Sziasztok!
Nem találtam jobb fórumot, mint ezt, talán találok sorstársakat.
Nagyobbik gyermekem most lesz 3 éves, elmentem beíratni az egyik kerületi óvodába. Nem a körzetünkbe, mert arról sok rosszat hallottam, + 30 fős csoportról, ezt el akartam kerülni. tegnap közölték velem, hogy sem ebbe, sem a kerület egyetlen más óvodájába nem tudják felvenni helyhiány miatt, meg különben is itthon vagyok a kicsivel. XII. kerületről van szó. Ahol is - utánajártam, az elmúlt 3-4 évben 4-5 ovit zártak be, mondván, egyre kevesebb a gyerek. Most kb. 60-80 gyerek jelentkezik 25 férőhelyre. Nem tudom, honnan veszik ezeket a demográfiai adatokat, ill. szerintem az a helyzet, hogy az önkormányzatok ezzel próbálják lenyomni a torkunkon az óvodabezárásokat, így ugyanis arra spekulálnak, hogy majd úgyis elviszi a szülő a gyerekét magánóvodába, és akkor leveszi az önkormányzatról az "eltartás" felelősségét.
Na most: én nem kevés adót fizetek az önkormányzatnak mindenféle néven (autó után súlyadó, + parkolások mindenfelé, ingatlanadó, garázsadó, ilyen adó, olyan adó), csak kötelezettségeim vannak, jogaim egy szál se? Ha normális orvosi ellátást akarok, azt is külön meg kell fizetnem, pedig levonják a fizetésemből, most akkor már külön fizessem az óvodát is?
Úgy tudom, - Vekerdy Tamás gyermekpszichológus nyilatkozta - hogy minden 3 éves gyermeknek joga van a közösségbe kerüléshez, hiszen ez életkorához, fejlődéséhez fontos. tehát nem engem, az anyát, hanem a gyermekemet fosztják meg a jogától, azzal hogy nem veszik fel óvodába.
nem tudom, jogilag mit lehet itt tenni, ki tudna valami okosat mondani? Egy sima fellebbezés az elutasító határozat ellen legfeljebb fricska az önkormányzatnak, semmi több, max. azt érem el vele, hogy mégis felveszik a gyermekemet egy 30-as csoportba 31.-nek. Átfogóbb, nagyobb szabású akción gondolkodom, mert nagyon fel vagyok háborodva, hogy az állam hangzatosan buzdít a "gyerekcsinálásra", de aztán tettekben éppenhogy mindent elkövet azért, hogy ennek az ellenkezője valósuljon meg. (lásd a mostani családi adókedvezmény módosítása...)
Azt hiszem, most szembesültem igazán azzal, hogy mennyire tehetetlen vagyok egy ilyen esetben az állammal szemben. Nem találok megoldást.
Van valaki itt hasonló (hó)cipőben, mint én?
V.