2001.01.18 14:25
Szerző: Anonymous
Szia, Geri!
Rákóczi proffal kapcsolatban sajnos én se tudok semmi infoval szolgálni, de szerintem nyugodtan kérdezd ki õt mindenrõl, ami érdekel! Az elsõnél nekem még eszembe se jutott, de most, a második babámnál már kerek perec megkérdeztem a dokit már az elsõ vizsgálat alkalmával arról, hogy hogy viselkedik szülés közben, pl. csak a szülés végére jön-e be, vagy már az elejére is, lehet-e kérni epidurált, férjem velem lehet-e, mi az állásfoglalása a gátmetszésrõl, milyen pózban szülhetek stb. Sõt, közöltem is vele az igényeimet (ezt szerintem te is mondd el a dokidnak), miszerint szeretnék lehetõség szerint beavatkozásmentes szülést, pl. ne adjanak szülés gyorsítót (oxytocint), ne tágítsanak kézzel (akkor se, ha elvileg ez lerövidíti a vajúdást), hadd szüljek olyan pózban, amilyenben szeretnék, és hogy már a vajúdás alatt is elvonulhassak külön szobába a férjemmel.
A szülésznõk sokat számítanak, fõleg az elsõ szülésnél. A Nikoletta nevû tétényis szülésznõt semmiképp se válaszd! Amikor én szültem a Tétényiben, akkor nem is igazán volt vajúdó helyiség, hacsak a sok ágyas nagyobb termet nem nevezzük annak, de oda a férjem nem engedték be. Ha a férjemmel akartam lenni, ki kellett mennem hozzá a folyosóra. Ha van rá lehetõséged, kérd magad az IKEA szülõszobába, az nagyon kellemes, franciaágy, bordásfal, labda, sarokkád van ott, viheted a kedvenc kazettád, és azt hallgathatod vajúdás közben. Nekem csak azért volt pechem, mert nem volt tiszta mûtõsruha a férjemnek, ezért tök egyedül kellett szenvedkéznem az IKEA szobában. Én meg ahelyett, hogy megbecsültem volna, hogy ott lehetek, inkább nyafogtam, hogy a férjemet akarom, és ezért kicsit kiakadtak rám a szülésznõk. Egyedül vajúdni azért nem jó, akárhol legyen is az ember.
Viszont ahogy megjelent az orvosom, és beengedték a férjem, sokkal jobb lett minden. Szimpatikus dolog, hogy a baba megszületésekor nem vágják el egybõl a köldökzsinórt, hanem a hasadra teszik a picit, és hármasban hagyják az újdonsült családot egy negyed órára. Csak ezután vágják át a köldökzsinórt, majd a méhlepény megszületéséhez áttámogatnak a mûszeres szülõszobába, amíg a férjed a babával lehet. Méhlepény megszülése és összevarrás után vissza az Ikea szobába, és csinálnak egy közös polaroid képet is az újdonsült családról, ami a szülészet ajándéka. Egy óra megfigyelés, majd ágytálazás (ha nem sikerül, katéterezés). Ezután mehetsz a kórterembe, ha tudsz, saját lábon. Ja, szülésznõtõl függ az is, hogy borotválás és beöntés van-e, nekem mindkettõ volt. Újszülött pelust vinni kell, bár az elsõ napokban még adnak. A hálóing kórházi. A WC elég messze van a kórtermektõl. Csecsemõsök nálam kedvesek voltak, szoptatást szépen megtanították. Van tejleszívó gép is. Ha fürdetést akarsz látni, kérni kell. Lefejt anyatejet le lehet adni, azzal etetik az újszülötteket, amíg nem szopnak. Teáztatás is van. Éjszakára elviszik a babákat, elvileg ki lehet kérni, ha felébredsz éjszaka, de ezt nem nagyon szeretik. Látogatás délután, újszülötteket talán fél öttõl mutatták tévén keresztül, lehet kérni név szerint az újszülöttet. Látogatóhelyiség egy nagy közös szoba székekkel, asztalokkal - nem túl kényelmes. Mindez az 1997-es év végi helyzetekre vonatkozik. Azóta nem jártam a Tétényiben. Nem tudom, tudtam-e segíteni, ilyen infokra gondoltál? Ha van még kérdésed, várom!
Üdv: Krisztina