Sziasztok,
Ma megerkeztunk mi is a csatorna masik oldalarol
. De az igazat megvallva, most az egyszer nem bantam volna ha maradunk meg egy kicsit, annak a fenyeben amik itt a mult heten tortentek
.
Remelem azert jol telt a hetvegetek! Nekunk sikerult kettovel novelni az itthon tarolt bedobozolt babadolgok szamat - lassan kifogyunk helybol a hazban
, minden doboz olyan oriasi. De nem panaszkodom, megerte a cipekedest, mert jo vasart csinaltunk azzal hogy Bxl-ben vettuk meg a babakocsit es autoulest.
Latom jol elbeszelgettetek a mult heten
. Megprobalok en is hozzaszolni 1-2 felvetett temahoz:
Agi,
En eloszor 3 honappal azutan hogy felfedeztuk hogy terhes vagyok ereztem a babat eloszor mozogni - ekkor voltam 17 hetes. Bar szerintem az elso mozgasokat egy kicsit nehez eszrevenni, kulonosen elso babanal, amikor meg igazan nem is tudod hogy mire figyelj
. En a TV elott ulve ereztem valami olyasmit amit addig meg soha, es kovetkeztettem arra hogy talan ez lehetett az
! Termeszetesen azonnal hivni kellett a paromat
! Ugye a konyvek azt irjak hogy elso babaskent kb 16 es 20 het kozott erzed eloszor, majd 24 es 28 het kozott a legaktivabb a baba mert akkor meg relative sok helye van...Mi most vagyunk 30 hetesek es en nem ugy velem felfedezni hogy csillapodna az aktivitasa, sot...szerintem egyre kevesebbet alszik. Manapsag jottem ra viszont hogy milyen az amikor csuklik
. Amikor eloszor ereztem ezeket a percekig is tarto utemes kopogasszeru erzeseket, eloszor nem ertettem hogy mi ez. Nagyon edes, mert ilyenkor eleg sokat izeg-mozog is, gondolom zavarja a csuklas es nem tud magaval mit kezdeni.
Repules - en meg regebben azt hallottam hogy 5 honap felett sok legitarsasag mar orvosi igazolast ker arrol hogy a kismama fitt a repulesre. De igaza van Tundenek, hogy ezt legjobb az adott legitarsasagtol megerdeklodni, mert mindenkinek mas a policy-ja erre vonatkozoan.
Tenyleg nagyon kozel lakunk egymashoz!! Lenne-e esetleg kedved talalkozni valamikor?? En nagyon surun hajtok at Greenwich-en, es ha van energiad atsetalni az alaguton, en szivesen talalkoznek!
Nogyogyasz vizsgalatok - en kifejezetten orulok annak hogy itt nincsenek belso vizsgalatok! Amikor nekem is eloszor elkezdodtek a haskemenyedesek, es nem voltam biztos abban hogy mi tortenik, elmentem a DAU-ba (Day Assessment Unit) az Antenatal Klinikan, ami egy ilyen besetalos rendszer mar elorehaladottabb terheseknek. Ha barmi gond van, szerintem mar neked is ide kell menned. Nagyon profinak talaltam a rendszert. Itt egy mw gondjaiba vett, lefektetett egy piheno szekbe, elvegezte a rutin vizsgalatokat. Egy kicsivel kesobb egy orvos jott es elmagyarazta hogy mi minden okozhatja a tuneteimet. Ekkor vegzett el egy belso vizsgalatot hogy megallapitsa zart-e a mehszaj, vett kenetet hogy kizarjanak mindenfele fertozest, stb. A vegen mindent normalisnak talaltak. Mindez kb egy ora alatt lezajlott. Ugyhogy, ha barmi tuneted van, en oket tudom ajanlani.
A mehszaj allapotat az en korhazamban kulon is vizsgaljak 21 es 24 het kozott, egy belso UH-s meressel. Ezt nalunk felajanljak minden nonek, de nem kell vele elni. Amint gondolom eszrevetted mar, az angol terhesgondozas nem hive az "agyba-fobe" UH-zasoknak ha minden rendben folyik egy terhesseggel, igy ez utobbi vizsgalatban is valasztasi lehetoseget adnak a paroknak. Mi is ugy dontottunk hogy nem elunk a lehetoseggel, kulonosen meg nem az utan hogy a DAU-s orvos is mindent rendben talalt nalam.
Korhazas szulesfelkeszito tanfolyam vs NCT - pont a multkor jott szoba nalam is a mw-nal. En azt tapasztaltam hogy a valasz ezzel kapcs attol fugg hogy kit kerdezel. Nekunk a kisgyerekes ismeroseink nagy resze eskuszik az NCT-re. Eletreszolo kapcsolatokat letesitettek a tobbi csaladokkal, es sok minden mas mellett, allitolag nagyon jo breastfeeding tanacsado szolgaltatasuk is van. Persze a tanfolyam es a tovabbi tagsag az penzbe kerul, de nekem a fent emlitett ismeroseim a legjobb befekteteskent emlegetik az odafizetett penzt. A vegen mi is jelentkeztunk naluk, es szept 6-an kezdodik a tanfolyam - ugyhogy en majd csak egy kicsit kesobb tudok beszamolni a szemelyes tapasztalatainkrol
. Sokan, ugy hallottam, parhuzamosan csinaljak az NCT-s es korhazas tanfolyamokat. En is akartam, de egy idoben van a ketto estenkent. Mire a mw ajanlotta, hogy nalunk minden kedden delben van az un. "labour ward tour" amire azert erdemes elmenni.
