Itt is vagyok!
Ígértem nektek kb. ezer éve egy összefoglalót a mesés beszélgetésből. A legizgalmasabb téma az volt, hogy mikor milyen mesét lehet mondani a gyerkőcöknek, úgyhogy csak ezt is jegyeztem meg.
Kb. fél éves kortól lehet kezdeni mesélni, és a meséket mindig valami jól felismerhető bevezetővel kezdeni, pl. Egyszer volt, hol nem volt. Kb. két éves korig az ún. én-meséket érdemes mesélni, azaz, amik a gyerek mindennapjairól szólnak. Fél éves korban persze még kb. öt rövid mondat már kitesz egy mesét.
Pl. Egyszer volt, hol nem volt egy kisfiú, akit úgy hívtak Ákos. Ezt a kisfiút elvitte a mamája magával egy helyre, ahol sok másik kisgyermek volt. Volt ott egy szépen kivilágított, feldiszített fa is. Alatta pedig sok-sok ajándék. Ákos is kapott ajándékot, egy szép könyvet. Sokat játszott, és hazafele az autóban egy nagyot aludt.
Utána jönnek 2-től 5-6 éves korig az állatmesék, majd 5-6 éves kortól a tündérmesék, azokat nem érdemes hamarabb kezdeni, mert még nem értik, és megijedhetnek tőle. Egyébként azért jobb a mondott/olvasott mese, mint a tévé, mozi, mert a félelmetes alakokat (boszi, sárkány) csak olyan félelmetesnek képzelik, amit még elbírnak, míg a filmben megrajzolt lehet sokkal rémisztőbb is, mint amit még fel tudnak dolgozni.
Volt még szó a könyvekről. Első könyveknek az olyanokat ajánlotta, amikben csak egy-egy tárgy, személy képe van egy oldalon, biztos tudjátok miről beszélek.
Utána kb. másfél éves kortól jöhetnek az egyszerű történetek, de azt mondta, inkább a képek alapján meséljünk, és ne a megírt szöveget olvassuk fel. A Boribont ajánlották, meg a Kicsi piros autó sorozatot, amikre emlékszem. Azt mondta az Ildikó, hogy mielőtt megvesszük, mindig nézzük át a meséket, nehogy otthon mesélés közben fussunk aknára. De ha mégis, akkor nem szabad abbahagyni valami félelmetes résznél, hanem végig kell mesélni, hogy a feloldás is meglegyen. Illusztrációkra meg azt mondta, hogy olyan legyen, ami felismerhető, de ne túl édibédi.
Ja, és a Grimm meséket nem ajánlotta esti mesének, csak napközbenre, mert sok benne az egy főre jutó hullák száma.
A vendég Boldizsár Ildikó mesekutató volt, és neki van egy többrészes népmese válogatása, ami jó, az Esti mesék ...fiúknak, ...lányoknak, ...állatokról, ...a boldogságról - többi címére sajna nem emlékszem.
Még jövök, ne örüljetek!