pedig okoskodni, hogy miként is magyarázzuk meg... Hogyan igazoljuk mások és esetleg saját hibáinkat...
A "libát a doktornak" esete nem azt jeleni, hogy a zongoratanár játtszon el egy etûdöt, a bálnavadász hozzon egy bálnát, az anyókák pedig csirkével a hónuk alatt menjenek orvoshoz... Hanem azt, hogy nem feltétlenül rendelkezik mindenki elegendõ kp-val. Lehet, hogy az orvosoknak az a kényelmes, hogy mindenkitõl ropogós bankókat kaszíroznak, de a hála nem csak az államilag kibocsájtott értékmérõre korlátozódik. Pld. ha Julcsa néni nem tud 3000 Ft.-ot adni a vizsgálatért, akkor az orvos elégedjen meg az 500-zal is. Julcsa néni hálája nem lesz kisebb ettõl. De ha a doki vasárnap a piacra megy zöldségért, Julcsa néni mosolyogva, szívében hálával adja féláron, esetleg ingyen is a portékát... Az említett autószerelõ is, lehet, hogy kp-ban kevésbé bõvölködik / ahogy pld apám sem /, de ha a doki bácsi lerobban, akkor ugrik a kocsiba kimegy a határba, és megjavítja a verdát... És nem kér pénzt, vagy csak az anyagárat... Íme a hála más aspektusból. Erre egy kis példa / mondjuk a BSA nem örülne neki.. /: amíg suliba jártam, az osztályomban és a baráti körünkben is élt egy hivatalosan ki nem hirdetett, de mindenki által betartott és elfogadott szabály: ha valakinek van valami szoftvere az közös kincsnek tekinthetõ, és kérésre ingyen bérmentve másoltuk le egymásnak... / tudni kell, hogy mind kispénzû diákok voltunk, az akkori szoftverárak mellett nem tudtuk volna beszerezni a tanuláshoz feltétlenül szükséges dolgokat / ez azért volt jó mindenkinek, mert mindenki megkapta amire szüksége volt, aki adott, az a jövõ héten mástól kapott mást ami pedig neki hiányzott... aztán volt egy krapek, aki mindebbõl kimaradt, csak a markát nyújtotta, ha kellett valami... Adtuk, hisz mi is úgy kaptuk ingyen... Aztán végül úgy alakult, hogy tõle kellett valami... Erre benyögte, hogy 5000 Ft. Pedig még ha nem adtunk volna neki semmit soha, akkor sem lett volna erre joga, hisz amit kértünk tõle azt szintén valaki mástól kapta... Ha a dolog jogi oldalát nézzük egyikünk sem volt mentes a bûntõl. A szoftverek illegális másolása bûn, akárhogy nézzük. Egyedül az a mentségünk, hogy rá voltunk kényszerülve, de persze ez a bíróság elõtt egy fabatkát sem ér... Viszont a BSA sem ezekre csap le teljes szigorával... Az ilyeneket csak felszólítja, hogy x idõn belül semmisítsék meg az összes illegélis szoftverüket... Hanem azokat, akik az illegális szoftvert áruba bocsájtják, pénzért adják tovább... Mondanom sem kell, a fickót ezek után kiközösítettük, és soha senki nem kért tõle semmit... És nem is adott... Nos, hogy mire is példa ez /a jogi bonctól eltekintve /? Arra, hogyha a doki kisajtolja a viselkedésével a pénzt, és csak a pénzt, lehet hogy megkapja... De legközelebb mikor neki kellene valami, akkor akit megpumpolt, az is úgy számláz, ahogy egy idegennel tenné, esetenként mégjobban megnyomja a ceruzát, ha még a kapott szolgáltatással is elégedetlen volt... Kinek jó ez? Csak arra alkalmas, hogy mindenki nyögjön a terhek alatt, és ebben az esetben az orvos is joggal mondja : azért kérek ennyit, mert nekem is grága az élet... Ha például én találok a feleségemnek egy olyan orvost, aki lelkiismeretesen törõdik vele, lehet, hogy anyagilag nem jár jól velem, ugyanis fiatal házasokként nem épp a leggazdagabbak közé tartozunk... De ha a doki számítógépet vesz a gyerekének, vagy elromlik otthon a sajátja, és rámtelefonál, akkor képességeim maximumát latbavetve sietnék a segítségére, s mindezt anyagiaktól mentesen... Eddig ez bevált, és az alapján ítélve, hogy az emberek mit mondanak rólam nyíltan és a hátam mögött, nem volt panasz azügyben, hogy esetleg valakinek nem honoráltam meg eléggé a segítségét... egy orvos meg pláne abban a helyzetben van, hogy a cipésztõl a pékig mindenkivel kapcsolatba kerül egyszer / esetünkben a cipésznével, péknével... / Ha kihasználja a lehetõségeit, akkor még jobban is járhat, mint ha az azonnali kézzel fogható hála megoldást választja...
Nos, akkor egyenlõre ennyi... Várom válaszát...
/ bocs ha néhány helyen offtopikos voltam... /
S78