2002.03.01 19:10
Szerző: Anonymous
Sziasztok!
Nagyon belelendültetek, ez a jó, van mit olvasni. Én nem tudok túl gyakran belépni, kicsit döcög az internet kapcsolatom, de azért igyekszem legalább hetente egyszer elõfordulni itt.
Úszásról: (vigyázat, hosszú lesz!) Ahová mi járunk, az szombaton reggel 8-kor kezdõdik, és 10-ig tart. Nem kell pontosan érkezni, csak kb. ezen az idõponton belül legyünk. (ellentétben a Kalovits-sal, ahol idõpont szerint kezdenek) Általában 8-ra kevesen jönnek, a többség 9 körül ér oda. Van úgy, hogy többen vagyunk a medencében, van úgy, hogy csak ketten. Igazán nem nagyon számoltam, mert nem mindenki ugyanannyi ideig van vízben, a pici babák csak 10-15 percig, a nagyobbak tovább. A medence ugye hûvös, és ha átfagynak, át kell vinni õket a meleg vízbe. De a nagyobbak egy kis melegedés után visszamehetnek még a hidegbe, ha akarnak.
Életkorok. Ez is nagyon vegyes, elég sok pici (3 hó)baba volt, amikor mi kezdtünk, de õk már mind megnõttek. (10-14 hó) Most minden korosztály képviselteti magát, 3 hó-tól 2 évig. Meg persze, vannak nagyobbak is, akik szintén itt kezdték, és most már a kistesót hozzák, de a nagyobbik gyerek is ott pancsol.
Ami a Kalovitsban nem tetszett. Mikor odamentünk tájékozódni, (mert ugye az elsõ összejövetelt úgy hirdették, hogy ingyenes foglalkozás) akkor rögtön elõ a nagykönyvet, beírták az adatainkat. Hiába mondtam, hogy még csak tájékozódunk, fel lettünk írva, és kész. Ezután a kezembe nyomtak egy papírt, ami tele volt azzal, hogy mi az elõírás. Ami kiakasztott, hogy nõi személyeknek tampon használata kötelezõ (így!)
Aki odajár, árulja már el, betartja ezt valaki?
A másik pedig az volt, hogy ki voltak rakva csodaszép rózsás, csicsás úszógatyók valami dzsörzés anyagból, elémrakták, hogy abból válasszak, és csak abban mehet vízbe a gyerek. Mikor rákérdeztem, hogy ha van saját gatyónk, az nem jó? Erre a válasz: Hát, nem hiszem, de megkérdezi. Na, kérdezés után kiderült, hogy nyugodtan lehetünk a sajátunkban, de csak ha biciklis. De a gatya alá rá kell kötözni a gyerekre egy liberó pelenkavédõt.
Ezt egy kicsit feleslegesnek tartom, ugyanis ha pisil a gyerek, az ebbõl is simán kicsorog, csak éppen nem szellõzik úgy a gyerek bõre, a hideg vízben pedig a gyerekek nem kakálnak. De tényleg, nálunk nem kell ez a védõ, és még egyszer sem fordult elõ baleset. De ha netán mégis, akkor a szûk kis gatyó úgyis megtartja.
Tehát, õk idõre kezdenek, maszírozással, ami szerintem elég sok idõt elvesz az úszástól. Valamelyik gyereknek nem is tetszett, mászott volna el, valaki élvezte. Utána mentek együtt a vízbe. A lényege ugyanaz minden uszinak, vagyis igazából egyik se úszás, hanem vízhezszoktatás. A fogások, gyakorlatok ugyanazok. Itt a boldogságprogram annyiból áll, hogy a szülõk körbe-körbe húzgálják a gyerekeket, és közben énekelik, hogy süssfelnap. Mikor mi ott voltunk, az egyik kisbaba sírt, de azért õt is rendületlenül húzgálták tovább.
Nálunk nem jellemzõ a sírás. Egy-két nyafitól eltekintve, nem is sír senki. Mert ha mégis sírásra állna a szája, akkor anyuci kiviszi, megeteti, vagy átmelegíti, és késõbb nyugodtan visszajöhet, ha akar. Ellentétben Kalovitsékkal, ugye ha ott kiviszi, közben vége a foglalkozásnak, nemigen mehet vissza, mert jön a következõ csoport.
Végül is, úgy láttam, hogy a lényeg ugyanaz, de nem mindegy, hogy 7-8000-et fizetünk, és viszonylag kötött a program, vagy kevesebbért is megkapom ugyanazt, egyénre szabottan.
Azt nem tudom, írtam-e már, most nem keresem vissza, de nálunk alkalmanként kell fizetni, ha mentek, nincs havi bérlet, meg majd leússzátok, ha pl. beteg a gyerek, de ki kell fizetni.
Egy dolog tetszett a kalovitséknál, hogy valami jót is írjak. A játékok, meg a hempergõ szivacs, ahová le lehet tenni a gyereket, ja, és a pelenkázó lapok az öltözõben. Ez nálunk sajnos nincs, de végül is, simán nélkülözhetõ.
Ja, még azt fontosnak tartom elmondani, hogy nem akarok vitát errõl a témáról, nem azért írtam, ez csak ez én meglátásom. természetesen sok embernek tetszik a módszerük, sokan oda járnak, akkor nem lehet rossz. Ezért is írtam volna szívesebben magánban, de ha már arra kértetek, hogy írjam le nyilvánosan, akkor nekem az a kérésem, hogy ne vegye senki vitaindítónak, amit írtam.
Azért a centrálról írhatna valaki, hogy ott milyen az uszi, arról még nem hallottam eddig semmit.
Az én fiam egyébként már kb. 40-50 percet is eltölt a vízben, simán alámerül, ha elengedem a víz alatt, felkapálózik, a medence szélérõl beugrik (inkább vetõdik) a víz alá, és ha hátrabukfencezünk a vízben, akkor nevetve jön fel. (ez utóbbi újdonság neki, még csak keveset csináltunk)
És ha megérkezünk, akkor már az öltözõben visongat, a vízben is, be nem áll a szája, egyszóval imádja az egészet. Én csak ajánlani tudom az uszit mindenkinek, mindegy, hogy hova, melyik módszerre jártok, de aki teheti, minnél hamarabb jó elkezdeni.
Ildi