2005.09.26 09:57
Szerző: aszemenyei
Tündi (Poppany)!
Kérdésedre megközelítő válasz:
A cukorbetegség kezelésében alapvető a rendszeresség. Ezt értsd mind az időpontokra, mind az inzulinra (gyógyszerre) és az elfogysztott szénhidrátmennyiségre is. Tehát, ebből kifolyolag az inzulinoknak, étkezéseknek mindig (lehetőleg tényleg mindig!) ugyanarra az időpontokra kell esniük. Tehát, ha Te reggel 6-kor, délben, délután 17.00-kor és mondjuk este 22.00-kor adod az inzulint, akkor ezeket az időpontokat, mint Szentírást (Koránt, Tórát, Úttörők 12 pontja, mindenkinek felekezeti hovatartozása alapján szabadon)MINDIG BE KELL TARTANI!!!!! Ugyanis ezek az időpontok úgy vannak kitalálva, hogy minél jobban megközelítsék általuk a normál, egészséges szervezet működését. Vagyis az inzulinok közötti idő nem szabadon eltolható, hiszen, az inzulinnak van hatástartama, mely idő alatt az egyáltalán hat. Ha a hatástartam lefutott, s nem érkezik meg az éppen aktuális (időszerű) újabb inzulin-adag, akkor az egészséges szervezettől eltérően, a szervezet nem tud előállítani inzulint, s a vércukor emelkedni kezd. Ez étkezés nélkül is igaz, mivel a sejteknek a működéshez is szükségük van inzulinra.
Tehát ez a válasz arra, hogy mindig ugyanabban azidőben.
A másik, szerintem lényeges kérdés, hogy mikor kezded a napot. Ha a szervezet normál működését vesszük alapul, úgy a reggeli (értsd 6 óra) órákban kezd el jeélentősen emelkedni az inzulinszükséglet, ezért az a bevált gyakorlat, hogy 6, illetve 7 órakor kezdik meg az első inzulinnal a napot. Ez az általános heylzet, de természetesen vannak ettől eltérő inzulinigényű emberkék. Pl. Van egy a diabetológiában "hajnali jelenségként" nevezett jelenség, amikor is, már hajnali órákban jelentősen megnóvekszik az inzulinigény, s emiatt kell esetleg jóval előbb megkezdeni a napot. Van olyan is, akinek a napi 4 inzulin nem elég (én spec. 8-szor gyakorlom naponta ezt az élvezetet), ekkor a normoglikémia elérése érdekében esetleg meg kell növelni az inzulinadások számát.
Szóval, ezeket olvasva, gondolom Neked sem kérdéses talán az, hogy VALÓBAN BEFOLYÁSOLJA a reggeli időpontja (és megjegyezném: mennyisége, a beadott inzulin és még rengeteg sok minden!!!) a vércukrodat.
Ha jól láttam, már azért a végefelé (33. hét) jársz, ezt az időt szerintem már féllábon is kibírod, még ha 6-kor kell is felkelned, hiszen semmi sem gátol meg abban, hogy utána visszafeküdj!!
Ha nem voltam teljesen világos, kérdezz!
Kitartás!
Ági