Sziasztok!!!
Bocs, hogy ilyen ritkán vagyok, de elég sokat dolgozom, du sok a meló, ügyeletek stb és amikor hazaérek, már nem sok kedvem van írni. Csak elolvasom!!
De követlek benneteket.
Kincsecske!!!
Nagyon örülök végre szeded!!!! Hurrááááá!!!! Jajj de jó!!!! Teljes boldogság!!!! Még bennem is!!!
Csillagfény!
Neked is nagyon örülök. Jó úton vagy!!!!
Lesz itt babó!
Esperonak igaza van! Nem kötelező a rosszullét! Engem egy kicsit kiütött
De felálltam.
Mostmár 2x850 mgot szedek! Azt nem tudom, hogy hat e?
Ami a cukorbeteg nők PÉjét illeti a következő a hozzászólásom:
Két tipusú cukorbetegség van:
1. tipus, inzulin függő, elsősorban fiatalokat érint, fiatal korban (akár már gyerek korban is!!!)jelen van. Itt a hasnyálmirigy inzulin termelő béta sejtjei károsodtak és nem termelnek inzulint.
Ezért alakul ki a magas VC szint. Nyugodtan lehet Péjük és szülhetnek gyreket!! (ha más ellenjavallat nincs)
A 2-es tip diabetes nem inzulin függő: ez idősebb korban jelentkezik, általában kövér, magavérnyomásos, zabáló, magas vérzsirszint stb tüneteket un Metabolikus X syndroma tüneteit produkáló betegeknél van jelen. Õk fiatal korúkban nem voltak diabetesesek, volt PÉjük, szűlhettek!
Ennek a két diabetesnek a kialakulása más és más.
Az elsőnek semmi köze az inzulin rezisztenciához. PÉ van!!!
A másodiknak nagyon sok köze van: a tudományos kutatások az inzulin rezisztenciát az elhízásnak tulajdonították. Sőt a legutóbbi gyógyszer bemutatón (metformin) amin voltam, ott is az elhízás okozta IRről beszéltek. De nem kötelező a PCO tünetek megjelenése.
Mamár egyre több cikk van arról is, hogy az IR nem az obesitasnak (dagiságnak) köszönhető, hanem közel 100 oka is lehet. Többek között genetikai háttér!!! Erre mi is "jó" példák vagyunk, az alacsony BMIvel (test tömeg index) IR produkálunk.
A PCOt régebb csak kövér, szőrős nők betegségének tartották. De ma már ez is megdőlni látszik (mégha sajnos sok doki nem is tud róla: pl sovány PCOst mutogatni kell mert olyan ritka, meg hasonló beszólások). Ez egy komplex betegség. Azon felül, hogy mindkét oldali petefészekben több 2-8 mmes cisztának kell jelen lenni, más endokrin eltérés is fennáll(hat)!!! Pajzsmirigy probléma, prolaktin, mellékvesekéreg problémák (emelkedett tesztoszteron, cortisol), LH/FSH arány stb.
Összegzésül azt mondanám, hogy az IR és vele társuló diabetes (2es tipusú) nem kötelezően vezet PCOhoz. Mintmár írtam ezek a betegek többnyire idősek.
Ez csak azért érdekes, mert ezek a kutatási eredmények, hogy fiatal, SOVÁNY PCOs nők anovulációjának hátterében a IR áll, nagyon frissek. Csak most derült ki, nincs még elég adat.
Lehet, hogy nagyon sok idős cukorbeteg embernek lehetett fiatal korában IRje, csak akkor még nem vizsgálták. Ki tudja??? Majd a gyógyszercégek sokat fognak kampányolni, hogy az IRre jobban odafigyeljenek a dokik
Látjátok ti is, hogy közelharcot kell vívni egy 5 pontos cukorterheléses IR vizsgálatért!!! Nem beszélve arról, hogy ezt valaki megfelelően kiértékelje!!! Aztán a Metformint fel is írja!!!!
Arra, hogy a PCOra törzskönyvezzék a Metformint még várni kell. !!!! De az eddigi leírások szerint, nincs magzat károsító hatása!!!!! Ezért szedjük. Szedem én is, annak ellenére, hogy a gyógyszertan könyvemben ott éktelenkedik, az, hogy terhesenknél és szoptatós kismamáknál ellenjavalt a gyógyi!!!!
Jó sokat beszéltem! Lehet, hogy kissé értehetetlen vagyok, mert sietek
Ha valami nem világos, kérdezzetek!!!
Espero!
A lényege a Mteforminnak, hogy veseelégteleségben nem lehet szedni!!! De nekünk fiataloknak az nincs!!!
Tehát a következő vizsgálatokról van szó
Vese: kreatinin, carbamid, hugysav
máj: GOT, GPT, GGT
De azt hallottam, hogy elég fél-egy évente ezeket nézetni!!! Itt az öreg, n+1 belgyógyászati nyavalyával rendelkező betegekkel van gond!!! Mi egészségesek vagyunk!!! Relative!
Készülök a Húsvétra. De csak lélekben!
A takarítás elmarad. Nincs erőm hozzá!
puszika nektek!!!!!!!!!
Kavics
(11 cn.)