Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Ez a szodabikarbonas dezodor van a Lushnal. Kevernek hozza illoolajokat is. Vhol talaltam receptet, ha ujra a kezembe akad, akkor felteszem.

A koszmot mi ugy pucoltuk le, h koromviragolajjal bekentem a fejet, hagytam, h puhuljon, es utana suru fogu fesuvel ki lehetett fesulni a hajabol. Tok nagy darabokban jott le. Aztan samponnal lemostuk rola (Weleda, Lavera naturkozmetikumok baba valtozata).

Biobaba
biobaba

Szia Biobaba!
A Weleda, Lavera különböznek valamiben az ökoszolgálatos samponoktól? Azokat is mintha naturkozmetikumként árulnák. Meg a tusfürdőt is. Lehet, hogy ezek mégis "csak" környezetkímélőek?
Köszi:
Ribiszke
ribiszke

Szia Ribiszke!

Lehet, h "csak" kornyezetkimeloek. Igaz, a Weleda, Lavera termekei sem teljesen bio termekek, de azert eleg sok okogazdasagbol szarmazo anyagot tartalmaznak. Meg persze van, ami teljesen bio. Az aran is latszikKép Az Okoszolgalatnal kaphato dolgokat azt hiszem, az Ahimsa "ceg" csinalja. Nem biztos.

A legjobb naturkozmetikum allitolag a Dr. Hauschka. Bar nekem a rozsa dezodor nem jott be. A selyempuder viszont nagyon jo. A Hauschka viszont tenyleg nagyon draga.

Biobaba
biobaba

Köszi Biobaba! W, L, H termékeket bioboltban találok?
Üdv:
Ribiszke
ribiszke

Szia Ribiszke!

Altalaban vannak.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Most találtam csak rá erre a topikra, és gondoltam, én is megtoldom a magam "okosságaival". A hajmosásnál próbáljátok ki a tojás sárgáját. Hajhossztól függően 1 v. 2 tojgli sárgáját jó alaposan be kell masszírozni. Ugyanúgy leviszi a zsírt, mint a sampon, csak gondolom, jóval kímélőbb a fejbőrrel, és maximálisan környezetbarát. :+) Valahol olvastam, hogy állítólag egyetlen tojás sárgája 1 liter olajat képes emulzióban tartani (felvenni). Nem tudom, igaz -e, de gondoljatok a majonézre: ott is ez történik, amikor elkeverik az olajjal. Esetleg lehet hozzá keverni 1 csepp illóolajat. A lényeg, hogy tényleg alaposan át kell vele dörzsölni a hajat, mert a samponokkal ellentétben ez nem habzik.

Másik tipp: én rengeteg mindenhez használom itthon az ecetet. Pl. ablakmosáshoz is: spricnis flakonba töltve, készen tartok itthon forralt víz és 20%-os ecet 1:1 arányú keverékét. Ezzel lehet ablakot, tükröt pucolni, és szerintem sokkal szebb lesz, mint a vegyszerektől. De csináltam már nagyi-módszerrel is: jó meleg víz lavórba, bele 0,5-1 dl ecet, és kész. Fertőtlenít is, a gyerek is nyugodtan nyalhatja-tapizhatja, és nekem se forog a gyomrom a vegyszerszagtól. És olcsó is.
A wc-t is ecettel fertő- és vízkőmentesítem, egy kunyerált "kacsa" nyakú flakonba töltve a perem alatt is.
Mintha itt írta volna valaki, hogy egyszerre teszi a mosáshoz a mosóporral. Ez szerintem nem túl jó ötlet, hiszen így semlegesítik egymást. Viszont öblítő helyett én is használom.

Más: A Monapel pelusok nálunk kb. 9 hónap alatt teljesen gallyra mentek. A betét foszlott, a bugyirészből kiment a gumi, a külsők eresztettek. Járt így más is? Azt hittem, kitart szobatisztaságig, esetleg a második gyereknél is használhatom majd, de nem így történt. A Monapel külső-tetra belső nálunk nem jött be, rögtön átázott. Most mindjárt itt a második babó, és teljesen tanácstalan vagyok.

Még egy kérdés: a mosószóda nekem is megkeményedett, és úgy vettem észre, hogy az apró gubicsok sem nagyon akarnak felolvadni. Teljesen porszerűre kell törni, ha mosógépbe akarom használni. Tudtok ez ellen valami megoldást?

Köszi és üdv mindenkinek!
Ede
edömér

Szia Ede!

