Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok
Látom ezerrel szerveződik a tali Kép Úgy néz ki, hogy mi nem tudunk menni, segíteni kéne mennünk anyuékhoz krumplit szedni. Õk annyit segítettek nekünk a lakásfelújításnál (szegény apum is a 140 kg-jával és a beteg csípőjével) hogy nincs szivem nem lemenni, és hagyni hogy apu szedje fel az egészet.

Költözés
Hát mi biztosan nem költözünk. Végre kezd úgy kinézni a lakás a fürdőszoba kivételével, hogy nekünk pont ideális. Ráadásul a kert is gyönyörű, úgyhogy mi maradunk. No meg 20 év hitel van rajta.

Zokni
HÁt igen, a lányos zoknik. Katasztrófa. Általában a lányom sárga vagy fehér zokniban találja ki anyósommal, hogy a fűben vagy a kövön rohangásznak (kint) Nekem semmivel nem hozza ki a foltokat, már ezer és egy dolgot kipróbáltam. Úgyhogy mi vesszük az újat mindig.

Szülői
Nálunk holnap lesz, ma hívtam őket, (és valószínűleg mivel protekciósok vagyunk) a nő végtelenül kedves volt, megkérdezte a kiscsaj nevét, aztán mondta hogy szeretettel vár KépKép Kíváncsi leszek nagyon. Remélem nálunk lesz fogmosás..........
Cumisüveg tuti tilos, és nálunk kitétel az éjszakai (vagy alvásos) szobatisztaság is. Tehát pelenkát bevinni is tilos.

Sasha
Nálunk pelusba kakilok kb. fél napig tartott, elég nagy hisztivel járt, de kérhetett bármit érte, így aztán délutánra már volt is kaki a biliben.

Igazolás
Tényleg kell igazolás minden itthon töltött nap után? Ez komoly?

Ilke
ez a halastó tényleg gáz, én is aggódnék.

Alvás
Hát még mindig katasztrófa. Napközben egyáltalán nem alszik, soha. Szenved, de nem alszik. Este kb. 11 körül fekszik, előtte már nem is próbáljuk, úgyis csak üvöltés van belőle. Reggel meg 8 körül kel. Tomi meg este 10-kor alszik el, felkel kb. 4x, és reggel 6-kor már fent is van. Úgyhogy most hétvégén sikerült is 48 óra alatt összehoznom 9 óra alvást nagyon sokszori felkeléssel.

Szilcsi ma sajna belázasodott. Reggel úgy kelt, hogy fáj a hasa, egész nap feküdt egyik ágyból a másikba. Aztán délután 1 óra alatt felment a láza 38,6-ra. Csak feküdt, tiszta piros fejjel, nem evett, nem ivott. Dokinéni semmiféle okát nem találta, úgyhogy lázcsillapítottunk, este 9-ig jól is volt, de aztán megint felment a láza. És sajnos Tomijó is hasonló tüneteket kezdett produkálni, fürcsi előtt már neki is hőemelkedése volt. Holnap vizeletmintát kell vinni, remélem hamar kitalálják mitől lázas. Szörnyű az én örökmozgó lányomat egész nap fekve látni úgy, hogy nem tudok neki segíteni.............

Na megyek, végre alszik mindkettő, úgyis kelünk kb. 1,5 óra múlva.

Szilcsike
szilcsike

Hali

Gumicukor

Ha gondolod keszits, de igaza van Kataa-nak, nem a kajan lesz a hangsuly.

Tali

Epp most neztem a nevsort, Halacska Annajaval, Ilke Lilijevel,az en Emimmel es Beszti Hannajaval ossszesen 4 kislany lesz, mig vagy 10 kisfiu.KépKépKép

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Sziasztok!

Nyuszika
Írtam privit!
Bea

Anna 2002. június 30.
Keve 2007. június 29.
halacska

Hali
Tettem fel ide: http://www.babanet.hu/album/main.php?album=231&page=3&image=158935 az ovis zsákról képet. a miénk ilyen lett.

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok!

Csak egy gyors kérdés: Aki vett fel hitel t és volt értékbecslés: Adtatok pénzt az értékbecslőnek?Kép Ha igen, mennyit? Jöhet priviben is vszilvia@tvnetwork.hu

Főleg használt háznál érdekelne, bár tudom azt vettek a legkevesebben.

Manó

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
manó

Karol!

Feltennéd a miénket is és Annáról a képeket, ha lesz időd? Nem tudok kicsinyíteni. Nagyon klassz lett a tiétek! A képeket is megnéztem, nagyon tetszik Dana rövid hajjal!

OVI:
Ma a férjemmel megszerezték az orvosi igazolást. Mentek hazafelé és az ovinénik meglátták őket. Behívták az udvarra, majd megebédeltették Annát. Szegénykém tördelte az ujjait és csavargatta az asztalterítőt, amig a többiek bemutatkoztak. Én meg bőgök de miért is?Kép
Bea

Anna 2002. június 30.
Keve 2007. június 29.
halacska

Gumicukor

Rossz ido eseten megprobalom jatszohazasra alakitani a hazat, majd szettoljuk a butorokat, hogy legyen hely szaladgalni, meg eloszedjuk az osszes jatekot.Kép Van idebent is csuszda, meg libikoka.Kép
Szep lett a zsak. Nekem nincs aki megvarrja en meg tul lusta vagyok, de majd veszek egyet es arra fogom a cseresznyet rakeresztszemezni.Kép

Mano

Lehet elore kene tisztaznotok. Ha hivatalosan megy becsulni, valszeg ker tiszteletdijat. Kerdezd meg elore mennyivel tartozol. En arra szoktam ilyenkor hivatkozni, hogy tudnom kell mennyi keszpenz legyen itthon, mert nem tartunk szazezreket a parna alatt.Kép

Szilcsike

Hat a Te gyerekeid sem alusszak tul magukat...sajna nalunk is ez a helyzet.

Halacska

Kuldom a melt neked is.Kép

Kepzeljetek, a fiam tegnap elkezdett onalloan enni.Csak amulok.Kép

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Jaj ez az orvosi igazolas. Nekunk is mondtak, de tenyleg akkor is kell, ha csak nathas mondjuk, vagy csak elutazunk mondjuk valahova? Ez kesz agyrem!

