Kedves Ildi!
Nosztalgiázhatsz bõven, annyi problémám van!
Mi most egyelõre úgy csináljuk (bár ez kéthetente változik), hogy emesét fürdetjük elõbb, utána Ábelt. Behívom õt is, nézze, míg a huga fürdik, de aztán felmászik a pelenkázóra, és az Istennek se hajlandó lemászni, a fél kezemben ÍEmese, a másikkal hessegetem Ábelt... Próbáltam már bevonni, a segítségét kérni, de így estefelé már nbagyíon fáradt, ami leginkább dacosságban nyivlánul meg. Ábel mostanában nagyon nehezen alszik el este, nyolc körül csak akkor, ha vmiért nem aludt délután (néha nem sikerül elaltatni napközben). Mostanában fél tízkor alszik el. talán túl sokáig hagyom aludni ebéd után? Két- két és fél órát alszik. Most, hogy ezt írom, ugrott be, hogy lehet, hogy sok ez a mennyiség, ezután majd megpróbálkozom azzal, hogy egy-másfél órát aludjon csak, aztán meglátom, könnyebben alszik-e el este.
Igen, én is alig várom már az együtt fürdést, azt hiszem, Emese egy éves kora tájt már mehet.
Pelenkázás... Ábelt a nyáron már megpróbáltam szobatisztaságra szoktatni, nem sikerült, most, amikor bejött a fûtési szezon, megpróbáltam ismét, vmivel jobb eredménnyel (most már azonnal jelzi, ha bepisilt, csakhogy ELÕTTE még nem szól, de hát ez is eredmény a nyárhoz képest), szóval kettõt pelenkázok, talán megpróbálom karáécsony után újra.
Nálunk a cumisüveg még mindig megy, ui. Ábel 22 hónapos koráig szopott, és szopi után aludt el, ezt váltottam ki a cumisüveggel. Most majd arról kell leszoktatni... Még nem tudom, hogyan, mert pl. vizet iszik pohárból, gyümölcslevet is, de tejet, kakaót xcsak cumisüvegbõl hajlandó... Még szerencse, hogy az esti fogmosás után már csak vizet vagy cukor nélküli teát kap.
Esti mesét mi is modnunk Ábelnek, mostanéban a Tesz-vesz város a menõ (szeptember óta minden este ezt olvassuk-nézegetjük). Eddig egyedül aludt el, nagyon jó is volt, mostanában vele kell maradni, míg el nem alszik. Azóta van ez így, mióta Emese megszületett. Egy pszichológus biztos meg tudná mondani az okát... Mindenesetre elalszik nélkülem is, volt már olyan, hogy elõbb eljöttem tõle vmiért, õ pedig szépen elaludt.
Nálunk az elalvás rizikós, ui. Emesét kihozzuk addig a gyerekszobából, míg Ábel el nem alszik, tehát Ábelt nem zavarja az Emese körüli ténykedés. Emese addig kint van velünk a nappaliban, sajnálom is szegényt, de úgy tûnik, nagyon jókat alszik a mózeskosárban - csak el ne kiabáljam, már harmadik este 8-tól alszik, mint a bunda. (Eddig esténként 7-tõl úgy 11-ig sírdogált, gondolom a pocija fájt, de ezek a sírások ritkulóban).
Tudod Ildi, az a baj, hogy Ábelnél a dackorszak pont egybeesik a kistesó születésével, így duplán megharcoljuk - õ is, saját magával, meg mi is vele. Mostanában az a legújabb, hogy ha nem akar vmit, akkor leül, és nem lehet elvonszolni onnan, legyen az a szoba közepe vagy éppen a járdaszél (elõfordult már a zebre közepén is - nem akarta fogni a kezemet, én meg magyarázhattam neki, hoigy fognia kell, mert itt sok az autó, és veszélyes úgy menni, hogy nem fogja...)
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat, és ha eszedbe jut még vmi, örülnék neki!
üdv
Zsóka