Az én lányom már majdnem szobatiszta, de ha van rajta pelus, akkor két pelust hajtok egybe (Monapel külsővel), úgy nem ázik át. Egyébként nálunk jól bírják a külsők, csak elszíneződés van rajtuk, de az nem érdekel különösebben.

A mosószodát én le szoktam reszelni: egyik összállt darabot a másik összeállt darabbal Kép

Az okosságokat meg köszönjük Kép

GyeZsu
gyezsu

Monapel: 14 hónapja használjuk. A tépőzárakat már vissza kellett varrni, a belseje egy kicsit bolyhosodott, de egyébként még jó. A külsőket kellett csak cserélnem.

Mosószóda: én újabban 17 hónapos fiammal oldatom meg a problémát. Kép
Nagyon szeret kalapálni. Kezébe adom Nagypapa gumikalapácsát, aztán hajrá....Kép

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

A pelenkás fórumban már leírtam, hogy nekünk egyedül a gyapjú külső 100%-os. Most már csak azt vennék. Igaz, boltit még nem próbáltam belőle, és azt sem tudom, hogy ez mennyire tartós.
Monapel külsőt nem próbáltuk, Kushiesunk van, de az is átázik rendesen.

Mosószóda: Lehet, hogy hülyeség, de az jutott eszembe, hogy a sóhoz rizst szoktak adni, hogy felszívja a nedvességet és ne csomósodjon. Ez vajon nem működik a mosószódánál?

pindi

Sziasztok!

Pindi, kepzeld el, h mosas elott rizsszemeket szedegetsz ki a mososzodabol. h mosni tudj. A rizs eltomne a mosogep lefolyojat. Nekem multkor csak egy icipici mosodio darabka eltomte. A rizs meg nagyobb, es 60 fokos mosasnal dagadna is.

En be szoktam zacskozni a mososzodat. Szemeteszsakba bele, h ne szovja magaba a nedvesseget, es akkor nem kemelnyedik.

Nekunk is a gyapju a 100! BoltiKép

Udv!
Biobaba
biobaba

Beletenném valami jól szellőző zsákba, pl. függönyanyagból varrnék egy kis szütyőt. De lehet, hogy tényleg egyszerűbb zacskózni.

Melyik bolti van nektek? Most épp hezitálok, hogy melyiket vegyem, azt a filceset vagy a kötöttet (popolini). Az ára alapján a filces a jobb. KépÉs azt írják, az többet bír. De nekem a kötött jobban tetszik.

pindi

Én áttöltöm a szódát egy nagy műanyag bödönbe - úgy se csomósodik.KépKép
A lényeg a légmentes záródás.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Nekem Puhamoha van, meg Aristocrats. Mindketto kotott. Az Aristocrats nez ki ugy, mint a Popolini kotottje. Baratnomnek van a filces Popolini. Jonak tunik. Te kotottel. Szerintem vegyel filcesetKép

Biobaba
biobaba

Segíthetek??? (ecopel@externet.hu)
A visszajelzések alapján a filces (popolini) 100% gyapjú külsőnk a vásárlók közötti értékelés során a legjobbnak bizonyult.
ecopel

Sziasztok,

Nem szoktam gyakran írni ide, utoljára talán textilpelus ügyben jártam erre. Egy cikket szeretnék ajánlani, a pelus nélküli babanevelésről írtam. A módszer angol nevei talán ismerősebbek, Elimination Communication, Natural Infant Hygiene, stb. Mi több mint másfél éve csináljuk.
Nagyon egészséges, környezet- és bababarát és persze szórakoztató. Kép
A cikk első része: http://www.babakozelben.hu/cikkek/babapelenkanelkul1.htm

Kíváncsi lennék a véleményetekre.

Livia

Lívia, két fáradhatatlan kissrác álmos anyukája.
http://www.babakozelben.hu
livia76

Szia Livia!

Köszi, hogy feltetted a linket, a honlapodról nem tudtam megnyitni az írást. Nagyon tetszik, rövid és lényegretörő. És örülök, hogy magyarul is fellelhető most már ez az információ.

Akkor ezek szerint Ti is ezt csináljátok. Megosztanád a tapasztalataidat? Milyen gyorsan sikerült, kezdeti problémák, pelenkát mennyire használtatok stb.
Neked is vannak megérzéseid, amikor pisilnie kell a kisfiadnak? Nekem akkor volt ilyen élményem, amikor elkezdtük a biliztetést Lilivel úgy másfél-két éve. Azelőtt nem tudtam ilyet elképzelni Kép

A honlapod is tetszik!

Kati
kat_ica

Szia Livi!