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Panda
Köszi a méretet. Hát, nem pont akkora, úgyhogy varratni fogomKép

Manó
A miénk új volt. mi nem adtunk moneyt. Lehet, hogy a vállalkozó igen, mert ő mindenkinek pénzt dugdosott a zsebébe, hogy gyorsítsa a dolgokat, de mi nem adtunk rá felhatalmazást. így nem is tudta bevasalni tőlünk.

Szilcsike
Jobbulást a gyerekeknekKép alvásKép én most keményítettem be Kisgénél, mert nagyon elkanászodott a drága, bár sosem volt jó alvó.

Nyuszika
Nálunk még nem volt festés, mert az építkezés után vártunk pár évet a repedezések miatt. van is rendesen, már nézni sem bírom. így most fűrészporos tapéta lesz rajta és az festve. én is pasztellszíneket szeretnék. a repedésekbe meg üvegszálat tesz a festő.
férj 94-ben végzett a jogon.

Gumicukor
ZsákKép ügyi vagyKép

J

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Manó
Ja igen, amúgy kellett hivatalosan fizetni az értékbecslésért. Már nem emlékszem az összegre.
És többször is kijött a készültségtől függően.

J

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Manó
Nálunk volt értékbecslés, de mivel mi május 31-ig adtuk be a hitelkérelmet, ezért akció volt és nem kellett fizetni. egyébként az otp-nél kb. 30e+ áfa ha jól tudom az éb. van, ahol több, bank válogatja.

Nyuszi
Elképzeltem, hogyan alakítod át játszóházasra a lakást Kép Nyuszi ugrálóvárat fúj a nappali közepén Kép Dani is 15 hós korától nem engedi, hogy etessük, azóta kanállal -villával. hamar önálló lesz Danid, bizti Emitől is elles sokmindent. gratula hozzá!! Kép

Judy
A zsákot anyósom varrta, én csak a Buzz-t és a nevet meg kenyyeret hímeztem rá.

nekünk kell minden hiányzás után orvosit vinni, akár elutaztunk, akár otthon volt. tegap tök jót dumáltunk a gyerekdokinénivel, mondták, hogy szuper helyre költözünk, szinte az összes védőnő és a drnő is ismeri a környéket. és végül ő marad a dokinénink is, mert nem szeretnék lutrit, biztos lenne jó, de őt már megszoktuk és megbízható, sosem kezelte félre a gyereket, meg nagyon mellett szól, hogy homopata is. a védőnp lesz egyedül a XVI. kerből, de úgysem ő fog izgatni.
ma még lesz egy köröm lepedőanyagért, mert azt is kell varrni az ovis ágyra, és nincs vadi új. meg a törölközőjébe kell belehímezni a jelét, nevét. amit nem találtam műanyag fogmosópohár, ami kisgyereknek való. bababoltban nem akarok érte adni vagyonokat. meg hajvágás (Halacska) lesz Daninak ma este, meg bepakolok mindent. én is izgulok, nagyon-nagyon, remélem nem tűnik el belőle a mostani Dani az ovi hatására, csak kicsit formálnak rajta, de az alap megmarad. már nagyon akar menni, tegnap este is mondta, hogy reggel odamegyünk.
viszek sok pzs-t magamnak Kép

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok,

Gumicukor
Zsak edi lett,igazi fius tipusKépMajd meglatod milyen halas dolgo elsz a benti jatszo,en imadom amikor nnics kedvem a kintire menni,es itt meg teljesen zart,meg attol sem kell felni hogy valaki niyitva felejti az ajtotKépSok kis haverja van amr a hazbol,es nalunk si szine csak fiu van,vagy csak azok jatrnak az udvarra?KépKép
Nalunk a bolcsiben ugy van hogy ha nem beteg akkor nem kell igazolas,pl ha elutazunk valahova.Ovis ismerosoknel is ez van,igy nem kell mindenert a dokihoz jarkalniKép
Kolleagano kislanyanal nem bizti hogy lelki osk mert vegtelenul turelmes szulei vannak,tehat kiegyensulyozott az elete.Nekik a Heim Palba segitettk,erre is van valami specko osztaly,de a neve nagyon fura azert nem jut eszembe.

Szilcsike
Remelem hamar meggyogyulna agyerekek,mert gondolom igy meg kevesebbet alszanak.Te egy hos vagyKép

Nyuszi
Huha, lesz itt ferfi tulsulyKép
Ha jo ido lesz,vihetunk motort???

Tenyleg Lanyok Ki hozza apat???

Mano
Akiknel ealdtuk a lakast azoknak volt az OTP kikuldott ertekbecslot(tehat a bank fizette )DE,utolag derult ki hogha adtunk volna nekik(a vevo megbizasabol es penztarcajabol)10ezret,tobbet irtak volna ra.........Ugyhogy csak probalkozzatok,mert ha OTP-s lesz az ugylet akkor kelleni fog sajnos ez is.Bar hivatalosan nem neked kell fizetni,de megisKép

Halacska
Fel a fejjelKépHiszen te mar reg elengedted Hannat amikor visszajottel dolgozni.Persze apaval egyszerubb volt otthon tudni,de itt jol fogja erezni magat,csak napok kerdeseKépEn is ilyen kis felenk voltam,aztan tessekKépKép
Holnap csak 2-ig vagyok,mert apaert megyek a repterre,most hozza a sok cuccotKépKép

Kataa

Kép
Kép
kataa

Nyuszi!