Ha ugy dontotok hogy akarjatok az NCT-t is csinalni, en csak azt ajanlom hogy foglald le a helyed minel hamarabb, mert nagyon popularisak es gyorsan betelnek a csoportok.
En is rakerdeztem annak idejen hogy megis mi szukseg van ennyi fele-fajta tanfolyamra, csak hogy megkavarjak az embert?!? Mire azt a valaszt kaptam hogy csak a korhazas nem mindig elegiti ki a parok igenyeit. Valamint, sok esetben a szules utani legnagyobb tamaszt es segitseget a tanfolyamon osszeverbuvalodott friss anyukak adjak egymasnak, viszont ilyen jo kapcsolatok nem alakulnak ki a korhaz altal szervezetteken.
Hat ennyi. Remelem, nem kavartalak be megjobban!!
Tunde,
Family Planning Clinics - az en tapasztalatom szerint ezek a helyek, a nevvel teljesen ellentetben, fogamzasgatlas tanacsadassal, terhessegmegszakitassal es annak vonzataival foglalkoznak. De helytol fugg hogy mennyi minden tartozik a repertoire-jukba. Az interneten rengeteg info van roluk. Csak hogy "izelitot" adjak, mi annak idejen fogamzasgatlas tanacsadasra mentunk hozzajuk, aminek kereteben megvizsgalt nogyogyasz is. Ti viszont kisbabat terveztek, igy szerintem, ez a szolgaltatas nem nektek lett kitalalva
. De erdeklodd meg, mert lehet hogy azota valtozott a rendszer.
Babakocsis sztori - megdobbento! Bar azok utan hogy a rendorok lelottek egy bombarobbantasban teljesen artatlan embert a mult heten, mar semmin nem lepodok meg
! Sajnalom hogy a szuleid utja meghiusult
! Az enyemek, bar eljottek, viszont kozel sem a legjobb hangulatban telt el az itt eltoltott ido. Raadasul egy csomo eltervezett program is meghiusult a tortentek miatt. Most pedig a ferjem miatt aggodom, de valami orult modon!! Az irodajuk bent van a kozpont kellos kozepen es tolunk vonattal jar. Es bar vonatokon meg nem tortentek merenyletek, de az ember egyaltalan nem nyugodt! Eveken at ragta a fulem hogy hagy jaron be kismotorral vagy biciklivel, en pedig mindvegig elleneztem, mert annyi baleset tortenik az autosok hibajabol. Most viszont mar azon vagyok hogy inkabb szetaggodjam a fejem azon hogy nem-e uti el egy auto, mint hogy nem-e robban mellette a vonaton egy bomba
!
Magyar klubb - milyen volt?
Latom azota sikereket ertek el kapcsolatteremtesben, de ami a szigeti nepek ridegseget illeti, szerintem van benne valami. Bar nekem sikerult egy par angol jobaratot szerezni az elmult tobb mint egy evtized alatt, fokent a munkam soran. De a barataink tobbsege azert a "kulfoldi" kategoriaba tartozik. Viszont, Hampshire megyen kivul sehol mashol nem eltem Londonon kivul. Es talan ott ahol kevesbe keverednek ennyire a kulonbozo nemzetek, nehezebben nyitnak az angolok a kulfoldiek fele?! De mi a helyzet a tobbi kulfoldivel? Biztos vannak mas nemzetisegu anyukak is ezekben a klubbokban. Ok tuti elveznek a baratkozast, nem?!
Speci szotarak - lehet hogy Mo-on nagyobb szerencsevel jarnal magyar-angol szakszotar ugyben. Itt az atlag konyvesboltban fokent az altalanosak mennek. De ha nincs ra modotok hogy Mo-n utananezzetek, van itt egy Hungarian Book Agency nevezetu ceg. En magam meg sosem hasznaltam oket, es a weboldalukon leirtakbol itelve eleg szimplanak hangzanak, de talan megernek egy telefont, ha masert nem, talan tudnak valami hasznalhato tanacsot adni...:
http://www.hungarian-books.co.uk/homepage.htm Mi az a nyelvfek? Elnezest a tudatlansagomert, vagy hogy megkerdezem, de meg sose hallottam rola es felkeltetted az erdeklodesemet.
Kati,
Te nagyon jol jartal azokkal az ismerosokkel minden teren
! Az en gyerekes ismeroseimnek (ami eleg limitalt) mar mind nagyobb lanyuk/fiuk van (4+ ev) es mar elottem elosztogattak a babacuccokat masoknak. Van viszont egy nagyon edes magyar szomszedasszonyunk (akit idekoltozesunk utan ismertunk meg), aki viszont allitolag egy halom ezt+azt osszepakolt mar nekunk az o lanyuk babakorabol. Az viszont meg nem derult ki hogy mit, meg hat a babank nemet sem tudjuk ...igy aztan vasarolok en is.
Koszi a tanacsot oltoztetes ugyben!! Mas ember talan el sem hinne hogy egy olyan kis tapasztalatlankanak mint en, milyen nehez kiigazodni a babaruha vilagban.
Regebben mi is jartunk charity boltokba, inyenc kis lakasbavalo disztargyak utan kutatva. Itt most a kornyeken sajnos eleg pancser uzletek vannak, es a ruhak fokent a 80-as evek divatjat kovetik. De majd korulnezek tuzetesebben is babaruci ugyben, mert szerintem sem lehet a minoseg rossz abbol az indokbol itelve amit te is irtal.
Uffff, mara akkor befejezem az irast. Elnezest a regenyert, de neha elkap a lendulet! Remelem senki nem aludt el feluton olvasas kozben
!
berni