Köszi, elolvastam a folytatást is. (Egyébként nem neked írtam, hanem valahol valakinek említettem, hogy a honlapon olvasottak alapján foglakoztat a téma.) Nem tudom, tervezel-e harmadik részt, nekem hiányzik a ti saját tapasztalatotok és gyakorlatotok, képekkel illusztrálva. (Egyáltalán nem pelenkáztátok? Mikor igen, mikor nem? Éjszaka hogy aludt, pelenkában / meztelenül gyapjún, vittétek pisilni éjjel is? Stb.) Mi március végére várjuk a kistesót, nem hiszem, hogy merem majd nem pelusozni, mert még hideg lesz. Egy 2 éves mellett meg azért nem lehet annyira odafigyelni a picire. De nem vetettem el a módszert - várom a további "fejleményeket" Kép, és köszönöm az eddigi tájékoztatást!

GyeZsu
gyezsu

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a visszajelzéseket. Annyira örülök, hogy van, akit érdekel ez a téma. Kép
Saját tapasztalatok: nehéz kérdés. Sajnos nem vezetek naplót, főleg, amióta elindult Barnabás (a fiunk). Ezért a részletek már kissé elmosódtak. A kapcsolat, a baba preferenciái, jelzései, minden folyamatosan változik, hónapról hónapra.
Képek: furcsának tűnhet, de alig van képünk erről. 1 van, azt hiszem.

A kérdések:
Milyen gyorsan sikerült? Attól függ, mit jelent az, hogy sikerült. Pár hét után már egyértelmű volt, hogy tudja, miről van szó.

Kezdeti problémák: problémák nem kezdetben voltak. Mint picibaba nagyon készséges és együttműködő volt. Amikor elkezdett mászni, járni, játszani, akkor hagyott fel a jelzéssel hónapokra, vagy tagadta meg a pisilést, mert mást akart csinálni. Aztán persze a padlóra pisilt. Kép
Kezdetben csak az a probléma, hogy gyakran kell pisiltetni.

Pelenka: textilpelenkát használunk. (Egész pontosan prefoldot.) Eleinte (2 hónapos koráig) külsővel együtt, utána anélkül. De tavasszal meg nyáron pelus nélkül szokott lenni nappal. 1 éves kora óta nappalra trénert, éjszakára továbbra is pelust külső nélkül. De viszem éjjel is pisilni, csak a biztonság (és a férjem) kedvéért kell a pelus, és a gyapjútakaró alája.

Megérzéseim nekem is vannak. Én sem tudtam elképzelni korábban. Az egyik legfontosabb dolog, amit tanultam ebből az egészből, hogy hallgassak a megérzéseimre.

Gyezsu,
Én nem hiszem, hogy lenne jelentősége annak, hogy pelenkázod-e vagy sem. Ha pisilteted, akkor legtöbbször úgyis száraz lesz a pelusa, vagy alig pisis. A lényeg a kommunikáció.
Azt nem tudom, hogy egy kétéves mellett mennyire lehet ezt csinálni, de ahogy a csajok a mothering.com-on írni szokták, "part-time EC is still better than no EC at all." Kép
Ja, és a második évben textilpelusozóknak nagyon visszatérül az első évben befektetett idő. Sokkal kevesebb pelenkát kell mosni, és kakis pelenkát 5-6-ot ha mostam féléves kora óta. (2 lesz januárban.)

Livia

livia76

Sziasztok!

Egy kicsit elugrok most a pisis tematolKép

http://tudatosvasarlo.hu/12pont.shtml
es egyeb cikkek is az oldalon.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Biobaba, köszi, tudtam róluk, de tök jó ötletet adtál, épp azon filóztam, mi legyen a Civil Rádióban jövő héten a környezet- / fogyasztóvédelmi rovatban. Lívia tényleg, neked meg a babás rovatban nem lenne kedved erről a módszerről mesélni? Kép (Nem kell hozzá sehova menni, csak telefonközelben lenni - telefonos interjú.)

Mi is textiplelusozunk, eddig Monapel külsővel, most Katával kipróbálom a gyapjú külsőt, és ha beválik, akkor a picinél csak azt használjuk majd. Kata meg februárban lesz kétéves, és itthon már ő is szobatiszta, és az a reflex is kialakult már nála, hogy ha ráültetem a WC-re, akkor pisil. (Szoktam hozzá pssss-zni is Kép) Azt hogy érted, hogy külső nélkül használjátok a textilpelust? Harisnyánál még értem, de egyébként hogy marad meg? Hm. Gyapjútakarót még be kell szereznem. Kössek egyet, vagy vegyek valahol? Lepedőnek használjátok? Nem szúr? Alatta nejlon van? Nem ázik át?

