Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik, hogy Sebinél talán múlóban ez a mármár ijesztő anyásság. Az a gyanúm, hogy egyszerűen folyton éhes volt a cseppem (hát persze hogy a pocak a legfontosabb!
), tényleg nagyon ki volt éhezve a hosszas pocakgondok miatt, de most kezdi utolérni magát (rengeteget eszik napközben!!!), már nem is kel olyan korán enni reggel, nyugodtabban alszik, és engem is kienged a szobából.
(Sőt, ma este az apja fektette, és előtte nagyon aranyosan integetett nekem az előszobában, meg vigyorogva a konyhaablakon át, mikor elmentem, nem is balhézott semmit.
)
Aranyhold
Érdekes, ez az odabújós nappali alvás anyunál is simán megy, odaveszi Sebit maga mellé a nagyágyon náluk, simogatja a talpacskáját (hanyatt) vagy a hátát (hason) meg beszélget neki, Sebi szopizza az ujját, és szépen elalszik (közben szereti magát beletekerészni és a csücskét szorongatni egy vékony babatakarónak, ami még az enyém volt).
Én ha itthon odabújok mellé az ágyon nagyokat vigyorog, meg mászik a nyakamba, és ha fáradt sem akar aludni.
Az a legnagyobb baj, hogy mostmár átállt 1 alvásra, de teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor van rá szüksége. Egyik nap 6-kor kel, mégsem akar még 11-kor se aludni, csak ebéd után (de akkor már nagyon nyűgi, alig tudom megetetni), máskor meg 7-kor kel, és 10-kor már szinte ülve elalszik az ölemben. Szóval nem tudom, egyáltalán mikor kezdjek altató-ceremóniába, mert néha nem azért nyafizik, mert már álmos, csak unja amit játszunk, és nem sikerül kitalálnom, mire vágyik.
A besötítésre én is gondoltam már, csak attól tartok, hogy akkor világosban egyáltalán nem fog tudni aludni (én is ilyen vagyok sajna, és nekem nagyon rossz)...
Most alvórongyi beszerzésen gondolkodom, mert szeret vmi puhát odaszorítani a a kezébe ujjszopizás közben miközben altatja magát (ez ált. a pólóm az ölemben, de múltkor kivadászta egy puha kisingét a szennyestartójából, és azt szorongatta, meg belecsavarta magát), hátha úgy lehetne (ahogy talán Lilla?), hogy akkor az jelzés, hogy lehet menni aludni. De megmutattam őket neki a Kenguruban, és nem érdekelte.
Bár anyu azt mondja, hogy ne vegyek ilyet, hanem majd ő szab ki mindenféle puha anyagból többfélét, és majd Sebi abból választ. (?)
Mucus
Én kisiskolás koromig minden este kiharcoltam, hogy odabújjanak hozzám az ágyamba egy kicsit! Főleg apu, mert jópofa meséket talált ki nekem, mindenféle vicces hangokon.
(Anyunak mindig olyankor jutottak eszébe piti veszekednivalók, úgyhogy abból hamarosan nem kértem.
)
Laga
Brrrr... Ez borzasztó lehet!
MOst kaptam karácsonyta egy könyvet, Gyógyító ételek - ártalmas ételek a címe (anyóstól kaptam Sebinek, mert a világból kiszaladok, olyan kajáktól kiütéses), szóval ezt írja a hiperaktív gyerekeknek:
Ártalmas:
- adalék anyagokat, így tartrazint és benzoesavat tartalmazó ételek
- koffein (kávéban, teában, kólában)
- nagy szalicilsav-tartalmú élelmiszerek: alma, szőlő, sárga- és őszibarack, szilva
"... a magatartási és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek körében jelentős javulás volt tapasztalható, mikor étrendjükből kiküszöbölték a narancsszörpben, csokoládéban, szalonnában, sonkában, szalámiban, és más termékekben található adalékanyagokat."
"... hiperaktivitást válthat ki ... az étcsokoládéban lévő teobromin, valamint az allergia és ételérzékenység"
"Hiperaktivitás esetén sütemény, édes tészta, keksz csak mértékkel ehető. A szervezetnek ugyanis a finomított szénhidrátok lebontásához tiaminra (B1 vitamin) van szükség, és ha emiatt e vitaminból nem jut elegendő a központi idegrendszerbe, megváltozhat a magatartás. A tiamin forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, barnarizs, tojássárgája, és zöldségfélék."
A cukor hatását vitatják, de "a finomított cukorban nincs króm ... márpedig a sejtek cukorfelvételéhez krómra is szükség van. Nélküle az inzulin homron kevésbé hatékonyan szabályozza a vércukor szintet, s lehet, hogy ez váltja ki vagy súlyosbítja a hiperaktivitást, és egyéb magatartászavarokat."
Még a magas szalicilsav-tartalmat taglalja, hogy nincs az ilyen gyerekekre túl jó hatással.
Szalicilsav-származékok a legtöbb gyümölcsben: alma, sárga-, őszibarack, szilva, bogyós gyümölcsök, mazsola, valamint burgonya héja, spenót, sárgarépa, brokkoli.
Borsmentával és édesgyökérrel készült édességekben.
Curryben, kaporban, kakukkfűben, szurokfűben, kurkumában, paprikában.
Viszont a kemény héjú gyümölcsökben és olajos magvakban csak alacsony mennyiségben.
Kis szalicilsav-tartalmú: banán, hámozott körte, papaja, főzeléknövények közül a legtöbb babféle (fejtett és zöldbab kivételével), káposzta, borsó, saláta, krumpli héja nélkül.
Kevés szalicilsav van a húsban, szárnyasokban, halban, tojásban, gabonafélékben, tejtermékekben.
Huh, kicsit hosszú lett, bocsi, de gyorssegélynek jó, a köv. talira elviszem és elolvashatod részletesen, vagy akár kölcsön is adom (be is ugorhatsz érte, ha sürgős), de gyorssegélynek talán ez is elég.
Az mindenesetre kiderül belőle, hogy talán tényleg nem a legszerencsésebb az a csokikúra az ő esetében (a fentiek alapján nem csoda, hogy megőrült tőle)...
Nagyszülőktől elzárni szerintem sem megoldás, viszont tudok egy Montessori-ovit Csepelen, ott "csak" 40 eFt úgy tudom havonta, ha érdekel utánakérdezek (egy jóbarátom lánya jár oda).
A hoki szerintem is jó ötlet, ismerős hasonlóan kezelhetetlen gyerekét eléggé kifárasztja ahhoz, hogy otthon eltűrjék. Én még az evezésre vagy vízilabdára gondoltam, de ha nem szeret úszni az kilőve.
Hmmc
Jobbulást mindannyiótoknak! A talit meg majd bepótoljuk még! (Addigra megedzem a gyerekem, és megyünk mi is!
)