Sziasztok!
Aya, szerintem az itteni lakóhelyed szerinti terhesgondozást mindenképpen fel kell keresned és ott ellátnak majd minden jó tanáccsal. Az ügyeletes orvosnak is szoktak pénzt adni, szülés után, esetleg varratszedésnél, mert azt is ő szokta kivenni. De ez tényleg rád van bízva (anyagi helyzet, megelégedettség egyéb elvek függvénye!)
A fentiekhez én is hozzászólnék annyit, hogy Mo-n a szülő nő a kiszolgáltatott az orvosoknak és a kórházaknak. Mindent úgy kelll csinálnia ahogy azt előírják, még ha nem is indokolt minden esetben amit előírnak. A szabad orvos választás is egy látszat szabadság, hiszen a fogadott orvos is elmegy nyaralni, beteg lesz, más dolga van stb. szóval ez sem teljes biztonság. Az ügyeletes orvos az ügyeleten a dolgát végzi, amiért megfizetik (az más kérdés, hogy nem eléggé!!! de hát kit fizetnek meg ebben az országban eléggé???)Õ is lehet bunkó és rossz kedvű, de tőle talán nem is várjuk el, hogy bájos legyen, elég ha szakszerűen levezeti a szülést és segít nekünk!!!
Zsuzskáék párbeszédjéhez annyit, hogy az első gyermekemnél 22 évesen tapasztalatlanul én is elmentem az SZTK-ba a szimpatikusabbnak talált nőgyógyászhoz és elkezdtem hozzá járni terhesgondozásra is. Konkrétan szó nem volt róla, hogy nála fogok szülni, mégis valahogy egyértelmű volt mindkettőnk számára, nem kellett külön megkérni.Ha nem mondja az ember, hogy másnál szeretne szülni, szerintem akkor az a természetes, ha azzal szül akihez jár a terhesgondozásra. Nem??? Aztán szülésemnél szabadságra ment, az orvos akinek szólt, hogy helyettesítse reggel 8-tól volt szolgálatban én meg előző este 7 órától már vajúdtam a kórházban, de az ügyeletes megvárta a műszakváltást és a nem fogadott de rámtestált orvost. Persze erről engem nem tájékoztattak nekem meg fogalmam sem volt a szülés menetéről, azt hittem ez normális... Aztán mikor megjött az orvos burokrepesztés és viszonylag gyors kitolás után megszületett a fiam akihez rögtön csecsemő orvost kellett hívni 7/9-es volt az apgarja, nem sírt fel rögtön és a köldökzsinór a nyaka körül volt 3X. Szerencsére semmi maradandó károsodása nem lett, illetve amikor nagyon rossz és izgága akkor szoktam neki mondani, hogy azért ilyen "hiperaktív" (persze nem az!!!
mert oxigénhiányos volt születése után!
Ezek után második gyermekemet az ügyeletesnél szültem, aki amikor bementem a kórházba és itt volt az ideje, remekül segített minket a szülésben és a szülésznőre akit annyian nagyon fontosnak tartotok megmondom őszíntén nem is emlékszem, tudom hogy ott volt, de maradandót nem alkotott. Persze ez egy sima egyszerű és viszonylag gyors szülés volt.
Hát ennyi és bocs, hogy mégegyszer feltartottalak benneteket, de hátha tudtam segíteni.
Zsú