Szia Elin!
Először is: jól döntöttél, hogy megtartottad a babát. Semmi és senki nem tud olyan örömet adni, mint ő. Már nemsokára megszületik. Az utolsó heteket a legnehezebb kivárni.
Azt szeretném még kérdezni, hogy van-e valaki/valakik, akik melletted állnak, segítenek? Szülők, testvér, barátok? Lesz-e a szülés után is segítséged? Vagy teljesen magadra vagy utalva?
Lányok, ha valamit nem jól tudok, javítsatok ki, nehogy rossz infokat adjak Elinnek!
A gyerektartásról jogilag nem mondhatsz le, mert az a gyereket illeti. Mértéke: az "apa" mindenkori jövedelmének 20 %-a. Ide tartozik a bére, a jutalom, a jutalék, a 13. havi fizu is.
Szerintem keress egy jó ügyvédet. Amennyiben az ügyvédeitek nem tudnak megállapodni, gyerektartási per lesz belőle és a bíró dönt. A pert neked kell indítanod a területileg illetékes bíróságon. Kérj a költségekre, illetékre mentességet, lévén kismami vagy.
Ha mégis megegyeztek az ügyvédeken keresztül, akkor írni fogtok egy mindenre kiterjedő megállapodást (gyerekelhelyezés, gyerektartás, kapcsolattartás, láthatás stb.) Egyezkedéskor az "apák" ügyvédei az önkéntes teljesítést szokták szorgalmazni, azaz nem vonatják a fizetésből, hanem önként utalgat. Ez azért fontos az "apának", mert ha pl. hitelt akarna felvenni, ne látszódjon a gyerektartás fizetése, jobb legyen a hitelképességének megítélése. Ha szívatni akarod, ragaszkodj ahhoz, hogy vonják a béréből. Ja, és ha van bírói jogerős határozatod, beállíthatsz a bérszámfejtőjéhez, hogy mutassa meg, mennyit keres a "kedves apuci" és ide a 20 %-ot. Mondjuk sajna ő is kekeckedhet: elmegy minimálbérre vagy feketén dolgozni, hogy ne kelljen fizetni.
Ha esetleg eleve nem fizet, vagy menetközben meggondolja magát, 6 hónapod van rá, hogy igényeld a bíróságon a gyerektartást, utána már úgy veszik, hogy nem tartasz rá igényt, nem szorulsz rá. Azt írtad, egy helyen dolgoztál vele. Próbáld meg megtudni a fizuját. Nekem ez a havi 10 ezer gyt. nagyon kevésnek tűnik. Bár sokan vannak, akik 2 (!) gyerek után kapnak ennyit. Szégyen.
Ha már nem mondhatsz le a gyerektartásról, akkor legalább a tényleges 20%-ért harcolj, ne az általa jóváhagyott összegért.
Az apaságival kapcsolatban itt eltérőek a vélemények. Nem akarlak semmire rábeszélni, csak mesélek.
Tudod, sokan vannak itt úgy, hogy már sajnálják, hogy nem fiktív apát jelentettek be.
Az ilyen alakoktól a legjobb mihamarabb megszabadulni, nem pedig egy életen át elviselni a jelenlétüket. Úgy változik a véleményük, mint a szélirány. Nehogy később rájöjjön, hogy kell neki a gyerek.
Ezért talán jobb, ha fiktív apa van, de ilyenkor ugyi nincs gyerektartás. (én szívesen lemondanék róla, ha az a szarházi meg lemondana a gyerekemről)
Viszont: nincs is semmilyen joga a gyerekedhez: nem látogathatja, nem viheti el 3 éves korától napokra, nem vagy köteles odaadni a gyerekedet pl. nyáron 1 hónapra stb. Tájékozódj ezügyben az ügyvédnél, hogy mik lesznek így az "apának" a jogai.
