2002.01.19 11:46
Szerző: Anonymous
"Példám erre ha egy betegnek vakbélgyulladása van és azt kéri a sebésztõl,hogy elõzetesen az elleoldalon végzett sérvmûtét hegén keresztül veyge ki a beteg vakbelet a sebészek szinte kivétel nélkül az felelik,hogy nem."
A pelda nagyon jo. Tegyuk fel, hogy On elmondta mit gondol errol es hogy ilyen esetben mit tud tenni. Aztan ejszaka kap egy telefont, hogy az illeto segitsegre szorul es az On segitseget kivanja igenybe venni. Mit tesz? Megtagadja a segitseget ezzel vetve eskuje ellen? Vagy odamegy es megallapitja, hogy mit tud tenni es ha tud otthon segiteni, akkor segit, ha nem akkor mentot hiv vagy bekiseri oket a korhazba. Tudom, perforalt vakbellel viszonylag keves dolgot lehet otthon csinalni, de szulessel meg sok mindent. Ezert nem hasonlithato a szules a vakbelmutethez. Ezert nem keri senki, hogy lehessen otthon vakbelet muteni, de azt meg sokan kerik, hogy lehessen otthon szulni. A szules nem a priori egeszsegugyi beavatkozas.
A regi babakonyv azt irja, ha a baba javasolja a korhazba menest, de a no megtagadja, akkor ezt rogziteni kell, de ez sem ad jogot a babanak arra, hogy ezek utan magara hagyja a not. Igyis vegig vele kell maradnia es megtennie, amit tud.
"Amit tõle tanulhatunk az a dolog elõkészitõ része,"
Remelem, akkor hamarosan talalkozunk valamelyik tanfolyamon vagy rendezvenyen. A kovetkezo februar 1.-en kezdodik.
"Ági a könyvebn foglaltak ellenére számtalan olyan esetet hozott utolsó pillanatban /tudom ez kicsit tulzó, drámai megfogalmazás/ a kórházba, mely sok sok órával vagy a szülés megindulásakor már kórházi kontrollt igényelt volna."
En nem vagyok jos, nem tudom, hogy mikor van az utolso pillanat. Csak azt tudom, hogy eddig meg mindenki megfelelo ellatasban tudtak a korhazban reszesiteni, akinek oda kellett mennie. Azt sem tudom, hogy elobb vagy kesobbtol igenyelt-e volna korhazi ellatast a szulono. De azt tudom, hogy mig a korhazban akkor lattak eloszor, addig Agi az egesz varandossag majd vajudas alatt vegigkiserte oket es igy nyilvan oka volt a dontesuknek. Ha korabban kerul korhazba mast csinaltak volna ott vele?
"Olvassa el a Szent Imre file írtakat- Ez a terhes késõn ,nem megfelelõ informátio birtokában került a kórházba ahol, minden rossz volt neki ami történt."
Elolvastam. Eloszor is, ha Agi munkajat nem tiltanak, akkor megfelelo informacio birtokaban lettek volna, mert akkor Agi bekiserhette volna es elmondhatta volna, hogy eddig mi tortent. Ennek kizarolag PZ tiltasa az akadalya.
Es hogy mi volt rossz a szuloknek? Nezzuk csak sorra:
"az ugyeletes orvos miutan megvizsgalt, elkezdte legepelni az adataimat, vagy mit. Ez kb. 20 perc volt"
Miert nem lehet elore odaadani a noknek azt az adatlapot, hogy elore toltsek ki az adataikat es hozzak magukkal mint a kiskonyvet? Miert nem lehet utana toltogetni olyan esetben, amikor a vajudas mar igen elorehaladott es a no szemmellathatolag mar nincs a racionak azon allapotaban, hogy ilyen kerdesekre valaszoljon? Illetve tudom, hogy van ilyen, hogy utana veszik fel az adatokat es attol sem dol ossze a vilag, akkor most ezt miert nem lehetett? Ez a no mas-allapotanak, fajdalmanak, szuksegleteinek teljes ignoralasa a burokracia erdekeben.
"Ram kotottek a szivhangvizsgalot, nem mondtak, hogy utana nem kelhetek fel tobbet. Ugy ereztem, ha hagynanak felulni, mar meg is szultem volna, de nem lehetett, hiaba konyorogtem."
