Szia Móni!
Most kaptam pár karácsonyi sütireceptet, amit elküldök Neked! (ezek a "nem olyan macerás" kategóriába tartozók!)
Az itt leírtakat még nem próbáltam ki, de hasonlóakat igen, és az a családnak bejött!
Szerintem a két legkevésbé időigényes süti a muffin és a gyümölcskenyér! Ráadásul én a muffin tésztáját is van amikor a gyümikenyeres formában sütöm, mert úgy nem szárad ki annyira!
Ja, és, ha valami fűszer nincs otthon vagy nem szeretem, akkor mást teszek bele! (Nem sok olyan süti van, amit nem formálok át a magam izlése szerint!)
Na, akkor következzenek a receptek:
Adventi muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
fél dl tej
Előkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Aszalt barackos muffinok
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
1/2 dl tej
Előkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Csokis muffin-sütemények
Hozzávalók :
2db tojás
1 pohár (ez mindig 2,5 dl-es) cukor
3 pohár liszt
200 g vaj
1 1/5 pohár natúr joghurt
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbón
1/2 kiskanál só
1 tábla étcsoki
A tojást, a cukrot, és a kicsit megolvasztott vajat habosra verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a joghurtot és a lisztet folyamatos keverés közben az előzőleg összekevert masszához adjuk. Ezután feldaraboljuk a csokit, és a tésztába keverjük. A muffinforma mélyedéseit félig töltjük, majd középmeleg sütőben kb 20 pecig aranybarnára sütjük.
Csokoládés muffin 2.
Hozzávalók: 25 dkg liszt,
1 zacskó sütőpor,
2 evőkanál kakaópor,
12 dkg tejcsokoládé,
12 dkg fehér csokoládé,
10 dkg kristálycukor,
2 dl tej,
1 dl tejföl,
10 dkg vaj,
1 db tojás
Elkészítés: Kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 180 fokra. A lisztet és a kakaóport szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, a sütőport, majd keverjük össze. A tojást félig verjük fel, a vajat olvasszuk meg, keverjük össze a tejjel és a tejföllel, majd öntsük a lisztre. Fakanállal keverjük össze a tésztát úgy, hogy közben az apróra tördelt csokoládédarabkákat is hozzáadjuk. A muffin sütőforma mélyedéseibe tegyünk 12 db papírhüvelyt, és ezekben osszuk el a tésztát egyenlő részben. Tegyük be az előmelegített sütőbe 15-20 percre, illetve amíg át nem sül.
Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
5 dkg élesztő
200 ml 35 fokra melegített tej ,
5 dkg cukor
1 tojás ,
1/4 teáskanál kardamom;
1/2 vaníliarúd ,
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 teáskanál só ,
27,5 dkg puha vaj
15 dkg mazsola ,
5 dkg tört mandula
5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj
5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj
2 evőkanál rum
2 csomag vaníliáscukor
Elkészítése:A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
Karácsonyi gyümölcskenyér 2.
Hozzávalók:
3 tojás
5 evőkanál liszt
1 kávéskanál kakaó
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
fél citrom és narancs reszelt héja
4-5 szem dió és füge
1 banán
1 kávéskanál sütőpor
3-4 evőkanál kristálycukor
2-3 evőkanál kefir
4-5 dkg margarin
Elkészítés: A 3 tojássárgáját a vajjal, a cukorral, a kefírrel, a fűszerekkel és a lereszelt citrom- és narancshéjjal robotgép segítségével összedolgozzunk, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport, majd még egyszer átdolgozzuk. Közben a tojásfehérjéket keményre verjük, majd a tésztába öntve mégegyszer átdolgozzuk a robotgép segítségével, hogy jó krémes legyen. Hozzáadjuk a kockákra vágott banánt, fügét és diót, a masszát kikent edénybe rakjuk (pl. őzgerinc formába), és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük - vagy amig a teteje megemelkedik és szép barna lesz.
Amúgy tegnap este belekezdtem végre a szociológiába és képzeld, 1 oldalt összehoztam!
Ami nagyon király, csak még hiányzik hozzá minimum 5 oldal!
Ennyit erről!
Megyek is és folytatom! Később azért még visszanézek!
Pusza! Adri