Sziasztok,
figyelmetekbe ajánlom az Útmutató a babanet Társalgó használatához c. topikot. Abban sok minden le van írva, többek között egy "mi illik-mi nem illik" is.
"A szokások nem alakultak ki, csak Ti kötözködtök mindenkivel, aki újoncként nem tudja a Ti íratlan sehol le nem írt szabályaitokat."
A szokások az eltelt két esztendõ alatt kialakultak. A "mi" íratlan,sehol le nem írt szabáélyaink pedig a fentebb említett topikban le vannak írva. Szóval nem ártana olvasni.
Én járok az indexre is, és bizony ott is szóltak mûár rám, hogy ebben és ebben a témában van már ilyen topik. megköszöntem, befogtam a számat (nem pedig nekem állt feljebb), és a régebben megnyitott topikba írtam.
Az alábbit az "Útmutató..." topikból másolom ide nektek, ne kelljen olyan sokat keresgélnetek a "sehol le nem írt szabályokat"...
1. Keresd meg a bemutatkozás, vagy a bemutatkozás2 topicot,
*olvass bele* és szólj hozzá. Azaz mondj el Magadról 1-2 dolgot, amit fontosnak tartasz.
2. Nézd végig a topicok tartalomjegyzékét, minimum 10 napra
visszamenõleg. Olvass bele azokba, amelyikhez a legtöbben szóltak hozzá.
3. Mielõtt hozzászólsz valamelyik vitához, célszerû az egészet offline elölrõl végigolvasni, nehogy feltaláld a spanyolviaszt, azaz olyat mondj, amit elõtted esetleg már húszan kijelentettek, negyvenen pedig ízekre szedtek.
4. Olvass el néhány olyan topicot is, ami 3-4 hozzászólással elsüllyedt. Lehet az ilyenekbõl okulni!
5. Mielõtt topicot nyitnál, alaposan bányássz utána, hogy a
témádban nem volt-e már korábban vérre menõ vita. Célszerû nagyon körültekintõnek lenned, mert sokszor a topic címe nem fedi pontosan a tartalmát.
6. Soha ne térj el a tárgytól (ne legyél offtopic), csak ha nagyon muszáj, azaz igyekez a *témához* hozzászólni. Ha mégis offtopic vagy, akkor kérj elnézést a többiektõl.
7. Nem muszáj a hejesírás szabályaihoz tartanod magad, de két szóra ügyelj. Az egyik a muszáj, a másik az egyelõre.
Ezeket sokan balhéból következetesen rosszul írják, de még többen nem hiszik el nekik, hogy ez csak poén.
8. A vitában elõbb *figyelmesen* olvass, vagy ha úgy nem tudsz, akkor inkább ne szólj hozzá. Sokan rabolják mások idejét fölöslegesen azzal, hogy õk döntik el másokról, hogy mit is mondtak, és nem az eredeti közléssel szállnak vitába, hanem a saját feltételezésükkel.
9. Ne lepõdj meg az indulatokon. Itt sincs belõlük kevesebb, mint másutt.
Nem állt szándékomban senkit megsérteni a szösszenetemmel
, kívánok minden kispapának jó babanetezést, és ha itt az ideje, jó babázást
Zsóka
(aki itt van a kezdetektõl, sõt még elõbbrõl...)
ui: Ha nincs még azonosítótok, akkor is beírhattok vmit az Azonosító rovatban, csak a Névtelen kokát ne pipáljátok ki. Így nwem lesztek névtelen hozzáaszólók. (persze már aki nem akar névtelen maradni).