A hivatalos pénzem már túl vagyok, 25 e Ft volt, itt az a kérdés amúgy szoktak e adni neki zsebbe. Én úgy hallottam igen, de nem vagyok benne biztos. Új háznál nem szoktak, azt tudom, mert ott nincs nagy talány, a régiek azok amiket sokféle képpen lehet becsülniKép

Manó

KépKép
manó

Gumicukor
En a DM-ben vettem vilagoskek kisebb fajta fogmoso poharat,nekunk is most kellett vinni ujat.Szerencsemre barinom megvarrja az agynamu huzatot+matrac huzatot,sot meg az anyagot is megvette,egyforma lesz a ket kissracnak a csoportban,amugy is nagyon jo baratokKépKép
Hat az biztos hogy nemileg valtoznak az ovival,nalunk pl a sosem verekedo angyal Alex,ha odautnek neki mar eleg erelyesen visszavag.Ha valaki kiabal vele(kisgyerek)ugy visszaszol hogy csak nezek...De mindezek mellett meg mindig egy tunder szofogadasban,segitesben,viszont mar nagyfiu,a bolcsivel vege lett a baba korszaknak...
Nekem csak az elso 2 nap volt fura hogy nincs otthon,bar o fel evig csak fe napos volt,tehat nem sokat voltunk egymastol tavol.Talan jobb volt neki a fokozatossag.Bar szerencsere jol vette az akadalyokat,a 3 reggeli 5 perc siras 2 het bolcsi utan nem volt vesz elviselni.MEg mgvartam hogy abbahagyja ,mert kulonben nem tudtam volna ugy otthagyni.Mas siman hagyja ott,megfigyeltem...

Kataa

Kép
Kép
kataa

Mano
Ahogy irtam fentebb:igen ,probalkozzatok be nala,mert nem hinnem hogy ne fogadna el.Max kikeri maganak de ettol nem lesz hatranyotok.MEgjegyzem Hugo Boss oltonyeben a pasin latsoztt hogy nem a hivatalos keresetebol tellett raKép

Kép
Kép
kataa

Judy

Ezert volt olyan ismeros!Kép
Akkor utanam vegzett egy evvel, nem volt koleszos veletlenul?KépEn is ott jartam, csak kozgazra.Kép

Gumicukor

Nevetni fogsz , pont a multkor lattam ugralovarat a Coraban potom 66 ezerert, akkorat, ami egy nappaliban elfer. De ezt most inkabb kihagyom...Kép
A jatszohazas figurat ugy ertetten, hogy majd szetcsoportositom a jatekokat kicsit, autok, epitokockak, konyha, babahaz, lehet tarsasozni, gyurmazni,rajzolni illetve mozgolodos csuszda, libikoka. De jobb lenne persze az udvaron.Kép
Danny fiam nem valoszinu, hogy a noveretol lesi el az onallosagot.... de nem banom, ha nala onallobb lesz, az biztos.

Kataa

Hat ha tud fuvon motorozni, mert beton az nalunk alig van. A haz elotti elokertben vagy egy kicsi, meg egy kis autobeallo, amit nem lehet hasznalni, mert nem nyilik jol a szarnyaskapu.Kép Azon lehet korbe-korbe.Kép Ja bicikli van itt is, tamasztos kicsi oldalkerekes. Na ezt jol megaszondtam.Kép

Gumicukor
Elkuldtem az utvonalat, de elfelejtettem elmenteni az iromanyt.Dobd vissza lecci a melt.Koszi

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Kataa!

Köszi, akkor próbálkozunkKép Nem OTP, FHB egyébként. De az értékbecslő az értékbecslő.

Manó

KépKép
manó

Nézzétek a csajomat! Most éppen nem lovon, hanem apán gyakorolKép

Kép

Anna 2002. június 30.
Keve 2007. június 29.
halacska

Kataa
Daninál már most sem gond, ha a nagyobbakat kell kiosztani Kép ettől nem félek. azt mondják, hogy az sem jó, ha az anya meginog, és ha sír a gyerek, akkor ott marad még, akkor a gyerek sem tudja mi van. nálunk néha volt sírás, amikor elmegyünk melóba, de nálunk pont az ellenkezője jön be, ha gyorsan elhúzunk, mert különben nem lehet levakarni magunkról, meg el kell terelni a figyelmét és akkor ok. meg ez az eéengedés egészen más, mint amikor eljöttünk melóba, itt sokkal kevesebb dologról fogunk tudni, mint most, hogy pl. Halacskáéknál a párja van otthon (mégiscsak az apja), meg más egy óvoda is. de bizakodó vagyok, jó lesz neki, biztosan. Kép

Nyuszi
elküldtem, de az elküldött mailjeid között ott van amit küldtél, vagy azt törlésre tetted? Küldtem másik mailt, a crackekkel, azt megkaptad?
Nálunk, ha nem gond, apa is eljönne. majd fotózza a gyerekeket. jó lenne vmi csoportkép is, még nincs is ilyenünk igazán.

g

KépKép
KépKép
gumicukor

Gumicukor

Megkaptam ,koszi.
Nincs meg, mert nem tarolja az elkuldott meleket. Biztos be lehetne allitani, de asszam az a baj, hogy csak 2mb hely van osszesen.
Apak is johetnek, elfelejtettem mondani, hogy a fedett teraszon felnott csocsoasztal is van....Legalabb tudnak ismerkedni ok is.Kép
A csoportkep nagyon jo otlet.
Vettem oviszsakot, helyi bababoltban, 650 penz volt, ket hatalmas zseb, ezer maci rajta, meg kis feher anyag ravarrva az egyik zsebre a jelnek. Nagyon profi. Nem akasztos, mint a tied, hanem olyan fulesszatyor szeru.Kép
A cracket megkaptam, meg nem volt idom nezni, mert ma egyedul vagyok a manokkal.

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Nuszi,
Csak azert kerdeztema motort,mertabbol sosem eleg plane ha banda is van hozza,de majd meg meglatjuk mert fuvon nem nagyon gyakoroljaKépEnyem apa is jon,reszben fenykepezni+gyerekre vigyazni amig mi dumcsizunkKép
Nektek van a gyerekeknek angol utlevele is??Ugye ok automatikusan allampolgarok is?

