Szia Andi,
nekem kezdetektol nagyon rossz evo a gyerek, sajnos ez nem valtozott, egyet tudok ajanlani, hogy soha ne eroltesd, mert akkor meg rosszabb lesz. En azt szoktam csinalni, hogyha nincs kedve gyumolcsot enni, akkor epp ami otthon van leturmixolom (alma, kiwi, banan, joghurt plusz egy kis narancsle vagy tej, hogy higabb legyen) ezt szepen belerakom az uvegebe (ha cumisuveget hasznalsz, akkor csak a x vagason megy az ilyen keresztul), es nagyon imadja. A masik dolog, hogy sokaig tulaggodtam a dolgot, es folyamatosan probaltam etetni valamivel, mostmar amit talalok alapon elerakom, ha nem akkor kesobb megeheti ugyanazt, vagy var a kovetkezo etkezesig, nem mondom hogy jobban eszik ettol, de sokkal jobban erezzuk mindketten magunkat, miota ez nem a legnagyobb problemank, semmi ertelme ezen ragodnod, amig novekszik es iszik elegendot, addig nem lehet baj. Nalunk a fogak kibujasa korul volt a legrosszabb az eves, lehet neki is csak erzekeny az inye.
Szia Yoan,
nalunk is szorakozni szeret lefekveskor, igaz meg nem olyan cseles, mint a tied, mert meg nem beszel. Most ugy nez ki visszaterek a tiz percig vele vagyok aztan az agyaba rakom dologra, igaz van egy kis siras, de egyre nehezebben alszik el ha vele vagyunk. Ugyhogy nalunk is az van, mint nalatok, kulonbozo periodusok vannak, csak azt nem ertem, hogy olyan szepen elaludt mar magatol ezelott, es most megint visszaestunk, de azert nem remenytelen a helyzet nalunk.
Hat en valamiert azt gondoltam, hogy azok a gyerekek, akik szeretik a vezetgetest az elejen, kesobb szivesen mennek kezenfogva..hat akkor ezek szerint nem igy van. Nalunk is az egesz lakasban szabadon kozlekedhet, soha nem volt elkeritett resz vagy ilyesmi. Az is igaz, hogy onnattol, hogy elkezdett maszni (igaz keson),ket honapon belul mar jart, ugyhogy az tenyleg igaz sajat maguktol ugysebben megtanulnak, de nekem nem volt fontos, hogy hamar jarjon, ugyhogy gyakorolhatott volna inkabb biztonsagosan, mint ugy hogy minden percben azzon aggodom mibe uti be magat (bar ezeket a gyerekeket tenyleg valami vedoangyal kisergeti
.
El kell oszlatnom az amerikai iskolakkal kapcsolatban kialakult velemenyeket, nem mintha nem ertenem, hogy honnan jon az, hogy itt semmire nem tanitjak a gyerekeket es hogy milyen veszelyesek az iskolak stb. En is neztem otthon TV-t csak eppen a mediakban annyit lehet megtudni amerikarol ami erdekes, aminek hirerteke van, es lehetoleg botranyos. Sajnos magyarorszagon is van boven erre pelda, csak ott latjuk a jot is (Pecsre jartam suliba, mikor az egyik kozepiskolaban egy gyerek fejbe lotte magat az osztaly kozepen - lehet otthon se artana femdetektor, es par rendor egypar suliba, csak ott nincs ra penz). Mivel otthon es itt is volt szerencsem suliba jarni ezert nyugodtan allithatom, hogy az itteni oktatas ezerszer szinvonalasabb, es az iskolak is sokkal kulturaltabbak, es itt meno az ha valaki jol tanul (ami ugye egy otthoni fosulin teljesen normalis -majdnem elvart, hogy az ember beszerez egypar rosz jegyet, es a jo tanulok lesutott szemmel felelnek ha kerdezik a jegyeiket, ahelyett, hogy mindenki buszke lenne rajuk). Az en kornyekemen, ami messze all a legjobb kornyektol, szinte minden altalanos iskolaban kotelezo az egyenruha - nem kopeny!, amit onnan tudok, hogy latom a gyerekeket jonni-menni a suliba, ami pl. egy lanynal szoknyat, bluzt, hosszu zokni/harisnyat jelent, a cipo szine es fazonja is meg van hatarozva, es mindennap ugyanezt az egyenruhat kell hordaniuk telen-nyaron nincs mese (mindenkinek pontosan ugyanazt), a kisfiuk pedig ingben, nyakkendoben vannak egesz nap az iskolaban.
Az is igaz, hogy a gyerekeket gyakorlati tudasra probaljak oktatni, amihez hozza tartozik a magabiztossag es onnallo gondolatok megfogalmazasa, ami szerintem iszonyatosan hianyzik a magyar iskolarendszerbol, a sok elmeleti dolog helyett erre sokkal tobb idot kellene szenteni. Arrol mar nem is beszeve, hogy az egy fore eso tanarok szama sokkal magasabb. Nekem itt az egyetemen, a legnagyobb osztalyletszam 30 volt, de az osszes tobbi ora 5-20 korul volt, ellenben az otthoni akar 200!-as letszammal (BME elmeleti ora), amikor csak azert mentunk be, hogy felirakozzunk a jelenleti listara, itt viszont a tanarok nev szerint ismernek. Persze a lenyeg, hogy ugy erzem az otthoni suli diploman kivul nem sok mindent adott, itt viszont tanultam is valami hasznalhatot.
Persze sajnos itt kisebb szazalek jut el felsooktatasig, a nagyon draga oktats miatt, igy nem mondom, hogy az utcan csak kulturalt emberek vannak-sot, de ez nem az oktats hibaja, sajnos nekik nem volt szerencsejuk reszt venni.
Eniko