Sziasztok!
Most találtam rá véletlenül erre a topicra. Kislányom (LÉna) 4,5 éves és 3 éves kora után kezdett beszélni, nála a mozgásfejlődés is megkésett volt, orvosi hibából történt, születéskor fellépő oxigénhiány miatt. Mozgás ügyben 4 hetes korától Dévényre jártunk, ennek köszönhetően végülis 20 hónapos korától járt önállóan.
Beszéd téren 3,5 éves korától jár logopédushoz, hetente 2x-3x.
Ayres terápia is jár hetente 2x, ha valakit érdekel: Napraforgó játszóház, Küküllő u. 1, a Budagyöngyénél van. 45 perc 3000 Forint. Ugyanaz a hölgy tartja, aki a Zölderdő oviban is. Nagyon jó Léna nagyon szereti.
Ezenkívül lovagolni is járunk már 2,5 éves korától, és kétszer voltunk Belgiumban Tomatis terápián. Magyarul erről a terápiáról nem sokat fogtok találni, de aki tud angolul/németül/franciául az a Google-ban rengeteg infót talál róla. Mi Sint Truidenben voltunk (Atlantis Institut -
www.tomatis.belgium.com). Ez egy un. hallástréning, beszédfejlesztésre, magatartásproblémákra, diszlexia stb. (audio-pszicho-fonológiának is nevezik).
Léna beszédértése teljesen megfelel a korának, a beszéde viszont még mindig nagyon elmosódott, nála ennek valószínűleg organikus oka van, mégpedig az, hogy a nyelvizomzata túl renyhe (hipoton) és nem úgy mozog beszéd közben,ahogy kellene. Ki tudja dugni, de pl. a felső ajkát nem tudja lenyalni, mert nem tudja felemelni, tehát az összes olyan hangot, aminél a nyelvet a szájpadláshoz vagy a felső fogsorhoz kell érinteni, rosszul képzi.
Kicsi korától kezdve nagyon sokat modókáztunk, énekeltünk, állandóan gyerekdalokat hallgat (főleg a "Tanuljunk játszva!" sorozat és a Gryllus Vilmus Dalok 1 és Dalok 2) és képzeljétek el, amikor elkezdett beszélni már tudott egy csomó dalt, tehát megtanulta, csak mivel nem tudott beszélni, addig nem tudta elmondani. Most kb. 5 cd-re való dalt tud kívülről. Ezt csak azért írtam, hogy ne aggódjatok, ha ebben a pillanatban, sok minden hiábavalónak tűnik, lehet, hogy később mégiscsak megtérül.
Láttam írtatok már a játéjaudiometriáról (a Demaxnál), mi jövő héten megyünk, ugyan senki nem gondolja, sem mi, sem a terapeuták, akikhez jár, hogy gond van a hallásával, de biztos, ami biztos elmegyünk. Az, hogy sikerrel járunk-e még nem biztos, mert ilyen helyeken nem túl együttműködő, ha úgy érzi vizsgálják, felmérik, sokszor "kiakad". Az orvosi vizsgálatokról nem is beszélve, az teljességgel lehetetlen nála.
Az én tapasztalatom szerint, a megkésett beszédfejlődés nagyon sok esetben együtt jár más problémákkal is. Akár megkésett mozgásfejlődéssel, akár érzékelési problémákkal, vagy szocializációs és magatartási problémákkal.
Aki tud angolul/németül annak ajánlom figyelmében Jean Ayres könyvét: Sensory Integration and the Child / Bausteine der kindlichen Entwicklung.
Az utóbbi 4,5 évben eléggé belefolytam a mindenféle fejlesztésekbe, terápiákba, ha tudok szívesen segítek, ha kérdésetek van.
Bocs, hogy ilyen hosszúra sikerült.
Sziasztok,
Andrea