Gumicukor
En ugy csinaltam a sirasnal,hogy persze ott hagytam a neni kezebe de kint megvartam amig abba hagyja.Persze ilyen csak 3 reggel volt,de volt olyan akinek meg honapok mulva is sirt(nem kicsit) a gyerekKépEn orultem hogy extra siman ment,mert igy nekem is konnyebb volt akkor amikor visszamentem dolgozni es tudtam hogy mar beszokott csak most 3 oraval tobbet lesz ott.
Nem jo sokaig huzni a bucsuzkodast,jotanacs:Meg az oltozesnel kell puszilgatni,es amikor atadod az ovononek gyorsan elhuzni a csikot.Kép
En nem szeretem ha verekszik nagy neha,perze vedje meg magat,de ne usson elsonek.Szerencsere ilyen meg nem voltKépPersze az oviban konnyebben megtanuljak majd ez is a nagyoktol.A bolcsiben meg ok a nagyok,ok mutatjak a peldat Kép

Persze csomo uj dolgot is tanul megjegyez:tudja hogyan kell teriteni(hova kes+villa),az osszes csoporttarsa (2 csoport van soxor egyutt) 22 gyerek vezetek+kereszt nevet,jeletKépSot az anyukajukat is megismeri+ tudja melyik cipo kie.Szoval memoriaja nagyon joKépSok uj dalt tanult amiket en sem ismerekKépMar megszamol dolgokat(pl hany alma van a kosarban) hanyan ulnek a buszon.Na ennyit a dicsekvesrolKépKépBar ugyis ritkan szoktamKépKép

Kataa

Kép
Kép
kataa

Értékbecslés
Mi nem adtnuk pénzt, szerintem simán vonják a számlánkról, de zsebbe nem ment semmi.

Igazolás
Nekünk csak akkor kell orvosi, ha beteg, vagy ha úgy hiányzik 3 napnál többet, hogy nem szólunk elöre. Ha elöre elkérjük, vagy max. 3 napot hiányzik, akkor van egy kis nyomtatvány, amit ki kell tölteni a gyerek nevével és azzal, hogy mikor hiányzott.

Verekedés
Ádám "visszaütös" fajta, sajnos. Én nem szeretem, ha verekszik, de az sem jó, amilyen Noémi, mert ö meg egyáltalán nem csinál semmit, hagyja magát és sír. Valahol a kettö között lenne az igazi Kép.

Gumicukor!
Nagyon klassz a zsák Kép!

Tali
Sajnálm, hogy nem tudunk menni, de a vasárnap délutánunk foglalt.

Még akartam valamit, de teljesen kiment a fejemböl. Kész diliház, ami itt van. Noémivel ma cipöt akartunk venni, de nem kaptunk a lábára Kép. Hétvégén be kell menni Pestre, mert ha jön a rossz idö, nem tudok mit a lábára adni. Tud valaki jó cipöboltot, hogy ne kelljen egész nap keresgélnem???

Megyek, minden jót,

Panda

panda
Halásztelek

Panda
A Nagy Lajos kir. útján a Bosnyák után (Thököly-Hungária felől balra) a fenomén divatnagykerrel szemben van egy Mini Manó cipőbolt (Mi ilyeneket szoktunk venni a játszóra). Meg az Árkád Babybell-ben is sok cipő van most, (hétfőn voltunk ott).

Nyuszi
Csocsó Kép nem semmi!! KépKépKép én is imádom Kép

most végeztem az ovis jelekkel, Danival együtt csináltuk, a lepedő most varródik Kép még arra kell hímeznem a jelet, meg a törölközőre, meg az ágyneműre. cipők is bejelölve, készen állunk az ovira. én meg lelkiekben erősítem magam Kép

KépKép
KépKép
gumicukor

Kataa

Eminek van angol utlevele, ami 5 evig jo, kepzelheted milyen vicces pofat vagnak a hatarorok, mert egy 2 honapos kori kep van rola benne....Kép
Kettos allampolgarok 18 eves korukig, aztan donteniuk kell, hogy melyik orszagban akarnak szavazni.

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Sziasztok
Kataa
én hozok apát mivel ö visz oda engem de valoszinü nem marad ott inkább hazajönn gépezni szerintem.Kép

Panda
a 13ker váciut rénoudvarban van a siesta kis és nagyker ott a bolti ár feléért lehet kapni cipöt ,szandált én mostanába csak oda járok petikének cipöt venni Kép és szombaton is nyitva van.

Pusz Csics
csics

Sziasztok
Na megvolt ma a szülői. Mondjuk kicsit meglepődtem, hogy fél 5-től 7-ig tartott, de ez van.
Vinni kell: oviszsákot, tornazsákot, tornacuccot, zsepit, szappant, fogkrémet, wc papirt és kispárnát huzat nélkül. Minden mást adnak, egyen fogkefével stb.
Szimpatikus volt a hozzáállásuk, tetszett, hogy a fogmosást nagyon fontosnak tartják, meg hogy novembertől heti 1 tornaóra van. Egyébként 16-an kezdenek csütörtökön, és a végleges csoportlétszám 25 lesz. Igazolás 3 nap után kell a dokinénitől, 3 napot igazolhat a szülő. Tőletek is kértek ovis egészségügyi könyvet? Most mehetek az imádott védőnénihez, merthogy ő állítja ki Kép

Még annyit, hogy a két gyereknél reggelre elmúlt szerencsére minden betegség, se láz, se szenvedés, úgyhogy ma extrán lefárasztottak.

No röviden ennyi, Szilcsi még ezerrel pörög mellettem

Szilcsike
szilcsike

Gumicukor
Hivtad Banyocit???
En szoltam Ritnek,de vasarnapra mar mas programja van.

Nyuszi
Akkor a magyart nem is hasznaljatok ??
Bocs a a sok kerdesert,de Alex most kap majd mas allampolgarsagot (is) es igazabol nem tudom, hogy a magyart meghosszabbitsam- e?Mert akkor minek kettoKép

Szilcsike
Orulok hogy tetszett az ovi neked isKépGyerekek hamar gyogyultakKép

Mano
Meg az ertekbecslohoz.Persze vannak extra rendesek es lehet ohgy kikaptok egy ilyet,ha azt irja ra alapbol ami nektek teccik akkor persze nem kell neki adni.Ha nem akkor a kerdes az lehet:Valahogy nem lehet ezt megoldani???Szegeny vevonk megszivta mert direkt 2 millaval kevesebbre ertekeltek,pedig nem volt realis.

Kataa

Kép
Kép
kataa

Kataa!

Mert azt rögtön látod hogy mit ír? Én úgy tudtam azt csak egy hét múlva tudom meg esetleg a banktól.

