Üdv mindenki
Huh, mondhatom megküzdöttem Zsuzsi írásával
Ha valakit érdekel (és szintén fura kódok jönnek be neki é és á betûk helyett), itt a fordítás:
------------------
Sziasztok,
Én Zsuzsa vagyok, az, aki már honapok ota nem hallatott magárol És akire Aniko vagy Cory emlÉkezhet csak talán.
Az elso babámat most szilveszterre vártam És az Én kis tundÉrkÉm tiz nappal elobb, de makk egÉszsÉgesen, 3500 grammal meg is szuletett.
Szoval nemrÉgen szultem a Szt. ImrÉben mint Rákoczi prof páciense És ezzel kapcsolatos ÉlmÉnzeimet És meglátásaimat szeretnÉm megosztani mindazokkal akiket Érdekel És esetleg akiketa jovoben segithet.
1. / A Professzor: Anikonak volt teljesen igaza: nem egy negÉdeskedo tipus, nem csveg az emberrela rendelÉsi ido alatt, de Én igazábol nem is ezt vártam tole soha. A kÉrdÉseimre mindig tisztessÉggel válaszolt, bár Éna legtobb tÉmába igzekeztem már konyvbol vagz Épp innen, a babanetrol kimuvelni magamat.
Szoval a prof szenzácios volt a szulÉs alatt: mire reggel hÉtre bejott Én már a vÉge felÉ jártam a vajudásnak, már három ujjnyit állapitott meg És reggel fÉl tizre josolta a kicsi ÉrkezÉsÉt. ( 9.33 kor szuletett igy tÉnyleg csak három percet tÉvedett!)Burkot repesztett talán nyolc korul És mire az utolso pokoli fájdalmaknál tartottam, vag oten állták korbe az ágyat: Borika a bába, a gyerekorvos, egy csecsemos novÉr,egy fiatal- talán medica - orvos holgy És a prof.Roviden: a prof nagyon nagy erot adott, velem lÉlegzett, bátoritott És minden percben biztonság Érzetett adott.Tudtam, hogy jo kezekben vagyok. Az erom a kitolásra teljesen elfogott, ugy ereztem, hogy a kisbabámat Én már nem tudom hogyan segiteni, de o csodálatosan jo fej volt És a kezÉt adta amikor nyomni kellett És nem volt mibe És kibe másba kapaszkodni.
A fÉrjem sajnos lemaradta szulÉsrol, az Édesanyám nem volt lekileg eros, hogy bent legyen velem, igy sokszoros segitsÉg volt a Prof szemÉlye.
Szoval hálás vagyok neki a kisfiamÉrt És nála szeretnÉm szulni a tobbi babámat is.
2./ SzulÉs segitÉse: azon napon nagzuzem volt: hÉt babát hozott a melegfront És a prof reggel hÉttol másnap Éjjel 1-ig volt talpon,Éjfélkor Ért vÉget az utolso szulÉse.
Ami hiányzott az a fájdalomcsillapitás határidejÉrol valo tájÉkoztatás: amikor kÉrtem,már kÉso volt..mentunk tovább, de hát tulÉltem ezt a hatalmas fájdalmat is.
3./ Csecsemosok: valoban van mit javitani, de Én a bent toltott ot nap alatt azert kezdtem megÉrteni az o gondjaikat is: ideiglenes helyisÉgek, nem megfelelo ujszulott osztály És szoba kialakitás, elrontott csapmagasság a bÉbik furdetÉsÉhez, más folyoson lÉvo Élelmiszer raktár És konyha....s mindossze kÉt ember annyi mamára És babára.
Amit nagyon hiányoltam, az a babák állapotárol adott tájÉákoztatás elsosorban a gyermekorvos rÉszÉrol. Ugymint: Apgar, szulÉs korulmÉnyei És a gyermeket Ért hatások, oltások, esetleges sárgaság, sulyvesztÉs stb. A gyerekorvos tÉnyleg nem torte magát azÉrt hogy kommunikáljon velunk.
Ami tanács, s amit Én is kaptam És megfogadtam: kÉrdezni És kÉrdezni!!! én kÉrdeztem mindenkit És mindenrol. éjszakákat toltottem az Éjszakás novÉrkékkel mellere tenni gyakorolni, elmentem megnÉznia furdetÉs, egyutt pelenkáztunk És koldokot ápoltunk. NÉztem minden nap a sulyát a mÉrÉsnÉl És akkor vihettem furdetÉsre amikor nekunk jo volt a szopi És az alvásnak megfeleloen.
