2002.02.10 22:02
Szerző: Anonymous
Kedves Haddlegyekittnévtelen!
A beavatkozásokból sajnos azért vezethetõ le a sérült emberek reprodukciós jogainak korlátozása, mert ha abortáljuk õket, akkor eleve meg sem születhetnek, tehát nem is szaporodhatnak, illetve ha megszületnek, de nyomoréknak és életképtelennek, éppen csak megtûrt ("ha már egyszer él, nem lehet likvidálni" alapon) személynek tekintik õket, akkor NEM elfogadott, tehát nem is támogatott tény, hogy szaporodjanak. És mivel sérültek, ehhez speckó segítségre lenne szükségük, amit direkt nem adnak meg nekik. Ha pedig minden ellenük irányuló segítségmegvonás ellenére is szülnek, akkor egyszerûen õrültnek nézik õket vagy azokat akik ehhez segítséget nyújtanak (lásd vak házaspár 7 gyerekkel, sokak azt írták, ezek nem normálisak, minek szültek gyereket, amikor nem látnak semmit, nem tudják ellátni sem õket, nemhogy felnevelni, ahelyett, hogy a legnagyobb elismeréssel szóltak volna róluk, hogy õk aztán tényleg nem törõdtek bele a "nyomorukba").
A sterilizálással pedig a "leendõ" abortuszokat elõzik meg az arra ítéltek csoportjában. Bár errõl én nem tudok semmi konkrétumot.
A természet rendjébe való beavatkozás szerinted mindig okkal történik, nem pedig mindenáron. Persze, ez így van. MIndig van valamilyen ok, amit az ember el akar érni, valamivel többet, mint addig. Csak sajnos ez nem mindig vezet jóra. Tényleg örvendetes, hogy nincs himlõjárvány és nem kell belehalni minden 10-dik szülésbe egy nõnek. De van AIDS, kergemarhakór, atombomba, tömegpusztítõ fegyverek (országnyi embereket tudna ma az emberiség kiirtani), ciánszennyezés, élõvilág totális kinyírása (mintegy mellékhatásként, nem direkt persze), szmog, és folytathatnám. És mindezeket okozó dolgokat nagyon sokszor pozitív elõjellel hozták létre, aztán mi lett belõle....
Szerinted elõnyére változott a világ??? Mert én sajnos nem vagyok ebben olyan nagyon biztos. Éppen ezért nem vagyok olyan biztos abban sem, hogy az emberi életbe való beleavatkozás (mindkét végén) nem fog egyszer visszaütni. Nekem kezd úgy tûnni, bár ez lehet hogy csak paranoia, hogy minél jobban küzdünk azért, hogy irányítani tudjuk az életet és halált, annál nehezebb próbákat kapunk. Pl. ma már nincs himlõjárvány, de van AIDS. Jobb lett ettõl nekünk? Ezt most haladásnak tekitsük? Ha nem lesz AIDS, majd lesz más.
Meg tudjuk akadályozni emberek megszületését. Ezzel most jobb lett nekünk? Most haladtunk? Most már nem a megszületés után, hanem elõtte nyírunk ki valakit. Ettõl most jobb a lelkiismeretünk? Ez most vívmány, hogy orvosi segítséggel szabadulhatunk meg egy nem kívánt gyerektõl, nem nekünk kell puszta kézzel megfojtanunk, vagy kõre kötözve a folyóba dobnunk vagy halálra vernünk miután megszületett? Mondhatjuk, hogy igen, hiszen nem mi öljük meg a gyereket, hanem egy idegen személy, egy társadalmilag elfogadott orvosi gyakorlat során. De ettõl nem különbözik az sem, ha az lenne elfogadott, hogy születés után fojtsa meg az orvos, vagy adjon be neki halálos injekciót (pl. Kínában ma ezt is csinálják).
Én nem látom azt, hogy az abortusz, ami nem kívánt gyermekek megszületését vagy tovább élését gátolja, megszüntethetõ lenne. Mert ha nincs abortusz, akkor van születés utáni likvidálás, mint régen, vagy "fejletlenebb" nagyon szegény országokban, ahol nem hozzáférhetõ az abortusz. Ha egy anya nem akar egy gyereket, akkor mindenáron megszabadul tõle, akár születése elõtt, akár utána. Sajnos erre minden nõnek lehetõsége van, mert a gyermek totálisan az anyjától (vagy életbentartására alkalmas személytõl) függ. Ez van. Ilyen a világ rendje.
Nekem semmi bajom az abortuszt választókkal, egyszerûen csak nagyon sajnálom õket és meg nem született gyermekeiket. De NE hivatkozzanak SEMMI másra, ne hazudjanak önmaguknak se: NEKIK nem kell az a gyerek, saját maguk miatt öletik meg, nem másért.
És õszintén remélem, hogy soha nem jut el olyan szintre az orvostudomány, hogy méhen belül megállapítsa, ki lesz késõbb vak, cukorbeteg, autista, stb. stb. stb., ezzel is növelve a potenciálisan abortálandó babák körét. Én mindenesetre nem szeretnék ilyen világban élni.
Emese