Manó

KépKép
manó

Hali

Nyulik a tali lista:Kép

Kataa
Gumicukor
Halacska
Suzy1
Csics
Beszti
Judy
Zsuzsa
Ilke
Forti

Kataa

Dannynek meg nincs angol utlevele, mert pont mieott utaztunk volna nem volt apanak ideje elmenni a nagykovetsegre.De az olcsobb lett volna. A magyar meg 1 het alatt kesz lett.Kép
Nem tudom az angolt az 5 ev letelte utan hanyra adjak megint....
Eminek most ketto van, de inkabb az angolt szoktuk hasznalni.Amugy sztem mindegy. Nalunk addig volt jelentosege amig nem voltunk EU tagok es kulon kellett ANgliaban az utlevel ellenorzesnel sorban allni, mert az angol utlevelet epphogy csak megnezik. De mostmar mindegy, mert egy sorban allunk a tobbiekkel, sokkal gyorsabb es az amerikai,meg ausztral turistak meg kigyozhatnak sorban... hehe, de gonosz vagyok.KépNem tehetek rola, nagyon utaltam, mikor folyton kerdezoskodtek, hogy hova megyunk, meg mennyi idore. Es nekem meg egy szavam se legyen, mert ott allt mindig a ferjem velunk sorba, ha o nem lett volna, meg tobbet kerdeztek volna.

nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

AKCIÓ Szeptembertől!!!!! Dvd filmek már 500ft-tól!!! Több mint 2000film közül választhat (A legújabbak és ritkaságok is)!!! Listát tudok küldeni!
jonsi@citromail.hu

Mindenkinek kellemes babázást babavárást kivánok
juliebaba

Már készen vagyunk az ovira, teljesen kipurcantam, annyi dolgom volt az elmúlt napokban. Hiába, mi hárman kezdtük az ovit Kép.

Gumicukor!
Bocs, hogy megint ezzel zargatlak, de feladtad a mintáimat? Mert még nem érkeztek meg. Én meg nem akarom addig a postásunkat zaklatni, amíg nem tudom, hogy egyáltalán van-e miért Kép.

Na, megyek, még kaja, fürdés, fektetés, nekem meg már most majd' leesik a fejem.

Mindenkinek jó elsö napot az oviban,

Panda

panda
Halásztelek

Sziasztok

Nyuszi
Aha akkor jobb ha az EU-n belul viszem mindkettot majdKépEn is kivancsi vagyok hany evre adjak meg nekunk az amerikait.Ma megyunk hozza specko fenykepet csinaltatni,remelem nyugton fog ulni a fiatal urKép
Ez a kerdezoskodes mar Angliaban is divik,?engem is mindg szivattak az imigaration-nal, hogy sok a pecsetem,minek jovok ilyen gyakran.Most mar viszont egy sorban allhatok a fiukkal es nem kerdeznek majd semmit,ujlenyomat sem kellKép

Mano
Kerdezz ra finoman,hogy mennyit gondolt?Nekunk megmondta a vegen,szerintem embere valogatja,ha kedveset fogsz ki akkor minden OK lesz.Kép
Meddig hordajtok meg vissza Emmat a bolcsibe?Beiratod majd az ottani oviba??

Minden kis ovisnak szep napot kivanokKép
Kataa

Kép
Kép
kataa

Na, megvolt a nagy esemény: először hagytam ott Solymit az oviban... Bőgött meg rúgkapált, gyorsan eljöttem, én is majdnem bőgtem, de az óvónők tök rendesek: írtak SMS-t, hogy már traktorozik, és néha mosolyog is...
parazita

Sziasztok!

Csak azért jöttem mert apa mondta, hogy lesz találkozó. Mi is szeretnénk menni.

Nem tudom, hogy ti hogyan vagytok vele de soha semmire nincs időm, egész nap csak pakolok és mégis csatatér van. Kiporszívózok és 5 perc múlva kezdhetem elölről, az egyik szobát szinte még be sem fejeztem és a másokba már szétpakolnak. A főzéssel is gondba vagyok ha délelőtt csinálom akkor reggeli után már kimennek az előszobába, hogy szandi és hiába mondom, hogy előbb megcsinálom a dolgom de csak folyamatosan mondják, hogy kiakarnak menni nekem meg már a hajam égnek áll. A másik variáció, hogy mikor apa hazajön akkor este de hát 20-kor már annyira nincs kedvem nekiállni mert még várhatom meg még kihűl de még mindig ez a jobbik mert akkor de. kitudok velük menni. Apa mindig ment nekem de az is áll vagy 3 hétig mire beletudok olvasni, ezért nem is nagyon tudok hozzászólni a témához. 2 hónapja kaptam a szülinapomra egy könyvet és eddig 100 oldalt sikerült elolvasnom már előre félek a sulitól én ezt már biztos, hogy nem fogom tudni elvégezni.

Hétvégén elkészült a Petra oviszsákja, nagyon tetszik neki. Elmentünk és megmutattuk neki, hogy melyik lesz a csoportja és bekukucskáltunk az ablakokon. Itt nálunk úgy van, hogy be van kerítve egy nagy terület és 12 családi ház van és mindegyik egy-egy csoport. Ezek a házak Makovecz stílusba épültek és nagyon szépek 2 szintesek és az emeleten vannak az ágyak. Lent van a nappali, egybe a konyhával és az ebédlővel, kandalló is van. Van egy központi épület és ott van a tornaterem. Különben itt is rengeteg a gyerek és ők is 30-an lesznek.

Ja, ezt még gyorsan elmesélem: hétvégén mentünk vásárolni és apa visszament pénzért, hogy tudjunk venni kosarat addig én ott maradtam velük az üzlet előtt és ők rohangáltak a kirakat előtt. Én az Olivérre vigyáztam, hogy ki nem fusson a kocsikhoz erre a Petra odafutott az ajtóhoz az meg kinyílt (önműködő volt) és becsípte a kezét. Annyira üvöltött én pedig nem tudtam kihúzni neki, annyira rossz volt, hogy nem tudok neki segíteni. Az ajtó meg nem tudott becsukódni mert a Petra ott állt. Berohantam a következő ajtón és bekiabáltam az ajtón, hogy jöjjenek gyorsan segítsenek erre a sok hülye ember csak bambán nézete az üvöltő gyereket de az már nem jutott az eszükbe, hogy talán segíthetnének. Aztán végre megérkezett apa és benyomta az üveget és így végül kitudtuk szabadítani a kezét. Szegénykének bedagadt és belilult de szerencsére nem tört el.

Ági
petra2

Sziasztok!

ZitaKépKép Tök rendik, hogy írtak sms-t.

