Diótej
Hozzávalók:
1 csésze dió
3-4 evőkanál méz
1 teáskanál szárított vanília örlemény
4 csésze víz
Turmixoljuk el a szárazanyagokat először 1 csésze vízzel krémesre, majd további 2-3 csésze vízzel.
Bulgur reggeli
Hozzávalók:
60 dkg bulgur, azaz aszalt búzatöret
4 liter diótej
50 dkg gyümölcs feldarabolva
Készítsük el hidegen a diótejet, majd tegyük fel főni. Ha elérte a forráspontot, akkor forrázzuk le vele a bulgurt, és takarjuk le az edényt, hogy a melegben megdagadhasson a bulgur. Ha megdagadt adjuk hozzá az elozetesen feldarabolt gyümölcsöt. Azonnal fogyasztható.
Főtt búza kesudió tejszínnel
Hozzávalók:
50 dkg főtt búza
15 dkg kesudió
1/2 csésze víz
5 cm-es vanília rúd megszárítva
2-3 ek. méz
gyümölcsök beledarabolva
A búzát tisztítsuk meg, majd áztassuk be egy éjszakára, és reggel 1 mokkáskanál sóval főzzük meg. A többi hozzávalót turmixoljuk krémesre és öntsük a megfőtt búza tetejére. Díszítsük különböző darabolt gyümölccsel.
Gesztenye ital
12 nyers gesztenyét, 1 l. datolyát finomra megdarálni. 1 l. tejbe 1 óra hosszat áztatni, aztán forráshoz melegre tenni, de felforralás előtt közvetlen elhúzni. Nagyon tápláló, kellemes ital
Gesztenye ital
12 nyers gesztenyét, 1 l. datolyát finomra megdarálni. 1 l. tejbe 1 óra hosszat áztatni, aztán forráshoz melegre tenni, de felforralás előtt közvetlen elhúzni. Nagyon tápláló, kellemes ital
Mandulatej
Hozzávalók:
1/2 csésze héjától megtisztított mandula
1/2 csésze napraforgócsíra
2 csésze víz
1 csipetnyi só
1 tk. méz vagy malátaszirup
1/2 kk. őrölt vanília.
A csírákat és a darált mandulát turmixoljuk össze vízzel, majd szűrjük le, és ízesítsük sóval és mézzel vagy malátával. A mandulatej egy kis részét az őrölt vaníliával főzzük össze, hogy jól átvegye a vanília ízét, majd keverjük össze a többi mandulatejjel
Reggeli eledelek
Narancsos-mazsolás rizs
Hozzávalók:
50 dkg rizs
1 1/2 l víz
csipet só
késhegynyi sáfrány vagy kurkuma
200 g mazsola
3-4 narancs
méz ízlés szerint
1/2 l kesutejszín
A rizst vízben puhára főzzük és egy ideig állni hagyjuk. Eközben a mazsolát és a sáfrányt hozzákeverjük, majd a kockákra vágott narancsot vagy mandarint, mézet és végül a felvert tejszínt vegyítjük közé. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Kukoricagombóc
Hozzávalók:
50 dkg kukorica dara
1 citrom reszelt héja
1,5 l víz
pici só
esetleg feldarabolt aszalványok (elhagyható)
30 dkg kókusz
méz ízlés szerint (6-10 ek.)
Tegyük fel a vizet főni, és reszeljük bele a citrom héját, sót, majd keverjük hozzá a kukoricadarát, és a kókuszt és folyamatos kavargatás mellett főzzük puhára a darát. Amikor már majdnem kész akkor akkor keverjük hozzá a mézet, hogy ne veszítsen a vitamin tartalmából. A lábasban hagyjuk kihűlni, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és kókuszba forgatjuk. Gyümölcsös (következő recept) vagy karobos öntettel tálaljuk.
Gyümölcs öntet
Hozzávalók:
1 liter híg eperlekvár vagy 1 kg friss eper
2 banán
1 evőkanál méz
1/2 csésze kesudió
1/2 liter víz
Nincs más dolgunk csak az egészet jó alaposan összeturmixolnunk.
Almás, szilvalekváros, rakott árpa
Hozzávalók:
50dkg főtt árpa
1 kg alma lereszelve
50 dkg szilvalekvár
20 dkg mazsola előre beáztatva
1 teáskanál só
2 teáskanál koriander
A hozzávalókat a szilvalekvár kivételével keverjük össze, majd rakjunk le egy réteget a tepsi aljára, erre simítsunk egy réteg szilvalekvárt, és folytassuk a két réteg rakosgatását, amíg van alapanyagunk. Utoljára árpa kerüljön és a tetejére durvára vágott diót, vagy mandulát szórjunk. Tálalás előtt 10 percre toljuk forró sütőbe.
Halvás porridge
Hozzávalók:
30 dkg hántolt zab,
1 1/2 l víz
csipet só
40 dkg halva
1 dl víz
2 ek. karobpor
méz ízlés szerint
A hántolt zabot vízzel összekeverjük és 1/2 óráig állni hagyjuk. Ezután 15 percig főzzük a sóval. A halvát elturmixoljuk a vízzel, és a karobbal, szükség esetén ízesítjük mézzel.
Növényi tejek készítése
Általában 1:3 arányban elturmixoljuk vízzel a szójababot, vagy a diót, vagy mandulát minden esetben adjunk hozzá egy csipet sót, 4-5 cm hosszú szárított vanília rudat, és mézet ízlés szerint.
Rizstej esetében 1:4 arányban turmixoljuk a vízzel.
A tejeket leszűrhetjük, de a kókusztej kivételével így is fogyasztható.
na egy párat bemásoltam ide a könyvek cime amiket én használok
legyen néktek eledelül ebből több rész is van én a reggeli gyümölcsök gabona ételeket haszbnálom
nazsuzska@freemail.hu cimen lehet megrendeli
a másik nagyon jó könyv a reformkonyha bibliakiado.movinet.hu lehet megnézni meg azt hiszem megrendelmni is én ezeket használom most a 3.ra rájöttemmost hogy nem is olyan jó mert tele van szójás receptel csak 1-2 jó abból nekem /nekünk
jó éjszakát pusz