Bárcsak én tehettem volna meg, hogy fiktív apát iratok be!!!! De sajna 8 évig házasságban éltem azzal a rohadékkal, aki feledve mindent, rohant a farka után és bekurvázott, amikor én 6 hónapos terhes voltam a kislányommal. A fejemhez vágta, hogy NEM IS AKARTA EZT A GYEREKET. Akkor miért csinált velem végig évekig számos vizsgálatot, hogy lehessen baba? Most meg félhetek, mikor gondolja meg magát, és követeli a jogait, amire egyébként SEMMI !!!! erkölcsi alapja nincs. Undorító férgek!!!!
Ja, csak annyit, hogy senki se hibáztassa magát azért, mert ilyen alakkal kezdett. Nem volt egyiknek sem a homlokára írva, hogy "VIGYÁZAT! SZAR ALAK".
Gondold át alaposan. Valóban az szeretnéd, hogy az ilyen alak vezetéknevét vigye tovább a babád? Teljesen leszerepelt. Nem a gerincesek osztályába tartozik, az biztos.
Egy percig sincs tekintettel rád és a születendő gyerekére.
Mondjuk, ahogy kinéz a dolog, nem sűrűn menne láthatásra. Maradjon is így. Biztos vagyok benne, hogy a barátnője úgysem engedné. Az is lehet, hogy majd fizetgeti a gyerektartást, és egyébként meg magasról tojik rátok, hiszen csak nyűg neki ez a gyerek. (Mennyi ilyen alak van!)
Én speciel örültem volna, ha a saját nevemre vehetem a kislányomat, de az a szarházi nem engedte, hiszen (mint mondta) mégiscsak ő csinálta!!! Mit nem adnék, hogy a lányom vezetékneve az enyém lenne. Minden álmom, hogy találjak olyan igazi társat, aki a nevére veszi a gyerekemet, vagy ha ez nem megy, akkor a gyerekem nagykorában vegye fel az én nevem.
Nem lenne jobb a saját neveden?
Bocsi, nem akarlak lebeszélni, csak kérdezem. Persze nem egyszerű maga a helyzet sem, amiben benne vagy/benne vagyunk.
Ha neked ez valóban sokat számít, ne hagyd magad.
Ha annyira szeretnéd, hogy az "apa" nevét viselje, akkor harcolj érte. Lehetséges, hogy ragaszkodni fog a DNS teszthez.
Kérdezd meg az ügyvédtől, hogy milyen költségei lehetnek egy esetleges pernek. Milyen anyagi terhek kerülnének rád. Mivel te kismami vagy, kérhetsz illeték és költségmentességet! De sajnos még így is lehetnek költségeid. Kérdezz rá. Esetleg elmehetsz a lakóhelyed szerinti Családsegítő Szolgálathoz ingyenes jogtanácsadásra. Vagy az Igazságügyi Minisztériumban is van ingyenes tanácsadás bizonyos napokon.
Tuti, hogy arra megy ki a játék a részéről, hogy nem is tőle van a baba.
Ugyan aláírta az apasági nyilatkozatot, de nekiáll ge..zni, hogy húzza az időt, és valahogy kibújhasson a felelősség alól. Ha bebizonyosodik, hogy ő az apa (márpedig az) akkor szerintem neked jogod van kérni a bíróságtól, hogy a babád az ő nevére legyen anyakönyvezve. Ez alól nem hiszem, hogy kibújhatna. Ahogy a gyt fizetése alól sem.
Egyébként biztosra veszem, hogy ő már volt ügyvédnél!
Egyben biztos lehetsz, jól döntöttél, hogy megszülöd a kislányod.
Viszont valóban nagy feladat és harc vár rád. De biztos vagyok benne, hogy győztesen fogsz kikerülni (már amennyire lehet egy ilyen helyzetben). Az írásodból legalábbis úgy látom, nem adod fel, nem adhatod fel. Drukkolok neked.
Írd meg, mit sikerült intézned.
És persze, ha meglesz a baba, feltétlen írd meg légyszi!