Ovi: fél9re vittük Pancsit, motorral, meg a többi cuccal. Átöltözött majd leült reggelizni májkrémes kenyeret. Addig vele maradtunk majd elköszöntünk. Fél 11kor visszamentünk a férjemmel kukucskálni. Az udvaron játszottak. Anna mindig vmelyik ovinéni közelében volt. Mikor odaértünk éppen kézenfogta egyikőjüket és bementek az oviba, gondolom pisilni. Utána homokozott és nevetett is. Mi a bokrok közül mint a gyerekrablók lestük, és fotóztuk. Nem vettek észre mert még nem ismernek a csoporttársak sem.Kép
Most indulunk érte mert ma és holnap bent ebédel de nem alszik majd hétfőtől.
Képeket később.
Bea

Anna 2002. június 30.
Keve 2007. június 29.
halacska

Zita: jajj, de rossz lehetett otthagyni, én is félek ettől Kép de tényleg rendesen az ovónénik, hogy írtak sms-t

Halacska: tök jó, hogy ilyen ügyes Pancsi Kép

Mi is elsétáltunk ma az ovihoz, mert ugye mi még nem járhatunk. Hát már most ott akart maradni Kép
Kíváncsi leszek, hogy novemberben mennyire lesz majd oda érte Kép

Ági: szegény Petra KépKép
házimunkával én is hadilábon állok, igaz én este állok neki általában főzni, olyan 9 körül, mert napközben képtelenség. Bár nekem Szilcsi le tudja foglalni Tomijót, sőt imádnak együtt játszani a szobájukban. Szilcsi már tudja, ha onnan kijön Tomijó, akkor szólni kell. A gyerekszoba meg annyira gyerekbiztos, hogy ott aztán semmi bajuk nem történhet azon kívül, hogy mindig egymás játéka kell.
Így azért a lakást rendbe tudom tenni, sőt reggelente Szilcsi eteti meg Tomijót kint a teraszon, úgyhogy legalább van 10 percem reggel, hogy magammal is foglalkozzak. Imádnak együtt enni KépKép és olyan édes a Szilcsi, ahogy eteti Kép

Gyerekszáj:
"nem tudom hogy képzeli a néni, hogy ilyenkor zongorázik, hogy fog így elaludni a Tomijó"
"már megint tüzelnek, hát ez fantasztikus"

Szilcsike
szilcsike

Szilcsike!
gyerekszájO:KépKép
Ha így barátkoztok ti is az ovival akkor sztem Szilcsinek is könnyebb lesz. Sokszor sétáltunk mi is arra és emlegettük, hgy milyen szupi helyre jön.
Meg mondtuk Pancsinak, hogy mindenki megy dolgozni. Apa, anya a munkahelyre, Annának az ovi a munkahelye. A szülők azért mennek dolgozni, hogy pénzt keressenek pl. a lovaglásra. Erre közölte a megoldást, hogy apa hoz pénzt anyának és annának, anya marad otthon annával és anna nem megy oviba. Ezt régebben mondta és örülök, hogy egyelőre jól abszolválta bár ez még korántsem jelent semmit.
Ma nem ebédelt az oviban csak 3 szelet üres kenyeret evett. Szívesen megettem volna az ebédjét, ami borsófőzi és sajtfánk volt. Az uzsiját kézbe kapta de hazafelé 3an megettükKép Készülődtek alváshoz és kérdezte, hogy melyik ágy lesz az övé.Kép Itthon az ölembe vettem és megdajkáltam, kérdeztem, hogy mi volt a jó és a kevésbé jó az oviban (a rossz szót direkt nem használtam). Jót mondott csak. Az ovónéni szerint a társaival még nem vegyült, magában és velük játszott. Cél a biztonságos érzés megteremtése, tudja, hogy érte megyünk, nem hagyjuk ott. Remélem marad ez a tendenciaKép Ja, a váltószandiját mindenáron haza akarta hozni. Először féltem, hogy azért mert nem akar többet menni és ezért mondtam neki, hogy szóljon reggel nehogy itthon hagyjuk. Azt mondta, hogy rendben szól.Kép
Bocs ha vkit untattam, de nekem most ezt muszáj volt leírni.Kép

Képek az ovi melletti újságárus ajtajából és a sövényből kukucskálva készültek.
BeaKépKép

Anna 2002. június 30.
Keve 2007. június 29.
halacska

Sziasztok!

Nyuszika! Ha lehet mi is elmennénk a taliraKép Nem 100%, de remélem sikerül eljutni. Küldenél nekem útvonal mailt?: magdolnamate@freemail.hu Előre is köszönömKép

Nekünk is nagyon nyüzsis ez a hét, tegnap mind2 baba oltást kapott, Márk a 15 hósat, Nóri a 3 éves szurit kapta meg. Márk óriási hisztit rendezett, már a kanalas orvosságnál megmakacsolta magát, 4 emberes feladat volt a beadása. Mára semmi baja, de ez az oltás majd 7-10 nap múlva fog lázat okozni (ha okoz). Nóri ismét nagyon kis hős volt. Lebiggyedt a szája, amikor beadták neki a szurit, könnyes lett a szeme is. Erre mondta neki a doktornéni, hogy "Nyugodtan sírjál Nóri, ha fáj". Erre Nóri: "Nem sírok" És tényleg nem is sírt. Aznap egész délután rohangásztunk, sétáltunk, játszótereztünk. Egy kicsit fájlalta a lábát, de nem volt vészes. Ma reggel egy kis hőemelkedés, egy kis sántikálás következett, de a Panadol szirup csodákat tett.Kép Nemrég jöttünk haza a játszóról, ahol ismét szépen használta a lábát, mintha mi sem történt volna. Szerintem szombatra teljesen jól leszünkKép

Az ovit nagyon várja már, minden reggel azzal kel fel, hogy "ma megyünk oviba anya?". Remélem ez a lelkesedés megmarad egész évbenKép

Ági! Tiszta horror amit leírtál, szegény Petra, biztos nagyon megijedt ő is.Kép

Panda! Már a múltkor akartam írni, hogy néhány memóriakártya ittfelejtődött. Ha írsz nekem egy címet az emilcímemre, akkor valamelyik nap elvinném, vagy a férjem szokott arra járni, és akkor ő adná be. Postaládába be tudjuk dobni?

