Kedves Margaréta és Sasha!
Az ünnepek alatt nem voltunk itthon ezért késlekedik a válaszom, remélem még Margarétáék egyben vannak és, akkor ott sincs még késõn az infó.
Margaréta!
Saját tapasztalatom:MÛKÖDIK A DOLOG!!! amit a könyvben olvastál úgy igaz!. A szülésznõk és az orvos is mindvégig csendben voltak, csak akkor beszélt a doki és annyit amit tényleg kellet, de azt is csak csendben. A szülésznõ amikor vágott csak feltartott hüvelykujjal jelezte, hogy jól sikerült a vágás (3 varratom volt csak). Nekem és a férjemnek sem volt a szülés alatt egy szavunk sem.(semmi harsány bíztatás..minden szépen csendben, ugyanolyan jó tud lenni egy kedves kézmozdulat, egy símogatás,)A lámpákat lekapcsolták és csak egy kislámpa világított, ami kellett az orvosnak, de semmi fényár. Aztán amikor Anna megszületett rögtön a hasamra tették, közben csend.....a pici lány nem sírt NYITOTT SZEMMEL NÉZELÕDÖTT!, nyújtogatta a lábacskáit, kezeit. Amikor a köldökzsinór lüktetése leállt a férjem elvágta. Utána felöltöztették mosdatás nélkül és Apukája dédelgette a szopizás után mintegy két óráig.Mindvégig nézelõdött.
Nem tudom, hogy milyen lenne Anna, ha máshogy született volna meg, de egy biztos (mindenki, még az idegenek is rögtön azt mondják), hogy rendkívül kiegyensúlyozott baba.Egyáltalán nem sírós a rekord negyedóra volt az elmúlt bõ 7 hónapban. Nem ismerjük az álmatlan éjszakákat-mindenki mondja milyen szerencse, most még nem tudjuk mennyi a szerencse és mennyi az általunk megtett dolog eredménye.5 hetes kora óta átalussza az éjszakát, 4 hónapos korától kezdve én nem keltem este 11-kor, így leteszem aludni 1/2 8-8 között és reggel 1/2 9-kor kel. Mindig mosolygósan, jókedvûen. A testvérét is szeretném hasonlóan szülni, ha nála is az alapbeállítottságok ilyenek lesznek, akkor biztos vagyok benne, hogy nagyrészt a módszernek köszönhetõ.
Sasha!
Leírom a fent említett dolgok hátterét és miértjét. Én a MÁV Kórházban szültem 2001.10.11-én a Harsányi Lehelnél. (Anna 10/10-es Apgarral született, 3000gr 54cm)
A módszer lényege. A szülés nagyon nagy stresszel jár a babáknak és a cél ennek tompítása amennyire csak lehet. A pocaklakók 9 hónapig abszolult sötétségben élik napjaikat, s amikor áthaladnak a szûk szülõcsatornán, ami kicsit sem mondható kellemesnek, mi fogadja õket, vakító fény (ugye nekünk sem jó a napsütésbõl hirtelen a sötétbe menni és fordítva? Pedig nekünk mûködik a pupilla reflexünk. Az újszülötteknél 5 perc mire ez a reflex mûködésbe lép. ) Szóval ott tartunk, hogy vakít a fény.A hangunkat már jól ismeri, de kellõképpen tompítva, mert a hasunk jó kis szigetelés volt neki (ezért fontos, hogy a lelkes Apukák eufórikus jókedvükben ne üdvözöljék harsogva a frissen született bébit, már a hasfal sem tompít, eleve hangosabb nekik a normál hang. A fentiek miatt kell a szórt fény, és a csend. A baba hasra kerülésének az a jelentõsége, hogy a bõre ugyanolyan érzésû anyaggal találkozik, mint amit õ már nagyon jól ismer. Jó nekik, ha találnak biztos pontot, valami ismerõs jelenséget a sok ismeretlen között.Ugyanez a jelentõsége a hátuk símogatásának, ami a méh összehúzódására emlékeztetõ dolog, de ez lényegesen lágyabb, még is ismerõs érzés. A babákat, ha rögtön hanyatt fektetik a kzsinór elvágása miatt a majd kilenc hónapig összegörnyedt gerincüket drasztikusan kiegyenesítjük. Ez is fájdalmat jelent nekik. Gondolj bele, ha mondjuk huzamos ideig lehajolt állapotban vagy amikor kiegyenesedsz, még a jaj szó is elhangzik, pedig ez nem kilenc hónapi testtartás ! A másik lényeges dolog a köldökzsinór elvágása. Hagyományos esetben mindent hamar, gyorsan csinálnak, pedig nem lóverseny, hagyni kell a piciknek is idõt. A kzsinór funkciója ahogy azt te is tudod többek között az oxigén átvitel.Ha ezt azon nyomban, még a pulzálás elõtt elvágják, akkor a gyerek szervezete hirtelen nem kap oxigént-emiatt sírnak fel, egy fulladásos élményt szereznek, kapkodják a levegõt, vagy éppen nem sír fel, mert ájult állapotba kerül, aztán jön a fenekelés, hogy megszûnjön az oxigénhiányos állapot és mindenki örömére felsír a baba. Ha viszont nem vágják el a zsinórt, addig míg az pulzál oxigént szállít a baba szervezetébe, s közben kényelmesen a saját tempójában átáll a tüdõi légzésre. Amikor a vér már nem szállítja az oxigént szépen veszi a levegõt, és így nincs sírás, hiszen nem érte a fulladás élménye sem.
Összegezve normál szülésnél a picit fogadjuk nagy hanggal, ami bántja a fülét, vakító fénnyel, ami rossz a szemének,kiegyenesítjük a gerincét, elvesszük tõle drasztikusan az oxigént...Egyébként Isten hozott nálunk. A fürdést jó elkerülni a születéskor, mert marad idõ a magzatmáz felszívódására és megmenekül az érdes törölközõtõl, ami a lágy szövetek után, igen durva az õ kis bõrüknek. Persze õk sincsenek cukorból és mindenhez hozzászoknak, csak így adunk nekik idõt és ez a nem mindegy. Így nem sokkszerû a születés.
Azt mondta a dokim, hogy ha nincs semmi komplikáció (pl.kzsinór nyakra tekeredés..., akkor mehet ez a szülési forma, amennyiben S.O.S. cselekedni kell, ilyenekre nincs idõ.Szerencsénk volt. De, ha lett volna valami, akkor is lehet a fényre, hangra, fürdetésre figyelni.
Hát én ezektõl a dolgoktól akartam megmenteni az én kis drágámat, és nagyon jó volt így szülni,jó a lelkiismeretemnek, mert úgy érzem megtettünk mindent. Én nem akarom egyikõtöket sem rábeszélmi erre a módszerre, de annyit megér, hogy gondoljátok végig, beszéljétek meg a párotokkal és aztán döntsetek.
Remélem Margaréta még el tudja olvasni. Várom véleményeteket, kíváncsi vagyok mit szóltok a dologhoz!
További jó babavárást, jó készülõdést.Üdvözlet mindkettõtöknek:Moncsúr