2001.09.11 09:14
Szerző: Anonymous
Szia Andi!
Nehéz téma amit felvetettél, sok a pro és kontra érv. Amikor nekem otthon voltak a gyerekek, és a 4 éves nagyot (az ikrek még mellé otthon 2 évesen) oviba gondoltam vinni, hivatkozván arra, hogy már kell neki a közösség, kiakadtam azon, hogy mért nem akarják felvenni, az "otthon van az anyuka úgyis" érvvel. Ma, amikor minden gyerekem már ovis, ill iskolás, ma én érzem sokszor úgy: otthon van az anyuka a kicsivel, mért erõlteti be a nagyobbikat?
A mi környékünkön szempont, hogy nagyon zsúfoltak az ovik, sokszor a dolgozni menõ szülõ gyereke nem fér be a közeli oviba, és a reggeli rohanásban a kerület másik, BKV-val akár 1 órányi (!) távolságban levõ ovijába kénytelen hordani a gyermekét. A csoportban, ami 25 fõre tervezett, 30-31 gyerek van, 2 óvónõre meg 1-2 dadusra. Nem fér be logopédiára csak a suliba menõ, mert sok a gyerek, nem tud foglalkozni az óvónõ direktbe egyikkel másikkal, mert sokan vannak, vagy ha van egy problémás, állandó odafigyelést kívánó kisgyerek, az totál leköti az óvónõt. Ilyen esetben, a muszájból ovis anyuka morog, mérgelõdik, hiszen szeretné, ha több figyelem, közelebbi ovis hely jutna a muszájból ovis gyerekének.
Ugyanakkor ismerem a másik oldalt is. Több gyerekkel lenni otthon azt eredményezi, hogy nem jut külön egyikre-másikra idõ, pedig olyan jó lenne néha csak a kicsire (nagyra) figyelni. Vagy éppen elmenni valahova, könnyebb egy kicsivel közlekedni, avagy könnyebb egy kicsit a nagymamára (stb) hagyni. És a nagy érv: olyan jól eljátszik a többi gyerekkel, kell neki a közösség. És: sokkal könnyebb, ha kiscsopiban kezdi az ovit, amikor mindenkinek új, mintsem 5 évesen kelljen egy meglevõ közösségbe beilleszkednie.
A betegségek sajnos szinte mindenkinél jönnek. Akárhány évesen kezdi valaki. Talán minél nagyobb, annál könnyebben esik át rajtuk. (persze ha nem kerül sokat baci közelbe, akkor mitõl lesz egy évvel késõbb annyival erõsebb az immunrendszere?) A pici szempontjából viszont egyértelmûen az tûnik jobbnak, ha minél késõbb hozza a "nagy" a bacikat.
A bent alvás, ha megoldható délben a kicsivel együtt a hazahordás, szerintem mindenképp olyan, amit nem erõltetnék. Igaziból a foglalkozások, a nagyobb élet délelõtt van, ebéd után már csak alszanak, utána uzsi, utána meg, ha vki megteheti, úgyse hagyja 5-ig bent a gyereket, tehát uzsi után úgyis hazahozza. Tehát ha a gyermek sincs oda érte, tényleg jobb, ha ebéd után haza kerül.
Nálunk, a csoportban (idén vagyunk nagycsopisok, jövõre mindenki sulis) tavaly év vége felé szülõin elhangzott: kérik a szülõket, aki teheti, vigye haza ebéd után a gyereket, vágynak rá (!),szeretnének az anyukájukkal lenni, és olyan büszkék és kivirultak ilyenkor egész nap, mindenkinek mondják, hogy milyen jó, õt aznap délben hazaviszik.
Ezek a gyerekek nem most kezdték az ovit, nem a beszoktatás miatt van.
Nálatok nyilvánvaló a beszoktatás miatt vannak egyelõre a "tünetetek". Ez idõvel javulni fog. (mi ebéd utánnal kezdtük, és 2 hó után aludt ott a fiam, érdekes módon nálunk éppen az ottalvás hozta meg azt, hogy kedve legyen igazán az egészhez)
Ha most visszalépsz, és jövõre újra probálkozol, vagy netán olyankor, amikor már muszáj oviba menni, benne lehet még a gyermekben, hogy akkor is elértem, hogy mégse kell, most is el fogom érni. Meggondolandó.
A nettó jövedelemhez szerintem sok közük nincsen (Önkormányzati?), legfeljebb ha tényleg kevés a hely, akkor azokat részesítik elõnyben, ahol dolgozik, akár gyesen a kicsi mellett is 4 órában, az anyuka, ha viszont nem szorulnak erre rá... .
Szerintem hagyj idõt a lányodnak, próbáld eleinte késõn vinni és hamar hozni, ne ragaszkodj az ottalváshoz. Ha szóba jön, hogy mit csináltál közben ottthon, akkor úgy mesélj, hogy otthon milyen unalmas volt, nem történt semmi izgalmas. Érezhesse, hogy bezzeg neki mi minden klassz volt az oviban. Amikor otthon van, próbálj vele tölteni több idõt. Ha picit is beteg, nyugodtan hagyd otthon, lehet, úgy fogod érezni, hogy többet van otthon, mint az oviban, de nem érdemes erõltetni a náthásan oviba járást (mi megjártuk anno).
Egyébként amíg valaki nem kezdte el, szerintem tényleg jobb kicsit késõbb kezdeni, bõ három szûk négy évesen, de lehetõleg kiscsopiban. És élvezni a gyerekekkel levést, máig rossz érzés, hogy 3 évesen oviba "dugtam" az ikreket, kora reggeltõl késõ estig, a munka miatt, és alig volt idõm rájuk, ezt ma nagyon sajnálom. Aki teheti, tényleg minimális idõre hagyja ott a gyereket, és intézze úgy a dolgait, hogy utána ne fõzni, mosni stb kelljen, hanem maradjon ideje a gyerekekre!
Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi