Zsebi,
vagyogatunk azért, de ha nincs kérdés, nincs válasz sem
Én viszont ehhez a kérdéshez kevés vagyok. Valami rémlik azért, hogy Iboly (Rózsa Ibolya ICBLC, azaz szakember) anno nagyon-nagyon régen írt ide egy olyat, hogy ha este iszol, és csak reggel van szopi, akkor ez már nem gáz... persze attól függ, mennyire éjjel műveled az alkoholizálást
Esetleg próbálj meg Borstsnak írni privit, vagy ha nagyon sürgős, hívd fel Schneiderné Diószegi Esztert (az nlc.hu-n ő a szoptatási szakértő).
Bár szerény véleményem szerint azért akkora bajt nem tudsz csinálni, nem újszülött már a leányzó, te pedig nem négykézláb akarsz hazamenni
Érezd jól magad, és ne görcsölj a szopi miatt
(Amúgy az én fiam is hasonló jellegű darab, 14 hónapos, és napi kb. 600 alkalommal szopizik - és volt már rá példa, hogy egy-egy pohár borocskával "leitattam"
)
Klebsiella (szép név
),
amit Zsebi írt, azzal maradéktalanul egyetértek. Ha a kölök szépen gyarapodik, akkor nagy baj nem lehet. Mérleg azonnal kidob, csak stresszforrásnak jó, súlyt mérni meg elég a tanácsadáson, hetente. Ami meg a lusta szopizást illeti, annyira rossz nem lehet az, ha a bébi hét hét alatt kis híján két kilát hízott...
Amúgy, és ez nagyon fontos, hat hetes kor körül van egy fejlődési ugrás (simán csúszhat egy hetet, lehet az hét hetesen is), ami igényugrással is jár, azaz nem a tej kevesebb, hanem a gyerek akar hirtelen többet enni. Sok-sok cicire tevéssel pár nap alatt rendeződni szokott a dolog, a tejtermelés utoléri az igényeket, ehhez azonban az kell, ahogy Zsebi is írta, hogy mindig, de tényleg mindig, minden nyikkre cicire kerülhessen az a baba. Ha esetleg este nem elégszik meg két cicivel, hát kapjon hármat, négyet, akár ötöt is. Vagyis elkezdi az egyiken, aztán folytatja a másikon, aztán megint visszakerülhet az elsőre, mert a szopás alatt is folyamatosan termelődik a tej, azaz mindig fog benne találni valamit.
A fejés nem számít, mármint hogy mennyit sikerül, az viszont nagyon-nagyon fontos, hogy az anya ne idegeskedjen! Semmi mennyiségeken agyalás! Ugyanis az idegességtől nem apad ugyan el a tej, de a tejleadó reflex gátlódhat, vagyis ott van az a tej, csak nem jön ki
Szóval szoptatni csak szépen, nyugisan, ahogy a csillag megy az égen... van, akinél mindenféle nyugtató trükkök beválnak, mint zene, aromaterápia, én spec. mindig vittem a szoptatáshoz a könyvemet - valami könnyűt, de izgalmasat, ami leköt és kikapcsol, és olvastam. De a tévézés is jó lehet, pláne amíg a baba ilyen apró, és még nem forog le a ciciről, hogy ő is nézze
Egyszer olyat is olvastam, hogy a fejés is akkor ment jól valakinek, ha a tévé előtt ülve művelte, mert az elterelte a figyelmét és nem azt figyelte állandóan, hogy telik-e az edény...
No csak kitartás, a leírtakból ítélve nagyon jól indultatok, biztos vagyok benne, hogy nem lesz semmi baj.
(Mondom én ezt úgy, hogy most írás közben a másodikat szoptatom. Az első 22 hónaposan hagyta abba. A második most 14 hós...)
Üdv
Kriszi