2002.04.14 22:00
Szerző: nkata
Kedves Lányok!
Nagyon örülök annak, hogy rátok találtam!
Az én kisfiam három hónapos és bizony engem is sokat foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon ennyi idõs korában egy babának csúnyán mondva "mit kell tudnia?" Nem lexikonból való nevelésre gondolok, hanem arra, hogy esetleg nem ismerem fel eléggé az igényeit, hogy hogyan fejlõdhetne korának legmegfelelõbben.
Ahogyan írtátok, mi is rengeteget beszélgetünk egymással, Marci nagyon szereti hallatni a saját hangját. Van egy-két csörgõje, amiket a szájába vesz, forgó macijai az ágya felett, amiket elõszeretettel csörgrt és püföl és egy kedvenc plüss bohóca. Ezzel alszik el, ezt nézegeti. Ösztöneim szerint én is egyetértek Madárkával, hogy egy pici babának nincs szüksége túl sok játékra, hiszen sokszor már csak a saját kicsi keze is nagyon leköti. A velünk (szülõkkel) való kontaktust viszont mindennél többre tartom. Hiszen a kiegyensúlyozott fejlõdésnek ez az egyik legfontosabb része lehet.
Azért is jó, hogy beszélünk a témáról, mert amíg terhes voltam, rengeteg irodalmat találtam magáról a terhességrõl, arról, hogy mi történik a testemben, hogyan fejlõdik a babám, mit tehetek az Õ és az én egészségem érdekében, mikor mire számíthatok... stb. Engem mindez nagyon megnyugtatott és fontosnak tartottam minél több információra azert tenni. Amióta viszont megszületett a kisfiam, sok mindenben "csak" az anyai ösztöneimre hagyatkozhatom, mert a szüléssel általában befejezõdnek a könyvek leírásai, max. a babaápolásról írnak még, ami természetesen szintén nagyon fontos és hasznos.
Ha van még tapasztalatotok a játékok terén és ha írnátok még arról, hogy Ti azonos életkorú babátoknál milyen játékokat játszottatok, azt megköszönném.
Üdvözlettel:
Kata