Kedves Rita!
Nagyon örülök, hogy "eljöttél" hozzánk.
Annak kevésbé örülök, hogy a net folyton határt szab a kommunikációnak, mert nem mennek át a nonverbális üzenetek. De ezt el kell fogadnunk, és így nem tudunk megspórolni olyan köröket, amik nem lennének élőszóban.
Mert ha beszélgettünk volna, akkor érezhető lett volna, hogy nem versenyeztetem a két szakmát. Tiszteletre méltónak tartom, amit a szülésznők csinálnak. Timi azt írta, szívesen kísérne otthonszülést (ha ő úgy érezné, hogy az általa fontosnak tartott háttérfeltételek adottak), én ezért kíváncsian kérdeztem, mit hogyan csinálna. Min változtatna.
Rita, az túlzás, hogy ismerjük egymást, inkább igaz, hogy láttuk már egymást közelről
, és pár futó szót váltottunk. Továbbá szembesülhettél egy igencsak kirohanó, kevéssé megfontolt és forrófejű megnyilvánulásommal. Emellett tény, hogy az időm nagy részében nem olyan vagyok, és könnyen lehet, hogy az akkori (több mint egy évvel ezelőtti!) kép alapján képzelted el, milyen hangsúlyokkal is írhattam.
De nem bánom ezt, örülök, hogy levelezhetek veled. Õszintén kíváncsi vagyok a véleményedre. Nem gondolom, hogy én tojtam a spanyolviaszt, a tudásom nagyon messze van a tiédtől. Rengeteg tanulnivalóm van tőled is, és még rengeteg embertől.
Újra vissza Timire (és ez igaz Rád is): nyitottan hallgatom meg mindenki álláspontját, mert tágíthatják, és sok esetben tágtják is a látókörömet. Épp tegnap, a bábaképzésünkön szembesültem ilyen esettel. Megvolt a saját, elég szilárd nézőpontom egy esettel kapcsolatban, de nyitott voltam arra, hogy új információk megváltoztathatják azt, és így is történt. Több háttérismerettel tisztába kerülve igazat kellett adnom a másiknak. Így vagyok Veletek is.
Doppler (ezesetben a saját véleményemet írom, mely meglehet, hogy egyezik a Holdudvar Bábaház protokolljával, de a sajátomat képviselem most): semmi bajom a doplerrel, ám inkább a végére hagynám. Ameddig nem zavarja a mamát, és hatékonyan tudom alkalmazni (vagyis nincs még nagyon lent a kicsi feje), akkor fafület használnék, amint rövidebb idő van a szívhangok meghallgatására, elővenném a dopplert. De - és itt jön a képbe az én talán kicsit erőteljesebb "el a kezekkel" szemléletem - ha az anya kifejezetten kérné, hogy hagyjuk a szívhanghallgatást, és tudnám, hogy vállalja a felelősséget a testéért, a szüléséért, a babájáért, akkor eltekintenék ettől. (Azt hiszem, ha én szülnék otthon, nem engedném, hogy túl gyakran megnézzék, én azt szeretem, ha teljesen békénhagynak.)
Vérveszteség: mit jelent a volumenpótlás?
Ami a kiabálást illeti: jót nevettem. Nagyon tetszik, amit írtál.
Vállelakadás: épp tegnap néztünk egy filmet erről. Érdekes volt, tanultunk belőle. Jó volt látni premier plánból.
Írtad: "...sem a másikat kérdezni, hogy mit csinálnál ekkor, akkor." Erre írtam fentebb, de megerősítem: hát hogyne kérdezném, mit csinálsz te, ha tanulhatok tőled?
Remélem, hamarosan önállóan is kísérhettek szülést, és én nagyon örülök, hogy te is írtál.
Szép napot.
Virág