Sziasztok!
Nem nagyon szoktam már babanetezni, de azért néha benézek ide, mert a mi házunk is most épül Gyálon (Norcival már konzultáltunk is korábban
).
Most azért ragadtam billentyűzetet, mert látom, hogy szenvedtek a penésszel. Egyre több ilyet hallok, ezért próbáltam utána járni a dolgoknak, hogy lehetőleg sikerüljön majd elkerülnünk. Gondoltam, megosztom veletek a beszerzett információimat, amik egy építésztől származnak.
A penészesedés tulajdonképpen azért van, mert ezek a "korszerű" műanyag nyílászárók annyira jól zárnak, hogy gyakorlatilag nem tud szellőzni a helység. Az, hogy hideg a fal, vagy hideg van egy helységben, az nem jelent semmit ebből a szempontból, az a lényeg, hogy gyakran cserélődjön a levegő, ezért nagyon sokat kell szellőztetni, és ezért nem szabad a bútort sem rátolni a falra, mert akkor mögötte nem szellőzik, illetve ahol beépített szekrény van, érdemes nyitva hagyni kicsit az ajtaját. Ja, és állítólag tapétázni sem szerencsés az első éveben, de ezen ti már úgyis túl vagytok. Állítólag, ahol kéményes a cirko, ott még az is ront a helyzeten. Hát, tömören ennyi.
Mi sem tudunk már sokmindent tenni, mert az ablakaink meg vannak rendelve, de ha újra lehetne kezdeni, lehet, hogy inkább fa ablakok mellett döntenénk, illetve vannak már olyan műanyag ablakok, amikbe be van építve egy szellőző, csak az ugye drágább.
Nem tudom, mennyit tudtam ezzel segíteni, de talán érdemes megpróbálni, hogy amennyire az időjárás engedi, gyakran szellőztetni, ha nem is sokáig.
Sziasztok
Zsanett