sziasztok, látom felpörgette a topikot ez a "szegedi" téma.
tali: nekünk jó a délelőtt, sőt... úgy 9-túl ott tudunk lenni
, ezek szerint Ágiék és Zsuzsiék is jönnek. Szabolcs el lesz ájulva ettől a sok nőtől
, Fcs, nem maradhattok otthon, kell egy pasi is
Ági, kérdezz nyugodtan, priviben is lehet
panu@visualley.com a vitatémáról. szerintem két dologról van szó, egyrészt a csecsemők alvásáról, másrészt az anyuka ezzel kapcsolatos érzelmeiről.
vannak babák, akik tudnak aludni, vannak, akik nem. mi szerencsések voltunk, vagyunk, mert Liza jó alvó, már a kezdetektől mondta a védőnéni, hogy mintababánk van
. én nem olvastam az alvós könyvet, de olvastam a Tracy Hogg Suttogás c. könyv első részét. ott is írja ezt a "fokozatosan hagyd magára alváskor" elvet. mi is próbáltuk, de szerintem nem ezen múlt, hogy megtanult egyedül elaludni, mert ha nem aludt el, amikor gondoltam, akkor felvettem, és megtanultam, hogy mikor lesz álmos, akkor tettem le, így már nem volt sosem probléma.
az amerikai ún. sikerkönyvek pedig nem tuti receptek, mert ha azok lennének, akkor mindenki milliomos lenne az USA-ban, és tökéletes, jó testű, okos, egyenemberek lennének, de nem azok, láttam, tapasztaltam. mint minden tanácsadó könyv (és minden tanács is) vagy beválik, vagy nem, de egy a fontos: sosem szabad minden szavát készpénznek venni, tudni kell a mértéket, ha módjával alkalmazod, és csak azokat a javaslatokat, amelyekkel te magad egyetértesz, akkor működni fog, és lehet, hogy azt gondolod, ettől jó a könyv, mindenesetre elérte a célját. azt meg ne is tegyen hozzá, hogy csupán könyv szerinti nevelés, milyen óriási problémákat okozhat, képzeld el, ha mindig minden korlátot figyelembe vettél volna, olyan lennél, mint most??? és ezt néha elfelejtik, nem a könyv a lényeg, hanem a benne rejlő lehetőség, hogy a magad szempontjai, életelvei, stb. szerint fogod fel és alkalmazod.
az anyukák reakciója a másik dolog, ami megfogott ezekben a hozzászólásokban. érdekes, hogy itt kevésbé tapasztaltam azt a jelenséget, mint a szegediben. nevezetesen, hogy mentegeti magát (ezt a szót is lehet jó és rossz értelemben venni
). pl. "én attól jó anya vagyok, hogy éjszaka aludni akarok, és megtanítottam néhány könnycsepp árán a gyerekemet aludni" (ez nem szó szerinti idézet). vajon van-e lelkiismeretfurdalása valahol mélyen belül, hogy néha sírni hagyta a csecsemőjét, vagy elbizonytalanodott, hogy jól csinálta-e, vagy egyszerűen csak erősebb volt benne a szándék, hogy ő akar végre normálisabban aludni és ehhez eszköz volt a gyermek alvás-tanulása. a szegei topikban néhányan csak annyit írtak: nem jól fogalmazott a Kriszti, csak élesen, bocsi, de többen rögtön a mundérbecsületét védték, pedig mi szükség rá, ha biztosak abban, hogy jól csinálták.
megjegyzem, tényleg szerencsétlen volt a megfogalmazás, és tényleg sugallta azt, hogy aki durván fogalmazva önzőbb volt és hagyta sírni a csecsemőt, hogy idővel megszokja az egyedül alvást, annak lehet is emiatt lelkiismeretfurdalása. mert, aki csak párszor 5-8 percre hagyta tudatosan a csecsemőt sírni, az is magára vehette, pedig nincs oka rá, hiszen csak próbálkozott, maga sem tudta, hogyan lenne jobb, és vagy bejött, vagy nem. (és persze nem utolsósorban írottan mindig sokkal nagyobb súlyúnak tűnik egy ilyen, mint beszélgetés közben)
sajnos, ez a JÓ ANYA fogalom mindig komoly érzelmi viharokat okoz, érzékeny pont, és megfelelő idegi kondiban kell lenni ahhoz, hogy normálisan fogjad fel, ne támadásnak.
panu