2002.02.12 21:39
Szerző: Anonymous
Kedves Ildi!
Örülök, hogy nem vagyunk haragban, meg kell mondjam, nekem ma egész nap ezen járt a fejem, és azon rágtam magam, hogy a fene egye meg, milyen hülye vagyok, hogy jót akartam és ezek szerint jól elcsesztem (bocsánat) mert nem jól fogalmaztam. Való igaz, hogy aki elsõ babájával van otthon és még tapasztalatlan, azt könnyü egy ilyen kijelentéssel kétségek közé vinni, mert ugye ez nem egy rögtönzött beszélgetés, ahol az ember korrigálhat, ha látja a másik visszajelzését. Valóban nagyon sok minden megváltozott a csecsemõtáplálás terén (szerencsére) az elmúlt 10 év során, képzelheted, mi még a fõiskolán a régi irányelveket tanultuk, azóta minden más. A másság elsõsorban az at. népszerüsítésére, és az egyre több embert kínzó allergiás megbetegedések elkerülésére helyezi a hangsúlyt. Az at. szerepe óriási, elõnyeit nem lehet eleget hangsúlyozni. Én azonban mégis úgy gondolom, hogy szerencsés dolog egy idõ után, mondjuk hat hónapos kora körül elkezdeni megismertetni a babát más ízekkel is. Természetesen nem kell erõszakoskodni, de nem is kell rögtön feladni, azért, mert az elején elutasítja a gyümölcsöt, fõzeléket, stb. Az is lehet, hogy pl. egyszerûen csak a kanállal van baja. (Réka pl. jobban szerette a mûa. kanalat, mint a fémet). És ne feledjük, hogy a kényelmesen csordogáló, finom édes at. helyett valami egészen mással próbálunk kedvében járni kisbabánknak. Aki ezt nem mindig fogadja kitörõ örömmel. Én azt mondom, nem kell feladni és minden nap meg kell próbálni. A baba egy idõ után rá fog jönni, hogy más ízek is finomak, és ettõl még nem fogja abbahagyni a szopást. Viszont ha szépen hozzászoktatjuk a különféle ízekhez, a kanálhoz, ahhoz, hogy az étkezéseknek rendjük van,- mondjuk asztalnál ülünk a babával együtt, amikor eszik, akkor mindig az etetõszékben ül, stb. stb.,- akkor könnyedén elérhetjük, hogy egy éves korára szépen egyen akár darabosabb ételeket is.
Elkanyarodtam a témától, bocsánat. Szóval ne legyen harag, legközelebb jobban figyelek!
Üdv:Kinga