Olajfácska
A flowmetria a köldökzsinórban méri az áramlást ultrahanggal és arra jó, hogy megnézzék, hogy a zsinór megfelelő módon szállítja-e még az oxigént és a tápanyagokat. A flow-val egyidőben szokták nézni a lepények érettségét is, mert előfordul, hogy romlik az áramlás és meszesednek a lepények is egyidőben és olyankor a babák már nem növekednek megfelelően. Nekem az első terhességemnél nagyon korán (a 32. héten) már meszesedett a lepény, de flow-t soha nem csinált az akkori orvosom. A kislányom a 39. héten 2600 grammal született és azóta megállapították, hogy ő méhen belül retardálódott, azaz nem fejlődött megfelelően. Sajnos mi azóta is ennek a következményeit viseljük, mert Dorka nagyon rossz evő, pici, stb. Az ikrekkel én kifejezetten kértem az orvosom, hogy nézzük rendszeresen a lepényeket és a flow-t, nehogy megint ez a helyzet álljon elő, de most szerencsére mindvégig rendben volt minden! És érdekes, hogy visszanézve Dorka feljegyzéseit, ő egy hónapos korában 50 grammokat evett és alig volt több, mint 3000 gramm, most pedig a 2400-al született Bátor fiam már 3750 grammos, Annamari pedig 2450-el született és ő is már 3500 gramm. És az ikrek 100-120 grammokat esznek! Szóval én azt tapasztaltam, hogy nagyon fontos lehet a flow vizsgálat, mert egyszerűen nem szabad hagyni "éhezni" odabent a babákat! Talán ha Dorkánál erre odafigyeltek volna, akkor idő előtt egy kicsivel megszülethetett volna és talán jobban enne, szebben fejlődne, stb. Persze ez mind csak felvetés, de engem nagyon bánt, hogy erre akkor nem figyeltünk. Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy a flow-t nem csinálják szerintem automatikusan mindenhol, de nagyon sok információt hordoz a babák méhen belüli állapotáról.
Orsi
Hajrá a kistesóért
)
Cat
A Sinlacot te csak kanállal péppé keverve adtad? Én úgy hallottam, hogy lehet belőle híg lötyit is csinálni, amit tápszer helyett cumisüvegből tud meginni a baba. Mondjuk nekünk Dorka nem fogadta el a Sinlacot magában, úgyhogy csak a kanalas ételeit sűrítettem vele.
Az elmúlt napokban megjelent babás fotók egytől egyig tündériek
Próbálok én is feltenni új képeket, ha hagynak a gyerekek egy kis szabadidőt.
gabus
kétszer 5 hetesek + egy lassan 20 hónapos