Sziasztok!
Húha! Nagyon felpörögtünk
! Már kifolyik a szemem, meg rendesen jegyzeteltem, hogy kinek milyen témában tudnék segíteni, úgyhogy hajrá!...
Judy!
Mintha úgy rémlene nekem, hogy külön van terhes intim, meg nem terhes. De ha nem, akkor nagyon jó lenne együtt menni.
Mircike!
Irigyellek a konyhai járókáért, mármint hogy elfér. A mi lakótelepi konyhánk olyan kicsi, hogy max két ember fér el benne. NÉha hordozóban elvagyunk egy darabig, de egy idő után megunja, hogy alulról kell néznie, mit csinál Anya.
A nagyszobát meg lassan mi is akadálymentesítjük, így egyre nagyobb tere lesz mozogni, de mostanában nagyon nyügi (jön a foga), s ahogy elhagynám a szobát rázendít. Pedig egy hónappal ezelőttig minta baba volt. Most sincs semmi gond, csak valamiért nagyon Anyás lett a Lelkem.
Most nálunk is a cicin elalvás válik be leginkább, hogy jön a fogunk. Napközben pedig csak ringatásra alszik el. Ismét egy előre eltrvezett, s megdőlt nevelési elv. Azaz: Nem szoktatjuk hozzá a ringatáshoz. Hát nem jött össze. Átnevelt minket. Már most ilyen picin.
Nóri!
Bocsi, hogy Julcsi helyett rádpirítottam!
Julcsi!
Remélem azért vetted a figyelmeztetést, Nóri helyett is!
A dokim már az első kórházi vizsgálatnál kijelentette, hogy ezek után nem kell fizetnem, így a túlhordás idejére is ez vonatkozott. Legközelebb a zsebbe pénz ment neki, a varratok kiszedésekor, a hat hetes kontrollon.
Mivel mi csaszisok voltunk, a tejcsim igen lassan indult csak be. Addig cukros vizet kapott Bala, s azt ezerrel adtam neki, hogy nehogy besárguljon. A szobatársam óckodott tőle, hogy márpedig Õ nem itatja, elég neki a tejcsi, s olyannyira besárgult a picije, hogy át kellett vinni a csecsemőintenzívre, intenzív fényterápiára. A csecsemősök külön szóltak, hogy szopi mellett is amennyit csak tudunk, öntsünk a gyerekbe, hogy a sárgaságot okozó bilirubin ki tudjon ürülni. A cukor azért kell, hogy legyen valami tápértke is a lének, ha nem lenne elég tejcsi.
A tejcsi lefagyasztásához lehet kapni steril zacsikat (Avent, Medela). Ez a legpraktikusabb. S érdemes eltenni majd egy pár zacsi tejet, még akkor is, ha van elég tejcsid. Én mindig azokat a tejeket teszem el, ami a másik mellemből csurog ki, míg az első cicimet szívja. Így napi 150-200 ml is összejött egy nap. S nagyon jól jött, amikor beteg voltam, s gyógyszert kellett szednem (kihúzták a fogam, ill. influenza antibiotikummal). Valamint akkor is jól jön, amikor egy-egy szabad estét adunk magunknak Apával, s valamelyik nagyi fekteti le Balát, s mi elmegyünk egy kicsit kikapcsolódni. Lassan azonban oda jutok, hogy csak tejcsi van a hűtőben, így lehet, hogy én is elajándékozom egy részét, mert ennyit bizti nem fogunk felhasználni már.
Mezsu!
Sterilizáló: Nekünk mikrós van, s nagyon szeretem. Nem bántam meg, hogy tavaly ezt kértem a névnapomra. Pikk-pakk kész van vele a sterilizálás, nem kell pancsikolni. AZ első időszakban napi 3-4-szer biztos hogy ment a mellszívó sterilizálása miatt. A mosogatógépben nem mertem volna sterilizálni a dolgokat, mert vannak nagyon kicsi alkatrészek is, meg ott csak használ az ember mosogatószert is, ami nem biztos, hogy rendesen lemosódik a dolgokról. A mikrós változatba elmosva kell betenni a dolgokat, majd 2 dl vizet önt rá, azaz alá az ember, 5 perc a mikróban, s kész is van.
