Angi, jó kis muri lehetett
Íme a mostani kajáink:
SZ: borsóleves, kacsasült,rántott cukkini, párolt lilakáposzta, sültkrumpli(nagymamámnál)
V: sárgaborsóleves füstölt sajtgombóccal, rántott csirkemell, rántott brokkoli, r.sajt, krumplipüré, céklasaláta(anyósnál)
H: lencseleves, rizseslecsó
K: zöldbableves, tarhonyáskrumpli, uborkasaláta
Sz: (Szote-ból)Daragaluskaleves, stíriai metélt, székelykápi kedvenc, rántott karfiol vegyeskörettel
Cs: savanyúkrumplileves, finomfőzelék, lencsefasírozott
Holnap borsólevest és tepsiben sült krumplit cukkinivel tervezek készíteni, esetleg még hozzá meggyszószt.
Tepsis krumpli cukkinivel:
Felkarikázom a megpucolt krumplikat, a kiolajozott tepsiben szétterítem az egészet, jól megsózom, rá a félbevágott zsenge cukkini, ezt is megsózom. A cukkinit bazsalikommal megszórom. Az egészet lefedem alufóliával, kb 1 órát sütöm. Ezután leveszem a fóliát és az egészet megszórom reszelt sajttal. Sütöm még kb 15-20 percet, és kész.
A sajtgombócos sárgaborsóleves nagyon ízlik mindenkinek, ezért ezt is leírom.(amúgy egy kedves ismerősöm receptje)
A sárgaborsót főzöm kb 3 óráig(lassú tűznél, előtte fél napot beáztatva), majd mikor már szétfőtt befűszerezem és belerakom a sajtgombócokat. Főzöm még kb 5 -10 percig és kész.
Sajtgombóc: kb 15 dkg füstölt sajtot lereszelek, hozzáadok kb 4 evőkanál lisztet, pici só, pici bors és annyi olaj, hogy összeálljon az egész. Az olajjal nagyon csínnyán kell bánni, nehogy túl sok legyen, mert akkor nem lesz finom. Kicsi gombócokat formázunk és mehet a levesbe.
Fűszerezés: só, már az elején
a végén: őrölt kömény kb kiskanálnyi
pici bors, pici gyömbér(de ez ki is hagyható).
Erika