A szulo no nem ker, hanem mar konyorog, de meg sem lehet. Pedig nem ker torvenytelen cselekedetet. A teste azt parancsolja: haton fekve nem jo, de masok, akik nem erzik, amit o, felulbiraljak ezt. Ok jobban tudjak.
"Az orvos elment, viszont kulonbozo orvosok, noverek, babab, stb.(?) ki-be jartak a szuloszobaban, ugy ereztem, mintha egy postahivatalban fekudnek szettettt labakkal."
Ez miert szukseges? Miert nincsen joga a szulononek csak annak "mutogatni" magat, akinek o szeretne, ill. aki feltetlenul szukseges. Az orvos ott hagyja, idegenek jonnek mennek. On szeretne igy kakilni, szeretkezni, szulni?
"Mindegyik megprobalta egy kicsit kezzel tagitani a mehszajamat, rettenetes volt."
Mi a velemenye a kezzel tagitasrol?
"Az egyik orvos ures papirlapot nyomott elem es kovetelte, hogy irjam ala. Nem irom, mondtam, ures lapot nem irok ala,"
On alairna az ures lapott olyanoknak, akik semmibe veszik a kereseit?
"ketten belekonyokoltek a hasamba (kozben uvoltottek, hogy nyomjak, nem otthon vagyok, ez nem a "dulatanya"!), egy vakummal huzta a gyereket (ezt csak kesobb tudtam meg), egy gatat metszett, egy, aki rendesebbnek tunt (kesobb kiderult a termeszetes szules nagy hive) fogta a kezem."
A belekonyoklesrol ugye tudjuk, hogy amugy nem szabad csinalni. Erdekes, hogy ez az egyetlen korhaz, amelyiknek jelenleg szerzodese van a dulakkal. Igazan klassz hozzaallas.
"Miutan kint volt a baba, a ferjem kiabalt, hogy ne vigyek el azonnal, adjak nekem egy kicsit oda."
A bababarat korhaz.
"En nem tudtam ranezni a kicsire, mert ereztem, hogy a doki belenyul a mehemben, es gondosan korbetapogat. Hat itt lakott eddig a gyerekem, gondoltam. Szornyen ereztem magam."
On megvizsgalja a lepenyt? Ha a lepeny rendben van, a no vernyomas es pulzusa is, akkor mi az indoka a feltarasnak? Persze a protokoll eloirasain kivul.
"Egy oran keresztul fekudtem a folyoson egy szal veres lepedovel betakarva. Mellettem fel-ala jarkaltak a latogatok."
Ez gyakorlat vagy egyedi eset? Ez is meg annak a kovetkezmenye, hogy - On szerint - Agi keson kuldte be oket es nem kesziti fel oket kelloen?
"Szoltam a szulesznonek (Jolan), hogy segitsen, de csak egy agytalat adott. Azt mondta, addig nem kellhetek fel, mig nem pisilek, hiaba mondtam, hogy en forditva szeretnem."
Miert nem kelhetett fel pisilni? Miert kell a szemelyzetnek - aki azert van ott, hogy segitsen - allandoan felulbiralni a szulono kereseit. Nem idoben es terben vagyunk tavol az otthoni szulestol, hanem a fejekben, az ilyen emberek fejeben.
On irja:
"Sajnos két fontos szereplõ mindét oldalon háttérbe szorult a mam és gyermeke!!!"
A fenti leirasban az anyat teljesen ignoraltak es meg buntettek is, amiert nem rogton a korhazat valasztotta, a gyermek pedig a rutin korhazi gepezet resze lett. Mikozben ugyan ez a no, otthon teljesen mast elt meg. Nagyon teved, ha azt gondolja a mama es a gyermek otthon hatterbe szorul. Eppen ellenkezoleg. Az szorul hatterbe, hogy mi van azokkal, akik (ki)szolgaljak oket. Hogy van-e mibol megelniuk, lekopkodik-e oket, bortonbe csukjak-e oket. Ez nem fontos, csak a csaladok, ujszulottek, anyak, apak.
Onnek mi a fontos?
GEA