GyeZsu
gyezsu

Sziasztok,

A pisiltetős témának indítok majd egy új topikot.

Gyezsu,
Most esett le, hogy a gyerekeink majdnem egyidősek. Kép
A gyapjúkülső annyira jó! Mi a lanolinozási technikád?
Külső nélküli textilpelus: (olyan, mint a miénk) http://diaperpages.com/isaac_dipes.php rögtön a második nagykép fentről.
A gyapjútakaró alá nem kell nejlon, a gyapjú szuper tulajdonságai miatt. Fölötte van egy rendes lepedő, hogy ne szúrjon. Eddig még nem ázott át, pedig volt tesztelve. Kép

Ami a rádiót illeti, nagyon szívesen beszélgetek az ECről, minél többen hallanak róla, annál jobb. Kép

Livia

livia76

Szia Lívia!

A rádióról akkor majd írok mailt. A gyapjútakarót vettétek? A gyapjúkülsőt hétfőn vettem, ma van Katán először, hogy sétálni mentünk, azt adtam rá a dupla textilpelussal, séta közben meg elaludt - most kint alszik a kertben. Úgyhogy egyelőre csak annyit tudok, hogy könnyen ráadtam, és jól záródik. Lanolinozási technikám sincs még - miért a tied mi? Kép

Jaj, de idegesítő a felirat azon a képen! Hát textilpelenkáink vannak, úgyhogy szerintem nem fogok ilyenekre beruházni, inkább gyapjúkülsőket veszek, ha beválik.

GyeZsu
gyezsu

Biokultúra Nap (szakmai előadások + bioebédKép a XII. kerületi Műv.Központban (a biopiacnál)): http://www.tudatosvasarlo.hu/index.shtml?apc=--1pnm&x=26268
gyezsu

Élő ajánló holnap (dec.1.csüt.) a Civil Rádióban (www.civilradio.hu, Budapesten FM98) reggel 7:15 és 7:30 között Czeller Gábortól, a szakmai napot szervező Biokultúra Egyesületek Szövetségének elnökétől.

6:45 és 7:00 között pedig a pelus nélküli babaságról beszél majd Lívia Kép

És én leszek a(z egyik) műsorvezető! Kép

GyeZsu
gyezsu

http://humusz.hu/gyasztavirat/
kampány a visszaváltható üvegekért
gyezsu

Gyezsu,

Gyapjúkülső lanolinozás:
Langyos szappanos vizet csinálok egy tálba. Kiveszek belőle egy pohárnyit. Beleteszem a lanolint a pohárba (a hidrolizált kenőcsös formájút vettem a patikában). Nem kell sok, egy-két külsőhöz talán kávéskanálnyi.
A pohár szappanos-lanolinos vizet beteszem a mikróba, és óvatosan melegítem. Ha a lanolin olyan lesz, mint a húslevesen a zsírkarikák, kész. Beleöntöm a langyos vízbe. Persze a lanolin megszilárdul újra, de gyorsan elkeverem, bele a tiszta külsőt, jól átnyomkodom, kicsit benne hagyom. Kész.

Livia

livia76

Ezek szerint csak nekem nem adnak lanolint a patikában? Meg gyapjúmosószert a boltokban? Lehet, hogy rosszul beszélem a nyelvet és nem értik, mit akarok???

pindi

A bioboltban probaltad a gyapjukura elnevezest?

Biobaba
biobaba

Pindi,

A lanolin nem volt könnyű menet! Kép Kitartóan faggattak, mire kell. A textilpelenkázásra nem tértem ki, a vizhatlanítsuk a gyapjút elég volt. Végül előkeresték a gyógyszerkönyvet is. A hivatalos neve cera lanae (láné) hidrosa, ha jól emlékszem. Õk amúgy kenőcsökhöz használják, úgyhogy bátran ápoltam vele a cicimet is az intenzív szopis időszakokban. Kép
Gyapjúmosószert mintha láttam volna, de igen drágát.

Livia

livia76

Biobaba: Próbáltam én mindent, volt, ahol úgy tűnt, tudják miről van szó, és ígérgettek, hogy majd jön; máshol meg nem is értették, mit szeretnék.

Gyógyszertárban meg közölték, hogy hát, azt nem tartanak, csak krémekbe tesznek és nekik is nagyon nehéz beszerezni.

De ha minden igaz, most már hamarosan meg kell érkeznie annak, amit rendeltem, és akkor gyapjúzhatok megint. A műanyag külsőket nagyon nem szeretem. Kép

pindi

Szia Pindi!