Házimunka: Én csak a legszükségesebbeket végzem el, de arra rájöttem, hogy halogatni semmit nem szabad, mert akkor tuti elúszomKép, Nekem bevált az, hogy 2 naponta porszívózok, elpakolni minden nap szoktam, főzni meg hajnalban, vagy este. A nagytakarítást általában akkor végzem el, ha férjem bevállaja a gyerekeket és rossz idő van. Ilyen szép napsütésben én minden percet elvesztegetett időnek érzek, amit a lakásban kell tölteni. És mivel nem vagyunk otthon nem is keletkezik akkora koszKép Kép Kép

Szép napot Mindenkinek:
Magdi

Magdi
Nóri (2002.09.24.) Márk (2004.05.02)
mléna

Parazita
Hos vagy hogy ott hagytadKépLEnyeg hogy utana mar nem sirtKépCegednel tudsz segiteni?Barinom megy ma hozzatok interjura,kene neki egy kis hatszel??Csorgess meg es visszahivlak ,mert eltuntettem a szamodKép

Agi
Szegeny PetraKép
Ez az ovitok nagyon jol hangzik,gondolom szep is nagyonKépEn mas teszta vagyok hazi munka ugyben mert bar tudom egy gyerekkel konnyu,de minidg rend vanKépPedig ijeszgettek hogy majd feladom eme igenyemet,de meg nem sikerultKépAlex szepen pakol el ha kerem.
Igaz en miota dolgozom nem fozok,csak heti 3* meleg vacsit.Bar 2,5 evig minden nap foztem es reggel.

Szilcsi
Szilcsike nagy segitseg,mar most jon belole a kesobbi anyaKépKép

Halacska
Kepek nagyon jokKépKépLatlak magam elott ahogy kukucskalszKépHat ez aztan gyors szoktatas volt ha csak alig maradtatok vele mar az elso nap,de biztos igy a jo.En a 3.naptol hagytam ott 2,5 orara eloszor.
Azegyuttjatszasba majd belejon,ez lehet meg hetek kerdese amikor igazan felszabadulKép
Alexnka abolcsiben mondtak hogy any megy penzt keresni.Erre O elso rakcioja volt hogy megkerdezte aznap tole:Anya talaltal penzt??KépKépKép

Magdi
OltasKépEz nem volt akkor veszKépEn mar most parazok de meg addig van masfel honap.

Kataa

Kép
Kép
kataa

Egy kicsit megkésve, DE!!! Kép íme a talis képek:
Most nem válogattam, feltettem az összeset, sajnos lett 1-2 homályos is.
http://www.babanet.hu/album/main.php?album=6816

Halacska! Ez a kukucskálás nagyon aranyosKép Valószínűleg én is meg fogom néha lesni NóritKép Kép
Pusz:
Magdi

Magdi
mléna

Magdi
Képek helyesek! Annyira szépek a gyerkők! Besztit ha nem ismerném vmelyik gyerek lánytestvérenk néznémKép
Tök jó, hogy Nórit nem viselte meg jobban a 3 éves szuri! Stramm csajszi.

Kataa
Apa szépen landolt? Kaptál sok ajit? Olyan jó, hogy itthon vagyok, bent van meló de megoldják. Most alszik Pancsi azért érek ennyire rá.Kép
Bea

Anna 2002. június 30.
Keve 2007. június 29.
halacska

Sziasztok

Talisok:

Kataa
Gumicukor
Halacska
Suzy1
Csics
Beszti
Judy
Zsuzsa
Ilke
Forti
Magdi
Agi

Jo sokan leszunk, ugy nez ki jo ido is lesz.Egyelore azt josoljak.Kép

Kuldom az utvonalakat.Kép

Halacska

Nagyon szuperul megy Pancsinak.Kép Sajna en nem mondhatom, hogy megyek dolgozni...de majd valami elintezni valot kitalalok. Valszeg nem rogton elso nap.Kép

Agi

Meg tudlak erteni, ha nem jonnenek takaritani, meg anyu nem lenne en is elusznek a hazimunkaval. Szornyu mekkora rumlit tudnak semmi perc alatt csinalni. Es nalunk meg nem megy sajna az egyuttjatszas.KépAzt hogy magamra mennyi ido marad ,mar le sem merem irni.Kép

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Judy

Mi az emilcimed????

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Lanyok

Egy dolog jutott eszembe, amit jo lenne, ha hoznatok, pohar. Lehet hogy furan hangzik, de szerintem a megkulonboztethetoseg erdekeben, jobb ha sajat poharbol isznak.Es lehetoleg szines, muanyag, amibol valszeg nem lesz ket egyforma.Kép(Nem azert mert lusta vagyok mosogatniKépKépKép)

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Nyuszi
fodroczy@axelero.hu

köszi
J

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Sziasztok!
Megvolt az elsö ovis nap, teljesen zökkenömentesen. Mondjuk, erre számítottam, megmondom öszintén Kép. Mikor bementünk a csoportba, már ott volt Ádám két legjobb kis barátja a bölcsiböl, szinte azonnal el is kezdtek együtt játszani és (az óvónéni elmondása szerint) szinte egész nap együtt voltak (mint a régi szép idökben Kép). Ma ott ebédelt, de mire mentem érte ebéd után már bent volt az ágyában (az óvónéni nem tudta, kinek az enyukája is mondta, hogy ebéd után viszi el a gyerekét, így mindenki ment feküdni, aztán kijött Ádám). De mivel semmi gond nem volt, úgy határoztam, hogy holnap már bent alszik. Különben is alig várta már, hogy a szuper autós lepedöjén fekhessen, és ahogy kitették neki, egyböl ráfeküdt Kép.
Ma nem aludt, mert miután elhoztam, nem tudtam egyböl hazahozni öket, mert vissza kellett menni a munkahelyemre, ahol munka- és tüzvédelmi oktatásban részesültünk. pMost épp a gátról jönnek hazafelé apával. Gondolom, este hamar el fognak aludni.

Halacska!
Paparazzo-fotók Kép! Irigyellek, hogy Pancsiék kint voltak az udvaron. Ádámékat még vagy egy hónapig nem fogják kivinni Kép.

Magdi!
Elküldtem a címemet. Képek Kép.