Mindenkinek ajánlom a korház csupa sziv vÉdonojÉt aki sokat segitett a szoptatás És egzÉb kérdéseink tekintetÉben is.
Senki se habozzon a novÉrkÉt telefonon (is) segitsÉgÉrt hivni ha pl. kezÉben van a bÉbije.
Igaz, hogy sok tekintetben mindenki mást mond És más tanácsot adott, igy magam is egz Éjszakát sirtam át, mert nem tudtam, hogy a kisfiam tÉnyleg tul sárga vagy sem.
Nekem soha nem fordult volna meg afejemben, hogy visszautasitsam a gyereknek adando teát, ami valojában cukros viz És azÉrt van rá szuksÉg, hogy gyorsan juttasson cukrot a szervezetbe miután az elso napokban a kimerult a babák alvással És egy kis mama elotejjel tudnak csak erot gyujteni.
A babák elso Éjszakájának a csecsemos osztályon valo elhelyezÉsÉt is a baba És a mama ÉrdekÉnek szem elott tartásakÉnk szemlÉltem. Az elso Éjszaka bizony sokminden tortÉnhet a kicsivel: nyelt magzatvizet kopkod És ismÉtelten le kell szivni, mert fulladást okozhat, erre pedig a mama nincs felkÉszulve.
Pozitiv az emlÉk bennem pedig sok negativum is él bennem osszessÉgÉben,amik azonban csak rÉszben a korház hibái.
Pl.: a babát nem tettÉka szivemre a szuletÉsekor, de az oka nem volt más,minthogy nagyon kimerult volt És a kakis magzatvizbol nyeldekelÉs miatt azonnal le kellett szivni a magzatvizet a torkábol.
Nem maradhatott velem a baba a szuloszobán toltott ido alatt sem - noha a fÉrjem távollÉtÉben, egyedul lÉvÉn, ez nagyon jo lett volna - de ennek is csak a baba Érdeke volt az oka: melegiteni kellett.
A szoptatással hiába probálkoztam, tejecskÉm annyi van, hogy az Én kicsikÉm már a harmadik napon megveszett az ÉhsÉgtol És most is tápszeren novekszik. Csepp tejecskÉÉrt kozdottunk a novÉrkÉkkel És mindegyikojuk sokszor És sok idot toltott el mellettem a probálkozással.
Most már befejezem a terjengos levelemet És elnÉzÉst kÉrek a fora betukÉrt, de kulfoldi klaviaturárol irok.
Amikor tudok jelentkezem, mindenkinek kivánok olyan nagy boldogságot, mint amiben nekem lehet rÉszem az Én kicsiny angyalkám mellett.
MÉg ma is elsirom magamat az ágyacskája felett...milyen szerencsÉs is vagyok, hogy nekem kuldte ot a JoIsten!
Mindenkinek a legjobbakat:
Zsuzsi
------------
És egy kis utószó:
Köszönöm Zsuszi a hozzászólásod, örülök, hogy ilyen objektíven tudod szemlélni a kórházi helyzetet, ott töltött napjaid. Bár nem dolgozom az egészségügyben, de át tudom érezni szegény növérek helyzetét ezekben az intézményekben.
Amikor vesével voltam kórházban, minden délután bejött kedvenc növérkénk (fiatal, kedves lányka volt) és az ápoló (imádnivaló fiatalember, aki napi másfél órát utazott azért, hogy minimális fizettségért dolgozzon a kórházban + még tanult is mellette), megkínáltuk öket egy kis teával, süteménnyel, egy-két kedves szóval. Minden bizonnyal nem az egy bögre tea miatt néztek be hozzánk minden nap, valószínübb inkább, hogy a barátságos hozzáállásunk miatt. A végén még a kis borítékot sem akarták tölünk elfogadni, pedig tudtuk jól, hogy mindkettöjüknél elfér az a párszáz forint.
Ennyit az egészségügyröl, sajnos. Fontos, hogy ezt is lássuk, mielött bemegyünk a kórházba. Valószínüleg van alapja a csecsemösnövéreket ért kritikának, de lássuk be: nekik sem könnyü. És még csoda, hogy van ember, aki egyáltalán elvállalja ezt a munkát ennyi pénzért.
köszönöm a türelmet
borobokor