Hat ez tenyleg eleg erdekes...
De az jo, h talaltal azert megis megoldast.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!
Szeretnék áttérni a környezetbarát mosásra. Tudom, hogy mosószódát ajánlatos használni. Egyrészt hol lehet kapni? Másrészt kérem a tapasztalataitokat. Minden foltot kihoz? MOndjuk én nagyon rossz véleménnyel vagyok az összes mosószerről, mert hiába "az anyagszálak belsejéből távolítja el a szennyeződést" duma, nekem mindig marad olyan cucc, amiből véletlenül sem jön ki a folt. Ezek általában zsírfoltok, de pl.a sárfoltok is simán ott éktelenkednek a kisfiam nadrágszárán mosás után. Persze 40 fokon mosok színeset,lehet, hogy ez a baj?
Mit szoktatok még adni a mosószódához, hogy a ruha színe ne fakuljon? Vagy hogy a fehér tényleg fehér maradjon? Öblítéshez mit kell adni?
Biobaba, mosódiót hol szereztél? Épp most olvastam róla a Kismamában, érdekel.
köszi,
Cirmi
cirmogó

Szia Cirmogo!

Mosodiot legolcsobban a Jozsef koruton vettem, a Rakoczi tertol nem messze van egy biobolt. Foltok kiszedese: hat ez nagyban fugg a folttol.
Nezelodj itt: http://okoszolgalat.hu/page7.php
De van egy olyan konyv, amiben egy csomo otlet van a kul. foltokra: ZOldkoznapi kalauz. Ezt feltehetoleg konyvtarbol tudod felhajtani.

Es meg (ekeyetekert bocs, de igy jon at, es most nincs idom lecserelgetni):
FOLTTISZTÍTÁS
A friss kakaófoltot meleg sós vízzel mossuk át, majd langyos vízzel öblítsük ki az anyagot.
A fu˝foltot világos színu˝ ruhákból úgy tüntethetjük el, hogy az anyagot egy napig aludttejben áztatjuk, majd meleg vízben kimossuk. Másik leheto˝ség, hogy friss citromlevet csepegtetünk rá, majd ero˝sen dörzsöljük. Régebben keletkezett foltnál a száraz textíliát enyhén megnedvesítjük alkohollal és citromsavval, vagy citromlével bedörzsöljük.
Ha kávé cseppen az anyagra, meleg vízben oldjunk fel sót, és ebben áztassuk ki a szennyezo˝dést a ruhából. Szükség szerint dörzsöljük. Ha a folt eltu˝nt, langyos vízben öblítsük ki a textíliát. Friss kávéfoltot jól tisztít a tejbe áztatás is. Utána alaposan öblítsük ki meleg vízben az anyagot.
Általános folttisztítóként aceton helyett az ecetsavat, citromsavat, vagy a citromlevet próbáljuk ki.
Az ammóniatartalmú folttisztítókat helyettesíthetjük bórax-szal, nátrium-bikarbonáttal, ecettel. A bórax fehéríto˝ hatással rendelkezik, tehát csak fehér textíliáknál alkalmazzuk.
A csokoládéfoltot citromlé segítségével maradéktalanul eltüntethetjük.
Ha tinta cseppen a ruhánkra, gyorsan dörzsöljük be meleg tejjel, de hatásos a citromos kezelés is. Szükség esetén többször cseréljük a tejet.
Ha kezünket befogta a tinta, paradicsom- vagy citromlével könnyedén orvosolhatjuk a problémát.
Ha véletlenül tea borult az abroszra, néhány csepp citromlé segítségével könnyen eltüntethetjük.
Rozsdafoltra öntsünk citromlevet, majd öblítsük ki.
Vörösborfoltot sóval, kevés citromlével, vagy langyos tejbe áztatással távolíthatunk el. Só helyett fehér ruhákhoz bóraxot is használhatunk. Fél órát hagyjuk rajta, majd mossuk ki.
Vérfoltot hideg sós vízzel tüntethetünk el. Utána öblítsük ki a textíliát.
Az izzadságfoltot ecettel távolíthatjuk el.
A friss zsírfoltot burgonyakeményíto˝vel szórjuk be, pár órát hagyjuk rajta, majd keféljük ki.
A kötött holmin keletkezett zsírfoltot többször spricceljük be szódavízzel, majd egy tiszta nedvszívó ruhával itassuk fel.
Mustárfoltot glicerines ronggyal dörzsöljük be, hagyjuk állni, aztán szappannal és hideg vízzel mossuk ki.
Gyümölcsfolton segít a gyors leforrázás. Azoknál a gyümölcsfoltos ruháknál, amiket nem szabad forrázni, ecetet vagy citromot használjunk tisztítószerként.
Koromfoltot óvatosan dörzsöljünk át friss kenyérbéllel.

Ha a fehér zokni megsárgult, tegyünk a mosóvízbe néhány szelet citromot.
Ha a vasaló egy kicsit megsütötte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével, és hagyjuk hatni pár órán keresztül. Utána mossuk ki, és a foltnak hu˝lt helye.Kép

Biobaba

http://e-misszio.hu/ispa/hulladek/amitt.htm
biobaba

Biobaba,
De jó, ezeket mindjárt el is mentemKép

Cirmi,
Én mosószódából kb 30ml-t használok, mosás előtt a foltokat folyékony mosószerrel (környezetbarát) bedörzsölöm. Nem mind jön ki első mosásra, de sokkal jobban néznek ki a ruháink mint régebben. Öblítéshez 1dl ecetet néhány csepp lavendulaolajjal.
kat_ica

köszi mindenkinek, ha még van tuti tipp, akkor jöhet!
Cirmi
cirmogó

sziasztok!

az engem is érdekelne, hogy a mosószódához mit kell tenni, hogy a fehér cuccok ne szürkék legyenek... eddig nem volt ilyen problémám, de most mintha a fehér frottír törölköző szürkén jött volna ki a mosásból...

csajok, a pelusos topikból nagyon kihaltatok, úgyhogy ide teszem fel a kérdésemet: a gyapjúkúrát milyen gyakran kell csinálni a gyapjúkőlsővel? és amúgy meg gyapjú mosószerrel kell mosni? vagy a kettő ugyanaz, vagy hogy is van ez? vagy mosom mondjuk mosószappannal, ha kakis lett, és néha csinálok egy ilyen lanolinos kúrát? vagy mi?????? ez nekem tökre nem tiszta... HELP!!!!!

miraemma

Miraemma és Sebestyén
Kép
miraemma

Szia Miraemma!

En nem szoktam semmit tenni a mososzodahoz, szurkulest meg nem vettem eszre. Arulnak feheritoszereket bioboltban, de ha jol emlekszem, az epp uaz az anyag, mint ami a mososzoda. Megneztem, Szoval igen. Legnagyobbreszt natriumperkarbonat, ami a mososzoda, aztan van benne meg szodabikarbona, ill. cukortenzid. Mennzi mososzodat teszel egy mosashoz? Az jutott eszembe, h talan sok lehet, es attol szurkul a ruha.

Gyapjukura: en csak akkor hasznalom, amikor kimosodik a klsobol a lanolin. Szoval eleg ritkan. De mosas is ritkan van, csak ha kakis lesz a kulso. Akkor hazi szappannal v gyapjumososzerrel. Legtobb esetben ez nem ugyanaz, mint a gyapjukura. A gyapjukuraban van lanolin is, mig a legtobb gyapjumososzerben nincs. Elvileg gyogyszertarbol tudsz beszerezni lanolit, es azt is kiprobalhatod beledorzsolni vhogy.

Biobaba
biobaba

Szia Miraemma,

A lanolinozás és a gyapjúkúra vagy lanolinos kúra ugyanaz? Én nem minden mosásnál lanolinoztam, csak amikor már úgy éreztem, hogy kiment belőle. (Kicsit feljebb, ebben a topikban Gyezsunak leírtam, hogy szoktam csinálni.)

Livia

livia76

Sziasztok!

Gyakorló szülő vagyok, és gyakorlott mosható pelenka használó...
Ezért is készítettem a honlapomat!
Nézzetek be! Minden Magyarországon kapható mosható pelenka és más környezetbarát termékek 1 helyen
www.babanatura.hu

Köszi, Kata
kátyuska

Köszi lányok!!!! remélem kapok lanolint valahol...Kép

Biobaba! sztem kb 1-1,5 dl-nyi mosószódát használok egy adag ruhához. az sok?

miraemma

Miraemma és Sebestyén
Kép
miraemma

Sziasztok!
Az "örökbebabára várva beszélgessünk" topicosok nevében szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy jótékonysági koncertet, ha tudjátok, terjesszétek és gyertek el! KÖSZÖNJÜK!!!

"Muzsikával az újszülöttekért!"

Különleges eseménynek, a Gólyahír Egyesület javára szervezett gálakoncertnek ad helyszínt hamarosan a Magyar Állami Operaház Jókai utcai különterme!
Valóban különleges koncert ígérkezik ez estére, ami így is van rendjén: a segítendő cél sem hétköznapi!

