Zsuzsi,
köszi az új linket!
Rebi, Gorsi,
nektek meg a penésszel kapcsolatos válaszokat köszönöm. Nem lehet egyébként letörölni. És úgy fáj.
Bubu,
vannak kérdéseid!
OK.
1. Én csak akkor teszem tisztába Ráhelbabát, ha már kakis. (Ma éppen 2 napja egyáltalán nem kakilt, persze ilyenkor 6-8 óránként átpelusozom, de nem kell sûrûbben.) Ha használsz popsikrémet - és biztos, hogy használsz -, nem árt Lili bõrének, ha egy kicsit bennemarad a kakiban, amint írtam, várhatsz 5-10 percet, hátha jön még egy-két adag. Ahogy Rebi írta, éjjel csak akkor, ha nagyot kakilt, ha észreveszed.
Szopi után büfiztesd meg, ha vége, tele a naci, akkor pelusozhatod. Nem baj, ha bukik egy kicsit.
2. Szülés után 5-6 nappal 10 kilóval lettem kevesebb. A fogyásodnak és a tejed mennyiségének semmi köze egymáshoz. Valószínûleg a szövetek között felhalmozódott víz távozik belõled, de ha a zsírszövet mennyisége csökken, az sem baj, nem abból lesz a tejecske. Örülj neki, hogy fogysz. Az étvágyadról: bárcsak a te cipõdben járnék! Én terhesen nem voltam nagyétkû, de szoptatás alatt zabálok. Volt, hogy együltõ helyemben bevágtam egy nagy grillcsirkének a felét egy óriási adag salátával. Annyit egyél, amennyi jól esik. Az a fontos, hogy a bevitt folyadék mennyisége legyen 2,5-3 liter. De ez ne fõleg tej legyen, inkább víz (kristályvíz még jobb), a gyümölcslé jó, de csak ha szûrt, a rostostól hasmenése lesz a babádnak, és fájni fog valszeg a pocija, csak a szûrttel is van egy kis baj: cukros. És ez hízlal. De ez a babát nem zavarja.
3. Ha egyszer összegyûjtenénk, hogy a babáknak mitõl fáj a hasuk, nem ehetnénk semmit, mert ez babánként változó. Én pl. nem ihatok tejet. (megveszek egy óriási bögre kakaóért...
) Ha fáj Lili pocija, gondolj vissza, mit ettél (a "K" betûseket alapjáratban kerüld, mint káposzta pl, de a babot se erõltesd, a tojás is felfújhatja), és hagyd ki az étrendedbõl ezeket. Miket sorolt fel az orvosotok?
4. Mikortól lehet gyerekes családokkal találkozni? Ráhelbaba 3 órásan itthon vot a 3 testvérével. Ez felért két gyerekes családdal is
Egy naposan sütkéreztünk a kertben, és 10 naposan istentiszteletre jött velünk. (Vagy 100 ember közé.) Nem mondom, hogy kövesd a példánkat!!!! Eléggé deviánsok vagyunk
. Csak azt akarom, hogy azt lásd meg, hogy amit a védõnõk és soxor orvosok mondanak, szinte dogmatikus dolgok. Milyen hülyeség az, amit védõnõk ezrei mondanak, hogy 2 hetesen vidd elõször sétálni???? Ez akkor érthetõ, ha valaki a belvárosban lakik, de még akkor sem. Bizonyított tény, hogy a lakás levegõjében 60 %-kal magasabb a portartalom, mint odakint. Gondoljunk bele akkor a baktériumok, vírusok sûrûségébe. Nyilvánvaló, hogy a kertben (ha van), sokkal kisebb a valószínûsége, hogy beteg lesz, és sokkal tisztább a levegõ is, hát miért várjunk két hetet? Egyszer megtanultak valamit, és nem vizsgálják felül azok helyességét. Szóval, egy jótanács: mindig gondold végig, hogy amit az orvos vagy a védõnõ mondott, helyt áll-e. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérdezz meg mást is. Akár minket, de ha pl. a szoptatásról van szó, van erre egy külön weboldal (www.lll.hu), ahol szakképzett nõk, akik sok gyereket szoptattak, tudnak tanácsokat adni. (Ha pl. a védõnõ azt mondja, mikor Lili 4 hetes lesz, hogy mostmár adjál neki gyümölcslevet (nekünk ezt mondta az elsõ babával, és el is apadt ettõl a tejem), akkor ne szólj egy szót sem, és ne adj neki.) És még egy tanács (aztán ígérem, abbahagyom
): ha kibírod, dobd ki a fenébe a mérleget, vagy legalább is ne mérd naponta, csak hetente. Én soha nem mértem egyik babámat sem. Nem is voltam soha ideges, hogy eleget eszik-e, eleget hízik-e. Te az édesanyja vagy, és mint ilyen, van anyai ösztönöd. Ha beteg, úgy is megérzed. Ráhelrõl nem tudtam egy hónapos koráig, hogy hennyit gyarapodott, de azt tudtam, hogy teljesen egészséges. Szépen szopizik, pirospozsgás, és jól érzi magát.
Próbálj meg lazítani.
Puszi:
Virág