Mellszívó: nekünk Avent kézi fejcsink van. Bevált, de fárasztó. Ha valaki hajlamos az ínhüvelygyulladásra, akkor elektromosat vegyen, mert a barátnőm keze ettől teljesen berágott. Igaz, hogy már az egész család unta, amikor éjjel a cuppogásra ébredtek, hogy Anya megint fej, dehát mindennek vannak előnyei, meg hátrányai. Állítólag az elektromosak is zajosak. Ha viszont tejcsárda jelleggel lesz tejed, akkor az elektromos kényelmesebb, hogy nem menjen szét a kezed a sok pumpálástól.
Légzésfigyelő: Nálunk bevált a babyőrös Angel Care. Nyáron ezzel simán fent tudtam hagyni Anyuméknál az emeleten Balát, s a babyőrrel mi meg ki tudtunk ülni este is a kertbe, úgy hogy hallottuk BAla minden moccanását, szuszogásá. Igaz, hogy volt egy jó pár riasztásunk, amiról máig nem derült ki, hogy téves vagy valós riasztások voltak e, de inkább tévesen riasszon, mint hogy baj legyen. A Madarász u-i tanfolyam hasznos, de alkalmazni csak akkor tudod az ott tanultakat, ha időszakosan előveszed a kisfüzetet, amit ott megvehetsz, hogy ha tényleg baj van, akkor tudjad, hogy mit hogyan kell csinálni. Nem elég egyszer meghallgatni. A korábban említett koraszülött babát, az ismerőseinknek újra kellett éleszteniük otthon, s rajtuk múlt, hogy életben van még a pici.
Cumisüveg, cumi: Nuk, Nuk, Nuk. Szerintem. S tényleg igaz, amit a Judit mondott a felkészítőn, hogy a babák márkahűek. Balázsnak egyszer elveszett az első cumija, s nem volt itthon tartalék, így elővettem a kórházban promóciós ajándékba kapott Mam cumit. Tudta rögtön, hogy mire való, de nem igazán tetszett neki. Másnap venni kellett egy pót cumit, hogy ne legyen galiba.
Egyébként Hajrá, előre a nevelési elvekkel!
Mi sem akartunk cumit adni Balának, de a harmadik napon ez volt az első elvünk, ami megdőlt. S nem bánom. A mai napig, csak akkor kell Balának a cumi, ha nyűgös. Akkor viszont tényleg használ. A barátnőm is, ahol most két hónapos a baba, elvből nem vett cumit, s amikor egy hetesek voltak, s rákérdeztem, hogy mizújs van cumiügyben, nagyot nevetett. Szintén az első elvük volt, ami megdőlt.
Rio!
Mi is a háromágyasban voltunk
A kétágyas oldalon, az ablak alatti ágy volt a miénk négy napig. SZerintem erre a négy napra bőven megfelelt, így hogy ebben a szobában van külön WC és fürdő.
Az Ikeás szobák szépek és jók, csak nekem az ággyal lettek volna gondjaim, mert azok viszont túl alacsonyan vannak, s csaszisként nem tudtam volna felállni róluk. A magasabb ágyról még mindig egyszerűbb lecsúszni, mint egy alacsonyabbról hasizomból felhúzni magam. Aztán lehet, hogy lehet állítani a magasságukon, azt már nem tudom.
Az éjszakai +2óra nyügire lehet, hogy megoldás lenne, (de ez csak egy ötlet, amit még anno egy könyvben olvastam) hogy éjjel ne pelusozzatok, csak akkor, ha átázott a pelus, s kifolyt a pisi. Teljesen ki tudja zökkenteni őket az alvásból. Minden éjszakai teszvesz dolog a baba körül csendben, s félhomályban történjen, minimális mozgatással. Én össz-vissz eddig kétszer cseréltem Balán éjjel pelust. A jó pelus kibírja, s felfogja az éjszakai pisimennyiséget is.
Remélem mindenki megtalálta a választ a felvetődött kérdéseire, ha nem kérdezzétek meg mégegyszer, mert már elég kómás vagyok így hajnali 1:50-kor.
Úgyhogy megyek is aludni, bár Bala lassan kelni fog, s követeli a cicieimet
De még gyorsan két kép rólunk:
Bala kedvenc helye a fotel alatt van. Itt a legjobb játszani, nomeg beszorulni s pánikba esni
Végre sikerült egy képet csinálni, ahol látszik az első két kis fogacskánk
Vigyázzatok magatokra meg a Manócskákra!
Üdv: Timi