Na, megyek, hogy mire megjönnek, minden készen legyen.

Panda

panda
Halásztelek

Hali

Agi, Magdi

Megkaptatok a cimet? Mert az emilem rogton azutan osszeomlott, hogy elpostaztam, igy nem vagyok benne biztos, hogy elment.

Panda

Ez nagyon hulyen hangzik hogy nem viszik ki oket. Nalunk pont azt valljak az ovonok, hogy a legjobban odakint oldodnak a beszokos gyerekek. Vagy nem a beszokas miatt nem mehetnek ki?
Kar, hogy nem jottok a talira.Kép

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Sziasztok!

Hát rendről nálunk ne beszéljünk. Talán a jövő héten normálisan gatyába tudom rázni a lakást, meg végre főzni is tudok, mert mostanában azzal is hadilábon állok. Pedig nem vagyok ám lusta!KépKép Csak nagyon összejött minden, Beni ma ment először iskolába, ahhoz egy csomó mindent kellett csinálni, venni, tegnap is 11-kor fejeztem be, de az előző napokban volt, hogy éjjel 1-kor, és még így sem végeztem mindennel (nem kötöttem be az összes könyvét).

Ovi: nekünk szept. 12-től mehet Nátán, meglátjuk mennyire lesz kedve. Mondjuk nem fogm erőltetni, ha nagyon-nagyon nem akar (azért persze próbálkozom, mert jó lenne). Bár ő ismeri az óvodát, a óvónénit (tegnap is voltunk bent). Még Hanna is elautózgatott az autós szőnyegen.Kép

Kataa!

Kölcsönadjak két gyereket rendügyileg??KépKép

Panda!

A beszoktatás miatt nem viszik ki? Pont ilyen időben? 1 hónap múlva ki tudja milyen idő lesz...

Halacska!

Az első nap nehéz, de szerintem hamar megszereti.KépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Na megvolt az első ovinapunk. Sajnos nem nagy sikerrel. Bementünk, a Petra egyből felakart jönni az ölembe, behajtotta a fejét és nem nézett semmit. Jöttek az óvónénik és mutogatták neki a játékokat, de nem figyelt még a fejét is elfordította. Mindenki kapott egy nyakláncfélét amin rajta van a jele, de ő azt sem akarta felvenni. Utána bementünk a fürdőbe és kérdezték tőle, hogy milyen színű fogmosó poharat szeretne de nem válaszolt még nekem se. Én mondom, hogy legyen piros erre mikor hazajöttünk akkor mondja, hogy ő zöldet szeretett volna. Mondtam neki, hogy akkor máskor ki kell nyitni a szádat. 8-tól 9-ig voltunk bent. Később már talált egy babakocsit és azt tologatta, én kimentem az öltözőbe és leültem, addig nem volt semmi de az Olivér nem volt valami nyugis, mondtam neki, hogy kimegyünk az utcára. Kimentünk és kb 10 perc múlva hallom, hogy a Petra üvölt, gyorsan felkaptam az Olivért és rohantam vissza. Mondta az óvónő, hogy nem történt semmi csak eddig tudta visszatartani a sírást. Ennyi volt, utána hazajöttünk. A Petrával az a baj, hogy soha nem sír egyből pl. mikor elesik akkor sem, hanem próbálja visszatartani és később meg kitőr belőle és akkor meg olyan keservesen zokog. Az Olivér olyan szépen eljátszott, vonatozott meg kockázott, hogy lehet inkább őt kellene oviba járatni. Nálunk itt úgy van, azt mondták, hogy ne maradjanak itt a szülők mert akkor a többi gyerek aki már beszokott az nem fogja érteni, hogy neki miért nem lehet ott az anyukája. Holnap megyünk újból, azt még kikönyörögtem, hogy maradok vele, jövőhéten meg otthagyom 8-10ig. Különben azt mondták, hogyha nagyon sírna akkor felhívnak telefonon. Nem gondoltam, hogy ilyen stresszes ez a beszoktatás.

Olyan okos az Olivér ha bekakil akkor szól, hogy anya kaki és hozza a pelusát. Mikor megkérdezem, hogy van kaki akkor mutatja a pelusát és mikor nincs bekakilva akkor meg mondja, hogy nincsen. És igazat mond mindig.

Panda
Nekünk semmi gond a zoknikkal. A kertbe vagy mezítláb vannak vagy mikor zokniba akkor szandi is van rajtuk. Mondjuk a Petra annyira tisztaságmániás, hogy ha már egy folt van a ruháján akkor hoz másikat és ha nem engedem neki mert mondom, hogy az csak víz akkor hozza a hajszárítót és meg kell szárítani. A szandiját és 2 percenként veszi le, hogy belement a homok pedig nincs benne semmi. Szerintem csak élvezi, hogy végre megtanulta ki-be kapcsolni.

Nyuszi
Nálunk úgy kezdik ahogy töltik a 3 éves kort. 30-an lesznek és most még csak 12-en járnak. Van aki csak januárba jön.
Hova kell menni vasárnap? Megadom a számom, hogyha valami lenne vagy elmaradna akkor kérlek hívj fel mert nekünk még mindig nincs net és apa csak péntekig tudja olvasni. Mi olyan 16 körül tudnánk menni mert 15-kor kelnek utána uzsi és kb ½ óra még odaérünk. 06(20) 382-6698

Sasha
A Petra sem mert sokáig a WC-be kakilni, mindig visszatartotta és csak akkor szólt mikor már nem bírta. És utána kialakult az, hogy mikor kellett neki akkor vagy nekem szól vagy az apának és átkellett ölelni és fogta a nyakunkat de szerencsére erről már leszokott. Gratulálok az új lakáshoz!

Ilke
Hogy bírták a gyerkőcök az utazást? Én is elszeretnék velük majd menni jövőre Horvátországba csak idén még nem mertem bevállalni mert én az Olivért még kicsinek tartom, egyébként meg utálja a kocsit, már 10 perctől kivan.

Nyuszika

Az email címem már nem él csak elfelejtettem szólni, így apának a mail címére küldjed légyszíves. lukacs_richard@yahoo.com

Ági
petra2

Nyuszika! Nem jött át a mail, elküldenéd még1x?!Köszi előre is!

Magdi

Magdi
mléna

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?