Gyermekágyas osztály:
- a szülés után leviszik hordágyon (gurulós) a kismamát az egy emelettel lejjebb található gyermekágyas osztályra (nem lehet lesétálni, sem magadnak átmászni a szülőágyról a hordágyra)?
- a kismama kap tiszta hálóinget
- a kismama kap betétet, ami elegendő a bent töltött időre
- az első két napon egy-két gátkezelés van/kérhető/felajánlják (ami nem más, mint a vizsgálóban egy langyos vizes (talán van benne valami a vízben) leöblítés a vizsgálószékben. A felmászás nehéz, az érzés jó!
- varratszedés a 4. napon a vizsgálóban
- a baba kap a kórházban ruhát
- a baba kap a kórházban textilpelust (napi kettőt)
- a baba kap a kórházban teát (ezt nehéz visszautasítani, de ha van a mamának előteje, érdemes próbálkozni)
- a baba kap a kórházban pelenkát (eldobható papírpelenka - úgy emlékszem, Pampers)
- a baba kap a kórházban popsikrémet
- DE nem kap a baba popsitörlő-kendőt (bár a reklámcsomagokban, amit minden kismama kap, van mintacsomag, ami a bentlétre elég is), amúgy van vatta, vízcsap stb.
- van nem rooming in szoba, ahova 3 óránként hozzák ki a babákat, ezekhez egy közös zuhanyzó és wc van a folyosón (nem tudom, hány wc, zuhanyzó van a helyiségben)
- a rooming-in szobák 2-3 ágyasak, van hozzájuk wc, zuhanyzó és a szobában bent pedig van egy mosdó, ahol van tükör, kézfertőtlenítő
Sőt, babakád is van, de azt nem lehet használni! ???
- a rooming-in szobákban (mindben??? A miénkben volt) van hűtőszekrény, pelenkázóasztal és két hokedli és egy asztal.
- csak a folyosón van szekrény, így a szobában a széken tudtuk tartani a táskát vagy a földön
- a csecsemőosztályon (folyosó vége) van mellszívógép (erős fájdalomtűrő-képességűeknek) és egy-két kölcsön kérhető kézi mellszívó
- lehetőség van a csecsemőosztályon a saját mellszívó fertőtlenítésére (kérni kell)
- lehetőség van a baba fürdetését megnézni (kérni kell)
- lehetőség van a csecsemős nővérektől a mell masszírozását, fejését és a szoptatást megtanulni, de azon túl, hogy kérni kell, nem mindenki segít!!!!!!!! Döbbenet!!!! Van, aki ott ült az ágy szélén minden szoptatásnál (akinél kellett) és segített, de volt, aki azt bírta mondani, hogy fáj a melle? fejjen! Csak éppen meg sem nézte, hogy miért fáj, hogyan teszi mellre a kismama a babát és tud-e fejni...
- kétféle nővér jöhet be a szobába: csecsemős és osztályos. Azt, hogy miről kellene tudni őket megkülönböztetni, azt nem tudom. Volt, hogy valakit csípős megjegyzés ért, mert nem a megfelelő nővértől kérdezett...
- fájdalomcsillapítót adnak kérés nélkül is
- hat órával a szülés után engednek felkelni EDA után. Sima szülés után elvileg nem, a szobatársamat mégis, így ezt nem tudom pontosan
- akkor pisilni is kell (megfenyegetnek a katéterrel!!!!!!!! Másik döbbenet!) Lehet, hogy ez ösztönző, de azért már bocsánat!!!!
- a babákat reggel 6-fél 7 körül hozzák ki és este 11-kor viszik el a csecsemőosztályra. Elviszik még őket a délutáni látogatás előtt is, mivel akkor fürdetik, öltöztetik át őket.
- a babákat a délutáni látogatási idő utolsó negyed órájában mutogatják a látogatóknak ablakon át
- a szobába látogató nem jöhet be, ezt szigorúan be is kell tartani (azért amikor nem bírtam felkelni, behozhatták az otthoni csomagot)
- a kórház kénytelen számítani a családokra, hogy táplálják a kismamákat. A kórházi élelmezés botrányosan kevés. Különösen a reggeli és vacsora, amire még rá is van írva, hogy roboráló. Ez általában egy-két kenyérszelet vagy zsömle és egy kockavaj, egy szelet párizsi vagy egy kis méz)
- a kórház, mint kiderült, nem tart semmilyen gyógyszert vagy krémet, ami nem szorosan a szüléshez kapcsolódik pl. izomlazító krémet az ügyeletes patikából kellett hozni (ha vidéki vagyok, akkor nekem, így a család hozott) Többedik döbbenet, de ezt írhatjuk a kevés kórházi pénz számlájára...
- éjjel lehet kérni a szoptatást, mivel nekünk felajánlották a tea/tápszer variációt és volt tejem, határozott kérésemre kihozták éjjel is szopni a babámat. Ajánlom mindenkinek, hogy legyen határozott, hiszen jogunk van éjjel is megszoptatni a babánkat!!!!!!!
- haza a 4. vagy 5. napon lehet menni (kivéve, ha a baba vagy a mama állapota nem engedi)
- ha a baba kékfény alá kerül sárgaság miatt, akkor az a csecsemőosztályon van, így addig nem tud szopni a baba, bár nekem éjjel onnét is kivették enni
- hétköznap legalább két vizit van (mindkettő reggel ill. délelőtt)
- a gyermekorvos is vizitel (nem tudom, hogy mitől függ, hogy a szobába jön be vagy a csecsemőosztályon vizitel, mert mindkettő előfordult
- a védőnő is bejön a szobába a baba anyakönyvezése miatt (ehhez szükséges a mama személyi igazolványa, a mama lakcímkártyája valamint a házassági anyakönyvi kivonat nem túl régi másolata - pontosan meg van határozva, hogy hány napos lehet, ezt nem tudom) Ha nem házasok a szülők, akkor apasági nyilatkozat kell.
- minden nap mérnek lázat, vérnyomást (ezt csak hétköznap ??) valamint egyszer vesznek a mamától vért
Most nem jut eszembe több információ, de ha később mégis, akkor kiegészítem.
Dorka
Most kivételesen DorkaDorka néven a babanet miatt