Új privát üzeneted érkezett!

Pirus, az itt levő csajok kb.70%-a PCO-s (én is). Ha nagyon magas az Lh szinted, az könnyen okozhat vetélést. Ezt viszont nem kezeli sem a Closty, sem a Bromo. Ezek tüneti gyógyszerek, lenyomják a prolaktint, serkentik a tüszőérést, de az okot nem szüntetik meg, a kóros hormonképet nem rendezik.

Javaslom, olvasd vissza az utóbbi 2 hónap termését, nagyon sokat beszéltünk erről a problémáról, az okokról, és a lehetséges kezelésről. megéri, mert sok infóval lehetsz gazdagabb. Január vége fele egy hosszabb cikket is beszúrtam a témáról. Aztán utána kérdezz nyugodtan Kép
snori

Megtaláltam, a cikket február elsején szúrtam be, olvasd el, mert érdemes és főleg érdekes!
snori

Szia Nóri!

Köszönöm a segítséget, visszaolvastam és hogy őszinte legyek, kicsit elkeseredtemKép Olvastam, hogy Te is min mentél már keresztül, nagyon sajnálom.

A cikket is olvastam, és le is döbbentem. Nekem is vannak acnéim, szerencsére nem is annyira az arcomon, hanem a vállamon, hátamon. Ez mindig is volt, régebben is, de a Diane 35 nagyon szépen kordában tartotta. Súlyproblémám nincsen, teljesen átlagos testalkatom van, sőt inkább vékonynak mondható. Az cukrommal sincs semmi gond, azonban az összes többi tünet PCO-ra utal.
Mint írtam a következő ciklusban megpróbáljuk újra a babát. Szerinted mire kell figyelnem, mi az amit elvárhatok a dokimtól, gondolok itt a vizsgálatokra, gyógyszerekre?
Amúgy a SOTE II-re járok dokihoz. Azt mondta, hogy a clostit és a bromót abba kell hagynom, ha teherbe esek.

Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429

Nehogy elkeseredj, nem szabad, én itt egy csodabogár vagyok Kép Vannak azért itt szép eredmények is, lásd Andit, no és Kisegér is mindjárt bebabásodik újra Kép

Nem győzöm hangsúlyozni, a cukor önmagában nem sokat jelent, ha valaki csak inzulinrezisztens. Én is inkább vékony vagyok, mégse stimmel a szénhidrát-anyagcsere, az inzulin is magas. Nem tudom azóta mi a helyzet a SOTE-n, azt hallottam, nagyon vaskalaposak a meddőségin, és 2 évvel ezelőtt,országban még utoljára alkalmazták ott a hasfelvágásos petefészek-csonkolást is a PCO "kezelésére" Kép Ezt csak azért mondom, mert mint látod, szabályos harcot kell folytatni azért, hogy legyen terheléses inzulinvizsgálat, és erre adjanak metformint. Márpedig ez az, ami alapból képes kezelni a bajokat, és lejjebb viszi pl. az LH szintet. Az országban nem sok helyen írják még fel, a Kaáliban már igen. Ezt az utat mindenképpen meg kellene próbálnod, hátha a SOTE-n is tudnak már róla, egy kis felvilágosító munkától se rettenj meg Kép Elsőként terheléses inzulinvizsgálatot kellene kérni, tökmindegy mely napokon, mert ez független a ciklustól.

Nyilván abba kell hagyni a Clostyt, ha teherbe esel... Kép No de ez nem úgy van, hogy bizonyos napokon szeded, és utána uh?
Mennyi az FSH és LH értéked?
snori

Szia Nóri!

Köszönöm szépen a segítséget.

Persze, a clostit csak 5 napon keresztül kell szednemKép de a bromót minden nap, most este akarom megemelni az adagomat, mert a dokim nem szólt, hogy kis adagokban kezdjem, azt is innen tudtam meg.
Igen, tudom, hogy a SOTE elég vaskalapos, de reménykedem benne, hogy a dokim normálisan fog a dolgokhoz állni. Bár már szóvátette, hogy túl sokat internetezem, de én már csak ilyen vagyok, szeretem tudni mi van. Szerinted, egyszerűen csak említsem meg Neki a terheléses inzulinvizsgálatot? Remélem nem lesz morcos érte, és nem mond majd nemet sem.

Az FSH 3.1 IU/l az LH 13.4 IU/l

Nálad most mi a helyzet? Milyen kezelést kapsz?

Azért nagyon reménykedem, mert bár akkor nem volt PCO-m, de progeszteron alultermelődés és rendszertelen, peteérés nélküli ciklusom igen, másfél évnyi Diane 35 szedése után megfogant a kisfiunkKép Most már elmúlt 2 éves, és a kistesót tervezzük már, de nagyon. De sajnos a missed ab-val együtt jött képbe ez a PCO, régebben nem volt magas a prolaktinom sem, ami most igen, és a progim viszont most is alacsony.

Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Én most pihenek, ápr. második felében kezdem a lombikos stimulációt, ami egy kicsit más dimenzió Kép

Hát igen négyszeres az LH. Egérkének is ugyanez volt, most meg majdnem egyforma a két érték, az Lh szintje jelentősen csökkent. Pedig csak annyi történt, hogy Adimetet (metformint) szed pár hónapja...

Az a baj a PCO-val, hogy ez is csak egy tünete annak a folyamatnak, aminek a végén az áll, hogy az ember lánya mire klimaxol, szenved az X-szindróma minden tünetétől, beleértve a kontrollálhatatlan elhízást és a kialakult időskori diabéteszt. Nekem se volt semmi bajom sokáig, én 19 éves koromig úgy mensiztem meg peteértem, mint a kisangyal.
A magas prolaktin és alacsony progi is a PCO-ra vall.

Igen, szerintem vesd föl az inzulin dolgot. Mondjuk az nekem nem szimpi, hogy szóvá teszik a tájékozódásodat, pl. nekem a Kaális dokimnak egyenesen imponál, hogy okos vagyok Kép
snori

Én pedig ezt találtam, bár lehet, hogy ismeritek, azért bemásolom. Kép

POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA - PCOS

Megközelítőleg, 5 reproduktív korban lévő nő közül egynél fordul elő, hogy a petefészkében sok apró ciszta található. A legtöbb nőnek ez nem okoz különösebb problémát, de néhány esetben kellemetlen tünetek kísérhetik, sőt meddőséget is okozhat. Ilyenkor Policisztás Ovárium Szindrómáról - PCO - beszélünk, mely speciális kezelést igényel.

Hozzávetőleg 5 nő közül egynél fordul elő, hogy Policisztás Ovárium Szindrómában szenved. A szakkifejezés híven tükrözi azt a képet, amit az ilyen petefészekről (ovarium) készített ultrahangos felvétel mutat. A Policisztás Ovárium Szindrómában (PCOS) szenvedő nőknek, magán a policisztás ováriumon kívül egyéb kísérő tüneteik is vannak. Nem minden nőnek van PCO szindrómája, akinek policisztásak az ováriumai, de minden PCOS-ban szenvedő nőnek policisztásak a petefészkei.

A PCOS diagnózisának felállítása egyszerűbb, amióta az ultrahangos (UH) vizsgálat könnyen elvégezhető. Előtte csak a legsúlyosabb tünetek fennállása esetén tudtak pontos diagnózist adni, manapság azonban az UH lehetővé teszi, hogy már enyhe tünetek esetén is felismerjék a betegséget.

NORMÁL PETEFÉSZEK

A nőknek 2 petefészke (ovarium) van, melyek a medencében a méh (uterus) mellett helyezkednek el. A petefészek fő funkciója a petesejtek kibocsátása és a hormontermelés.

Születéskor az ováriumok petesejtek ezreit tartalmazzák, minden petesejtet sejtek vesznek körül, és egy folyadékkal telt hólyag biztosítja a fejlődésüket. Ezen sejteket, képleteket nevezzük együttesen tüszőnek (folliculus).

A normál ciklusú nőkben (akiknek az ovulációja normális), minden hónapban 1 tüsző indul növekedésnek, ez kb. 20 mm-es nagyságig növekszik, ekkor 1 petesejt kiszabadul a petefészekből (ez az ovuláció), és a petevezetékbe kerül (Fallop-csatorna). A petevezetékben megtörténik a megtermékenyülés, majd innen a megtermékenyített petesejt (embrió) a méhbe vándorol, ahol beágyazódik a méh nyálkahártyájába (endometrium), és létrejön a terhesség. Ha nem termékenyül meg a petesejt, akkor a méh nyálkahártyája leválik, ez a menstruáció, mely körülbelül az ovulációt követő 14. napon következik be.

Az ováriumban 3 fontos hormoncsoport termelődik: ösztrogének, androgének és progeszteron. Ezek a hormonok az agyalapi mirigyben (hipofízis) felszabaduló két további hormonnak a szabályozása alatt állnak: Folliculus Stimuláló Hormon (FSH) és Luteinizáló Hormon (LH). Ez a két reproduktív hormon irányítja a tüszők fejlődését és az ovulációt.

POLICISZTÁS OVÁRIUM

A policisztás ováriumok sok apró tüszőt tartalmaznak - legalább petefészkenként tizet. Ezek a ciszták közül néhány petesejtet tartalmaz, egy részük nyugvó állapotban van, egy részük hormonokat termel.

A ciszták meglehetősen kicsik, - általában nem nagyobbak 8 mm-nél - ,de az UH-os képen elég tisztán kivehetők ahhoz, hogy fel lehessen állítani a pontos diagnózist. Vérvizsgálattal kimutathatóak azok a hormonszint eltérések, melyek a PCOS-ra jellemzőek, de ezek a hormonszintek egyéni eltéréseket mutatnak.