A Magyar Állami Operaház művészei - jelenlegi és volt énekkari művészek, korrepetitorok - a Gólyahír Egyesület nemes és önzetlen tevékenységének segítésére muzsikálnak majd ez alkalommal!
A koncert fővédnöke Medveczky Ádám, a Magyar Állami Operaház karmestere.

A Gólyahír Egyesület a nem kívántként születendő újszülöttek életben maradásához és családba kerüléséhez nyújt segítséget.
Válsághelyzetbe került várandós anyák fordulnak hozzájuk, ezért egy ingyen hívható krízisvonalat működtetnek, mely Magyarország területéről az év minden napján reggel 6-tól este 22 óráig ingyen hívható.
Megyénként egy mobiltelefonos karitatív munkatárs végez szolgálatot, mely önfeláldozó munka nélkül megannyi sorsára hagyott várandós anya és születendő gyermek sorsa maradna továbbra is kilátástalan.
Fennállásuk óta végzet munkájuk eredményességéről legékesebben a tények beszélnek:

Az elmúlt öt év alatt:
- 234 anyát sikerült elhelyezniük anyaotthonban, hogy fedél legyen a fejük felett
- 311 esetben gondoskodtak kelengyéről a rászoruló újszülöttek számára

A Gólyahír Egyesület által gondoskodásba vett terhességek közül:

- 112 gyermeket előzetes örökbeadási szándékának megváltoztatásával végül
saját családja vállalt
- 220 újszülött alig egy hetesen örökbefogadó családokhoz kerülhetett
- 620 házaspárt világosítottak fel az örökbefogadással kapcsolatban.
- 39 családi találkozót szerveztek örökbefogadó családoknak Budapesten, Tatabányán, Veszprémben, Százhalombattán és Székesfehérváron
- 3 konferenciát is tartottak a nyílt örökbefogadásról szakemberek számára
- folyamatosan biztosítanak ellátást és szállást a krízishelyzetbe került várandósoknak
- 2004-ben könyvük jelent meg GÓLYAMESÉK címmel
- Az újságokban, rádiókban, televíziókban, 5 év alatt 145-ször esett szó munkájukról
Sajnos azonban az állami támogatás megvonása miatt mostanában igen nehéz anyagi körülmények között kénytelenek küzdeni pártfogásukba vett várandósaik és aprócska újszülöttjeik sorsáért.
A 2006. február 6-án, 17 órától tartandó jótékonysági operagála teljes bevétele ezen nemes tevékenység támogatására kerül majd felajánlásra!
Az este műsoráról Töreky Katalin, a koncert szervezője mesélt nekünk:

"A gálakoncert műsorának összeállításakor fontosnak tartottuk, hogy minden kedves megjelent számára emlékezetes pillanatokat jelentsen majd ez a korafebruári hétfő este!
Választásunk végül az operairodalom négy remekművére:
- Mozart: A varázsfuvola,
- Rossini: A sevillai borbély,
- Bizet: Carmen és
- J. Strauss: A denevér című művére esett.

Az opera műfaját jól ismerők bizonyára örömmel hallgatják majd e méltán népszerű művek felejthetetlen pillanatait, az operai dallamokkal ismerkedők pedig olyan ízelítőt kaphatnak, mely reményeink szerint kedvcsináló lehet az opera műfajának mélyebb megismeréséhez!
A koncert sikere a népszerű dallamokon túl természetesen az előadóművészeken is múlik.
Személyes érintettségem okán külön figyelemmel igyekeztem az operakórus olyan tehetséges művészeit - énekeseket, korrepetitorokat - megnyerni ez estére, akik személye már önmagában is garancia, hogy színvonalas és szórakoztató koncertnek lehessünk majd részesei!"

A Jótékonysági operagála időpontja tehát: 2006. február 6. (hétfő) - 17 óra.
Helyszíne a Magyar Állami Operaház Jókai utcai különterme - Bp. VI. ker., Jókai u. 4. (az Oktogontól 1 percre!)
Jegyek 2006. január 9-től kezdve válthatók a Magyar Állami Operaház jegypénztáraiban és szervezési osztályán (Bp. VI. ker., Andrássy út 22.), valamint beszerezhetők a Gólyahír Egyesület segítségével (tel. 06-30-529-8329, bankszámlaszám: 64800073-10705005).

