Kedves Annamari!
Csak megkérdezném, ha valaki a Petõrõl ír rosszat, akkor oda se viszed el?
Szerintem a konduktorok fizetése körüli történet nem a Petõre vet rossz fényt, hanem arra a társadalomra, aki elfelejti a fejkvótát ezekre a gyerekekre emelni (szerintem röhejes összeg, én kiszámoltam nyolc sérült gyerek fejkvótája talán egy ember fizetését futja ki). Meg eleve ez az egész, ami ezekkel a fejkvótákkal van, röhejes.
Sérült gyerekkel nem engedheti meg az ember magának azt a luxust, hogy ilyen tényezõk alapján ítéljen meg egy módszert, ha nem viszed el a Dévényhez, azzal Dévény Anna nem veszít semmit.
És ha van lehetõség ezt is azt is csinálni, szülõként úgyis látni fogod, mûködik-e egy módszer.
Van egy óvoda Pesten, szuper az olyan gyerekeknek mint az enyém. De emberileg , akiket elutasítanak, hát, és ezt nem egyedül gondolom róluk,... ennek ellenére ha azt mondanák, holnap vihetem a gyereket, örömtáncot lejtenék a ház körül. Mert nincs más ilyen. Az elején ítéltem, én is öntudatos voltam, ma már befogom a szám inkább (na jó nem mindig). És sose tudhatod, nem szorulsz mégis arra, akire kiakadtál, vagy rosszat gondoltál elmondások alapján, mert majd jön egy anyuka, aki fordítva fogja ezt elõadni. Az meg hogy egymás módszerét kritizálgatják, hát errõl sokat tudnék mesélni, de szerintem nem csak én. és az az érdekes, nagyon sokszor voltak kicsi igazságok a mondottakban, és itt jön tényleg elõ az, amit a cikk is ír elõttem, hogy senki nem kutatja fel a szülõ helyett, hogy az adott életkorban melyik módszer(ek) a leghatásosabb(ak). Nincs aki összegogná, kooordinálná az egészet, a szülõ meg tényleg ott áll középen a sok vélemény tüzében, hogy akkor most mit is kéne tenni.
(Megyek még én is a Gekkohoz
)
Az oxigénhiánynak nem csak mozgássérülés lehet következménye, és jelenleg én úgy tudom, de Juli tényleg nyugodtan cáfolj meg, a Dévény az egyetlen, ami pár hónapos korban elkezdve az értelmi képességek javítására, korrigálására is alkalmas lehet (mert minden gyerekre ez se mûködik). Ez persze így biztosan nem igaz, mert minden mozgásjavulás javít az értelmi meg más képességeken is.
Juli, bár nekem sérült gyerekem van, mégsem ismerem a Petõt. Nem csak mozgássérült sérült gyerek van. Nekünk kisebb gubik voltak csak a mozgásban, koordináció, egyensúly, ... ehhez mi a HRG-t találtuk meg (nem ajánlotta senki) annak idején, és szerintem jó helyre kerültünk. (érdekes lenne tudni Lakatos Katalin véleményét a módszerekrõl, mert õ Petõs konduktor volt, dévényes, Korai Fejlesztõben is dolgozott, most pedig õ csinálja az Ayress meg Delacaton alapulo szenzomotoros tornát Magyarországon, amibõl szintén létezik másik vonal is Ayress vagy labirintus terápia címmel.)
Tényleg hülyeség, de a Petõrõl nekem is a külföldi gyerekek jutnak eszembe, a médiának itt is lenne még rendesen munkája.
Julcsi, a másik topikot olvastam, a dévénynél is lehet díjmérséklést vagy elengedést kérni, ha az alapítvány vállalja a gyereket, de idõsebb gyereket nem vállalnak, mert akkor már nem igazán lehet nagyobb eredményt elérni. Nekünk a fiam lábujjhegyezése miatt ajánlották a HRG-nél a Dévényt, de nem vállalták el, csak magánban õt is. Azóta megnézte Dévény Anna is, akkor amikor a picit elvittük hozzá, csak a nyakát és az arcát kezelik. Viszont nekem pozitiív volt mindkét esetben, hogy a gyógytornász is elmondta az elsõ alkalommal, hogy ilyenkor már csak apróbb javulást lehet elérni, meg Dévény Anna is, és amikor ragaszkodtam mégis egy külsõshöz, akkor telefonon megbeszélte vele, hogy hol kell a gyereket kezelni, hogy nem egész testre, csak nyak és száj. (azt sose fogom elfelejteni, hogy ránézésre sorolta hol van vele gond, és mivel gond van a nyaki tónusos reflexxel, az egyik itt volt, illetve a száj, amire már logopédus is mondta, kicsit lazák a szájkörüli izmok, persze nem annyira, hogy ez feltûnõ legyen). Dongalábra nem tudom mennyire jó ez a módszer, bár a lányomnak meg kifele állnak a lábai, és egyenlõre emiatt nem engedték még el, pedig szerintem ez már inkább ortopédia, de tényleg javul neki kezelésrõl kezelésre, és persze õ már beszél egy két szót, meg egy csomó más, mindenre mászik fel, ami alapján egyértelmûen nem autisztikus, mi ugye ettõl rettegtünk.)
Én katasztrofálisnak tartom, hogy ha az embernek születik egy problémás gyereke, akkor oldja meg maga a rehabilitációt, fejlesztést, mert állami szinten majdnem semmi van.
Annamari, mi az elején végigjártunk minden lehetõséget, és idõvel kialakult, minek van értelme. Egy pici babánál kevesebb lehetõség van, de végül is úgy tudsz ítélni, ha megnézed a lehetõségeket. Persze nem kell mindenhova hordani, de azt szokták mondani, több szem többet lát. A Korai Fejlesztõ is vizsgál ilyen gyerekeket, ingyenes, de õk nyáron zárva vannak. De a lényeg, valaki lássa, mindegy a Petõ (lehet, ha tudom, hogy ilyennel foglalkoznak mi is eljutunk hozzájuk is), Dévény, Gézengúz, vagy más, a lényeg lássa olyan ember, aki ilyen gyerekekkel foglalkozik, mert abból baj nem lehet, az ellenkezõjébõl viszont igen. Vannak akik keresztbe is elküldik a gyerekeket, én eddig, akikkel találkoztam gyógytornászokkal, mind nagyon jók voltak, kedvesek. Értelemszerûen azokról tudok véleményt mondani, akikhez jártunk.
Na ennyi. Kívánom, hogy minnél hamarabb már csak egy emlék legyen számotokra ez az egész, és ne legyen semmi komolyabb baj a babáddal.