Sziasztok!
(nélkülem az ilyen topikok el sem képzelhetõk
)
Felmerült bennem pár kérdés, ill. gondolat.
Egy. MI az a szakma, akár tanulás árán is, amiben tényleg lehet 4-6 órát (netán pláne távmunkában) dolgozni, és azért van annyira értelmes munka, hogy suli is kell hozzá? (azaz nem borítékcímezgetés és társai) Tánya, légyszi írj errõl, mert ilyen dolgokat keresek, és szerintem mindenki ebben a topikban!
A mobilitás. A nyáron találkoztam egy családdal. POntosabban egy társasággal, több családdal, akik minden évben egy-egy hétre elmennek együtt, sok-sok gyalogos kirándulással. És volt itt egy család, 3 aprósággal, a legkisebb tán 5 hónapos volt. És mentek, mindenhova. Baba a kenguruba és kész passz, szopi ahol kellett stb. Nehéz ezt így leírni, de ottlévén érezni lehetett, hogy ez náluk teljesen természetes életforma, gond nélkül, és mindhárom gyerek nagyon klassz kis kölyök volt, barátkozó társas lények, ismerve a többi felnõttet jól elvoltak velük stbstb. Bár állítólag valahol a géneken is múlhat, de az a pici hát egy tünemény nyugis békés és barátkozó baba volt. A nagyobbak is ugyanígy közlekedtek korábban, a nemegész 2,5 éves meg végigcsinálta a túrákat gyalog.
Én most nagy naívan úgy képzelem el -többekhez hasonlóan- hogy sokadik gyereknél, illetve több év tapasztalattal, sokkal könnyebben, mobilabban lehet csinálni a dolgokat. A nagy gyerekek mellett tényleg fél az ember, hogy visszalépés, elõlrõl kezdeni, amin túl van, pelusozás, éjjeli kelések, sírás, nem távirányítható gyermek és ide jön a jövés-menés. Ezzel együtt én is hiszem, hogy az ember fejlõdik, többedik gyereket könnyebben veszi, rugalmasabb. Ma pl. sok mindent másképp csinálnék, mint mikor kicsik voltak az enyémek, úgy érzem, sokkal könnyedébben venném az egészet. Persze lehet, hogy ezt mind csak elképzelem és nem mûködne a valóságban.
Közlekedés. Kocsi. Na igen. Szóval hatályos törvények szerint 10 év alatti gyerek félnek számolható, és ha több gyerek van, mint amennyit be tudsz kötni szabályosan, akkor nem baj (nem büntetnek) ha nem kötöd be õket. Azaz akár 6 db 10 éven alulit is beültethetsz hátra a normál 5 személyes kocsiba. Az persze más kérdés, hogy ezzel te meg vagy-e elégedve biztonsági szempontból.
Viszont bele lehet szokni a vonatozásba. És olcsó. Meg a távbusz is. Már csak a bkv-t kéne errõl meggyõzni.
Amúgy tényleg, lassan 3 gyerek anyagilag kevesebbe kerül mint kettõ. (kajatámogatás, utazási kedvezmény, magasabb fejenkénti csp és adókedvezmény, és lõn, jön tán jövõre az ingyenes tankönyv is) De szerintem sosem az kerül sokba, ami konkrétan és feltétlen kell a gyermekre, hanem az, hogy a szülõnek le kell mondania bizonyos anyagi jellegû "elvárásairól".
Az semmi, hogy h*lyének nézik a 3 stb gyerekeseket. Mit szólnak ahhoz, mikor 3 iskolás gyerek után gondolja az ember úgy, hogy jöhetne mégegy? ("végre egyenesbe kerülnétek", "végre ki lehetne mellõlük mozdulni" "végre ráérnél a karriereddel foglalkozni" stb stb)
Ildi