2002.03.08 13:22
Szerző: Anonymous
Zsunya!
Mégse bírom ki, hogy ne legyek tudálékos.
(Még nem vagyok érintett, itt totyorászik egy egyéves körülöttem, és a következõt jovõre szeretnénk csak, de mivel a dokim átigazolt a Jánosba -Kaszás dr-valószínû én is ott fogok szülni.)
Csak olyan rossz olvasni, hogy ennyire megijesztenek benneteket a hülye videókkal, meg a ronda szülõszobákkal.
Kedves Zsunya, hidd el belülrõl az egész teljesen más lesz, ne hagyd magad ijesztgetni!! Egyébként teljesen egyetértek L-lel: jó ha jók a körülmények, de sokkal fontosabb a személyzet! És a János profi a problémás újszülöttek ellátásában, ez pedig szerintem igen fontos szempont!!
Én ráültem arra a bizonyos labdára, de annyira nyomott a gyerek belülrol , hogy fel is keltem róla rögtön (azaz felhúzott a férjem). Bordásfal , víz eszembe se jutott, örültem, hogy állni bírok az ágy mellett, aztán már azt se. Arra jutottam, hogy ezek az eszközök nagyon jók lehetnek egy problémamentes , sima vajúdás korai szakaszában, de ebben az esetben meg nem nélkülözhetetlenek, mert nélkülük is jól megy majd minden. Viszont a gondoskodás és odafigyelés nélkül akkor is baj lehet, ha egyébként nem lenne!!! Biztos mindenki más, meg minden szülés más, de szerintem tényleg nem múlhat az élmény ezeken a tárgyi dolgokon. Azokat meg kell nézni, hogy legyen helyismerete az embernek és kész. Vigyél egy párnát a hátad mögé, meg valami puhát a szülõágyra, mert ha kemény az állítólag tényleg kényelmetlen, szóval amin lehet segíts, de csak emiatt nem érdemes elmenni máshová.
A szomszéd szerintem sem fog zavarni, remélem nem azért mert olyan "rosszul" leszel, hanem egyszerûen azért, mert a vajúdás annyi energiát és figyelmet követel befelé, hogy az ember egy idõ után tényleg kizárja a külvilágot. Nem csak a fájdalom miatt, hanem mert ez egy ilyen folyamat, ennek csak egy eszköze a fájdalom, de nem a lényege. Azt viszont, hogy hogyan bánnak veled , még akkor is fogod érzékelni, amikor másról már rég nem veszel tudomást és szerintem ez határozza meg , hogy hogyan éled meg az egészet.
Sajnos én a mûtõben végeztem, tehát alapvetõen borzasztó kudarcnak érzem a gyerekem születését, a mai napig nem tettem túl magam rajta, de ha levágom a végét és csak addig nézem, amíg el nem vittek mûteni, akkor nagyon szép dolognak tartom a szülést (pedig nem volt könnyû, csomó beavatkozás, nagyon intenzív vajúdás, elhúzódó szülés stb), mert jól bántak velem, partnernek tekintett adoki, akkor is amikor már beszélni sem tudtam, akkor is elmagyarázott mindent , amikor már csak félig fogtam.
Viszont szerintem szülésznõt érdemes választani, fõleg, ha lehet, hogy többen szülnek egyszerre. (Errõl azt hiszem volt szó korábban.)
Bocs a hosszért, meg az okoskodásért, de tényleg szeretnélek megnyugtatni, hogy nem olyan borzasztó (ja a BM-ben vetített szülésvideón én rosszul lettem :-))) Egyszerûen nem bírtam, ahogy az a nõ ott szenved. A sajátomat sokkal jobban viseltem:-))