Fanka
Tortarecept picuroknak(innen loptam a babanetröl
)
Sokáig eláll biztos siker elkészítési idő: 2 óra.
18 szelethez:
2 üveg meggybefőtt, kb. 700 ml töltőtömeg összesen), vagy 1 kg friss meggy.
1 dl tejszín, 1 ek. csokoládéforgács, citromfűlevélkék
A tésztához: 100 g étcsokoládé, 200 g finomliszt, 1/2 tasak sütőpor 6 g, 150 g lágy vaj/margarin, 140 g cukor, 1 tasak vaníliás cukor 10 g, 1 csipet só, 3 tojás, 5 ek. tej
Az öntethez: 100 g lágy vaj/margarin, 120 g cukor, 1 tsak vaníliás cukor (10 g), 500 g félzsíros tehéntúró, 2 dl tejföl (20%-os), 3 tojás, 1 cirom reszelt héja, 1 tasak vaníliás pudingpor.
1. A meggybefőttet leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük - ha friss meggyből készítjük azt megmossuk és kimagozzuk. Egy 28 - 30 cm átmérőjű kapcsos toraform alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral.
2. A tésztához a csokoládét apróra felkockázzuk, ne legyen túl törmelékes, mert sülés közben elolvad, és megfesti a tésztát!. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Egyenként beledolgozzuk a tujásokat, majd több részletben a tejjel váltakozva a sütőporos lisztet, végül a csokoládét, és a tortaformába simítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. Az öntethez a vajat/margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A túróhoz adjuk a tejfölt, botmixerrel finom, egynemű péppé turmixoljuk (így a túrót nem kell áttörni). Egyenként belekeverjük a tojásokat, aztán a reszelt citromhéjat. 3-4 kanállal kiveszünk belőle, egyenletesen elkeverjük a pudingporral, majd a krém egészéhez adjuk, amelyet több részletben összedolgozunk a vajjal/margarinnal, végül a csokoládés massza tetejére öntjük-simítjuk.
4. Tetejét sűrűn megszórjuk a meggyszemekkel, és középső bordamagasságra állított rácson 1 1/4-1 1/2 órán át sütjük (tűpróba) - ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk, de át kell sülnie! Kivesszük a sütőből, és a formában hagyjuk teljesen kihűlni - a magasra sült torta hűlés közben jócskán összeesik, ez a természete!
5. Tálaláskor leemeljük a tortáról a karikát, lehántjuk róla a sütőpapírt, aztán két tortalapáttal csinos deszkára vagy lapos tálra emeljük-csúsztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, sima csőrbetéttel ellátott habzsákba szedjük és halmocskákat nyomunk belőle a torta tetejére-közepére. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és citromfűlevélkével vidámítva kínáljuk.
Kinga