Szívből reméljük, e nemes cél érdekében sokak döntenek majd úgy, hogy részesei kívánnak lenni a remek szórakozást ígérő koncertnek, és adomány-tartalmú jegyeik megvásárlásával - melyek ára 1400 Ft - segítik a Gólyahír Egyesület munkáját!

KépKép
napsugaracska

Szia Miraemma!

Kb 1 dl-t hasznalok. De inkabb kevesebbet. Ez a max.
Esetleg vegyel feheritot. Bioboltban arulnak natrium-perkarbonatot. Ez 50 fok folott feherit a benne levo oxigen miatt. Ill meg a borax. En nem hasznalom, de egyik baratnom igen. Neki is ez a problemaja, mint neked.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Nézzetek be hozzám!

Mosható pelenkák (Bambinomio, Kushies, Monapel, Popolini) és más környezetbarát termékek kapahtók!

sziasztok, Kata
kátyuska

Köszi Biobaba!
mármint a mosószódás infót. amúgy más nem lett szürke, pl a fehérneműk is tök fehérek... igazából nem is értem.

viszont lanolint nem kaptam!!!!!! a gyógyszertárban nem adtak...Kép van valami specko neve, amin kérhetném? mert így simán lanolint nem adnak... vagy ha van olyan gyógyszertár, ahol tutira adnak, akkor annak a címe is jól jönne!
köszi előre is a segítséget!

Miraemma és Sebestyén
Kép
miraemma

Sziasztok!

szerintetek, ha találtam olyan gyapjúmosószert, amiben van lanolin, az kiváltja a gyapjúkúrát, vagy sem? mert ha ettől még ugyanúgy kell lanolinoznom, akkor nem veszem meg. ahhoz túl drága....

Miraemma és Sebestyén
Kép
miraemma

Hat ez jo kerdes. A lanolinozast en ugy csinalom, h rakenem a kulsore, amikor az kicsit nedves, es jol beledorzsolom. Nem tudom, h ezt meg lehet-e csinalni a mososzerrel.
biobaba

közben rájöttem, hogy attól még kell a lanolinozás is. a pelenkás fórumon írtátok még régebben, hogy figyelni kell rá, hogy a gyapjúmosószerben legyen lanolin is. tehát ez nem extra, hanem alap...

viszont én soha többet nem megyek gyógyszertárba lanolinért!!!!!! ma megint megpróbáltam... Kép a nő teljesen hülyén nézett rám, ezért elmagyaráztam, mire kéne. Gyapjúpelusba beledörzsölni, ha kijön belőle a lanolin. erre azt mondta, ne higgyek el minden hülyeséget!!!!!
hát most erre mit mondjak????????
tök hülyének nézett, pedig sztem azt sem tudta, hogy miről van szó, dehát ugyebár ő a gyógyszerész. nagyon sz@rul esett.KépKépKépKép
hát ennyi erről.

Miraemma és Sebestyén
Kép
miraemma

Hat nem csodalom , h ugz esett, de nem te voltal a hu...Kép
Na, majd megyek en is. Bar nem mostanaban.

Biobaba
biobaba

Miraemma,

Mondd a patikusodnak nyugodtan, hogy te csak visszateszed a gyapjúra azt a lanolint, ami eredetileg rajta volt a birkák kedvéért, hogy vízhatlan és bacimentes legyen a bundájuk. Kép Nálunk is összeszaladt a patika, aztán összerakták a dolgot.

Én különben már beletörődtem, hogy néha a gyerek meg a bolygó érdekében olyasmiket kell csinálnom, amiért furcsán néznek rám. Kép

Textilpelenka: a férjem küldte ezt a linket nekem a Lotek kft.-ről. Nem az erősségük a korrekt ügyfélszolgálat, úgy tűnik.
http://index.hu/homar/index.php?p=1488&more=1&c=1&tb=1&pb=1

Tud valaki közelebbit? Így várhatjuk, hogy elterjedjen a textilpelenkázás...

Livia

livia76

Szia Livia!

Hat ez tenyleg eleg erdekes. En mindenesetre par pelust toluk vettem, beengedtek az irodajukba. Persze nem azt a pelust adtak, amelyikert eleve mentem, de az is jo volt. Aztan mikor hivtam oket, h kene katalogus, nem kuldtek. Egyebkent hasznalati utmutatot adtak a vasarolt pelushoz. Magyarul. Az irodajuk az tenyleg olyan, nem is ez a fo tevekenysegi koruk. Szoval en siman elhiszem roluk, h ez tortent, de azota mar van bolt, ahol lehet venni ezt a pelust, ugyh nem kell tolukKép

Biobaba
biobaba

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?