Szia Csilla!
Ismerem a kislányod korosztályát
. Egyre inkább az az érzésem, hogy a lányok ilyenek, és kész...a fiam annak idején egyetlen-egyszer sem hisztizett, nem balhézott, szóval rendesen meglepett, amit a lányom müvel.
Hisztizés tulajdonképpen bármilyen okból kezdödhet, pl. mutat az ujjával valahová, valamire, és én nem találom ki azonnal, hogy mit is akar, vagy a narancsot elkezdem pucolni, de ö azonnal akarja enni, vagy le akarom venni a pelenkáját, vagy éppen nem pattogok úgy, ahogy ö dirigál, de a legroszabbak azok a napok, mikor szinte egész álló nap, megállás nélkül vonyít...ha ránézek, azért, ha nem, akkor azért, ha átölelem, az is baj, ha nem, az is, ha kap inni, balhézik, ha nem akkor is....szóval ezek a napok a legszörnyübbek, estére sajog a fejem, a szomszédok azt hiszik, naphosszat verem a gyereket, a férjem ideges, mert egész napos munka után egy elképesztö hangerövel üvöltö gyereket talál itthon, gondolom, ilyenkor legszivesebben visszaindulna a munkahelyére, mert ott legalább nem ordít senki fejhangon.
Normális helyzetben azonban nagyon aranyos-kedves gyerek, klasszul lehet mellette-vele bármit csinálni, takarításkor ö is kap egy rongyot, a virágokat ö öntözheti, ha mosogatok, kap egy szivacsot, azzal törölgeti a konyhaszekrény-ajtókat, törölgetéskor megkapja a törhetetlen tárgyakat, söpréskor kis-sörpüt adok a kezébe, a boltban sétál mellettem, és amit kérek, leveszi nekem a polcról, beteszi a kosárba, stb....
Az viszont megdöbbentö, és nem találok rá magyarázatot, hogy abban a pillanatban, ahogy vendégek jönnek hozzánk, Petrát mintha kicserélték volna...elkezd bájosan mosolyogni, egyetlen hangját sem hallani, szó szerint "jó-gyereket" játszik, úgyhogy sokan el sem hiszik, mikor mesélem, hogy mit müvel, ha ök nincsenek itt. Szoktam is mondani anyukáméknak, hogy jöhetnének sürübben is
.
Viszont én nagyon-nagyon sok mindent engedek Petrának egyedül csinálni, ami meggyözödésem, hogy nem kényeztetés, egyszerüen önállóságra szoktatás. A fiamnál ez a módszer tökéletesen bejött, és úgy látom Petrának sem teszek vele rosszat, hisz nagyon önálló, ügyes kislány, már most is.
Nem hiszem, hogy kényeztetés az, ha odaadsz neki bizonyos tárgyakat, vagy egyedül engeded lemenni a lépcsön. Szerintem ezek a tapasztalatok kellenek ahhoz, hogy megismerje a világot, és önálló, magában bízó, sikerélményekkel teli ember váljon belöle.
Ja és még valami...a fiam már 10 éves múlt, Petra 2, és ezidö alatt én még soha, egyetlen egyszer sem ütöttem meg öket, és kiabálni sem szoktam velük, meggyözödésem, hogy egyik sem használ. Én inkább a "beszéljük meg, nem hülye, csak gyerek" elvét vallom, és rettenetesen szégyelleném magam, hogy ha csak azért, mert nagyobb vagyok náluk, fenyegetve éreznék magukat. Mindezek nélkül is klassz gyerekeim vannak, és talán ez segít abban is, hogy ne veszítsék el az öszinteségüket velem szemben, hisz bármit elmondhatnak nekem(na persze jelenleg fõleg a fiam), vallomásukat nem követi balhé. Ez a fiamnál maximálisan müködik is, és biztos, hogy Petra is így fogja érezni. Na persze nekem ehhez kellett a saját gyerekkori tapasztalatom, hisz engem sokmindenért elvertek otthon, ami egy idö után azt eredményezte, hogy elkezdtem füllenteni, eltitkolni dolgokat, csakhogy ne kapjak ki. Én a saját gyerekeimnél nem szeretném ezt tapasztalni.
Na, jó hosszúra sikerültem, minden jót: cscs