Dóri,
Szegény barátnőd.
És szegény baba.
Nem értem, miért nem szopizhat, a tejcsiben pont lenne egy csomó immunanyag. Van legalább lehetősége a barátnődnek fejni? Ha nem is tudja odaadni most a babának, elteheti későbbre, vagy legalább a tejtermelés beindulhat.
Kikerestem, hogy kell ilyenkor (igaz, hogy ez koraszülöttekre vonatkozik, de hasonló a helyzet):
- Fejés előtt alaposan mossunk kezet.
- Steril, jól záródó edénybe fejjünk, amelynek nem érintjük meg a belsejét. Az első öt milliliter tejet ne a gyűjtőedénybe fejjük. Ha koarszülöttnek fejünk, a tároláshoz ne használjuk tejgyűjtő zacskót.
- A fejéshez érdemes nagyteljesítményű, elektromos mellszívót használni, melyhez dupla szívófej tartozik. Így egyszerre fejhetünk mindkét mellből. Tisztítható alkatrészeit minden használat után alaposan ki kell mosni, és naponta egyszer a mellünkkel érintkező részeit húsz percig kifőzni. Ha kórházi vagy kölcsönzött mellszívót használunk, vásároljunk hozzá olyan alkatrészt, mely a mellel érintkezésbe kerül, és csak sajátunkat használjuk.
- Ne öntsük össze a más-más időpontokban fejt tejet, illetve ha ez a kis mennyiségek miatt mégis célszerű, csak lehűtve öntsük hozzá az addig gyűjtött adaghoz. Minden üvegre írjuk rá a gyerek nevét, a fejés pontos idejét. Ha a baba nem kaphat még anyatejet, fagyasszuk le a kolosztrumot, mert különösen sok immunanyagot tartalmaz, és jó volna, ha valamikor megkaphatná.
- Naponta legalább hatszor-nyolcszor fejjünk alkalmanként körülbelül húsz percig.
Valószínűleg nem lesz egyszerű ezek után szoptatni (cukros víz, cumisüveg), de nem lehetetlen.
Majd hétvégén megnézem hogy tovább mi a teendő, ha már szopizhatna a baba, ha érdekel.
Hüpi,
Én mind a két cd-t kérném, férjemmel majd kiiratom a Norbit és Norbinét.
Zitmi,
Jót mulattunk Viola történetein. Aranyos.
Martin babának boldog névnapot kívánunk, és küldünk neki egy eddig még publikálatlan fotót róla és anyukájáról:
Ezt a férjem valamiért nem küldte át a múltkori talis fotókkal együtt, most jutott eszembe, hogy egy ilyet is készített.