Az orvosok még nem tudják biztosan, hogy miért rendelkezik néhány nő policisztás ováriummal. Feltételezik, hogy van örökletes kapcsolat, továbbá bármely korosztálynál előfordulhat az elváltozás, de közülük nem mindenkinek vannak PCOS-ra jellemző klinikai tünetei. Más szóval az ováriumok nem válnak hirtelen policisztássá, de a policisztás ováriummal rendelkező hölgyeknél bármikor megjelenhetnek a tünetek.

Úgy tűnik, hogy a policisztás ováriumok kialakulásának az az oka, hogy a petefészkek nem képesek megfelelő arányban termelni a hormonokat. Az agyalapi mirigy érzékeli, hogy nem kielégítő a petefészkek működése, ennek következtében abnormálisan sok LH-t és FSH-t szabadít fel - ami azt jelenti, hogy szokatlanul magas lesz a vérben az LH szint.

A PCOS TÜNETEI

Menstruációs zavarok

A petefészekben és a hipofízisben jelentkező kiegyensúlyozatlan hormontermelés szabálytalan ovulációt, vagy akár az ovuláció teljes hiányát (anovuláció) eredményezheti. Emiatt a menstruációs ciklus szabálytalanná, esetleg a szokásosnál erősebbé válhat, előfordulhat az is, hogy csak hosszabb kihagyás után jelentkezik a vérzés (oligomenorrhoea), vagy néhány esetben egyáltalán nincs menses (amenorroea). A nők egy része alhasi fájdalmat észlel, mely összefüggésben lehet a hormonoknak a kismedencei vénás hálózatban áramló vérre gyakorolt hatásaival.

Csökkent fertilitás

A szabálytalan ovuláció általában azzal jár, hogy kisebb az esély a terhesség bekövetkezésére, akárcsak anovuláció esetén, amikor kezelés nélkül nem is jön létre terhesség. A szabálytalan ciklusú nőknek nagyobb esélyük lesz a teherbeesésre, ha normalizálják a menstruációs ciklusukat.

Vetélés

Bár a vetélés a legtöbb házaspár életében csak egy szerencsétlen eseményt jelent, mára már ismert az a tény, hogy a PCOS-ban szenvedő nőknél (akiknek a keringő LH szintje magas) nagyobb a vetélés kockázata. Ennek az a magyarázata, hogy a túl magas LH szint megnehezíti egyrészt a petesejt fejlődését a folliculusban, másrészt az embrió beágyazódását a méh nyálkahártyában.

Bőrbetegségek

Az a hormon, mely szokatlanul nagy mennyiségben szabadulhat fel az ováriumokból a tesztoszteron, azaz a "férfi" nemi hormon, mely mind nőkben, mind férfiakban jelen van. A túlzottan magas tesztoszteron szint a nőkben akné (pattanás) keletkezésével járhat az arcon és a háton, vagy nem kívánt szőrnövekedést okozhat az arcon, a mellkason, és a lábon. A PCOS-ban szenvedő hölgyek tesztoszteron szintje még így is lényegesen alacsonyabb, mint a férfiaké.

A policisztás ovárium szindrómában szenvedő betegek mindennapos panaszai gyakran csak orvosi kezeléssel javíthatók, de van néhány olyan életmódbeli változtatás, mely enyhítheti a tüneteket. Például az orvosok számára ismert tény, hogy a szervezet hormonháztartása felborulhat, ha jelentős testsúlynövekedés következik be, és bizonyos, hogy a PCOS gyakoribb az elhízott nők körében, mint azoknál, akiknek a testsúly/testmagasság aránya megfelelő. Ez tehát azt jelenti, hogy a policisztás ováriummal rendelkező nőknek főként akkor jelennek meg a tünetei, amikor meghíznak. A megfelelő testsúly/testmagasság arány megállapítása éppen ezért fontos. Ezt az értéket egy hányadossal fejezzük ki, amit "body mass index" (BMI)-nek nevezünk. A BMI értéke egyenlő a mért testsúly (kg-ban), elosztva a testmagasság négyzetével (méterben), vagyis matematikai nyelven: kg/m².

A normál (átlagos) BMI értéke 20 és 25 között van.

VESZÉLYES AZ EGÉSZSÉGRE?

A PCOS-s betegekben kimutatott kis ciszták nem növekszenek; a gyakorlat azt mutatja, hogy eltűnnek, vagy más ciszták nőnek a helyükre. Ezek a ciszták kis méretűek maradnak (nem nagyobbak 8 mm-nél), és nem igényelnek sebészi eltávolítást. Néha a nagyobb cisztákban (20 mm felett) peteérés következhet be, és csak a nagyon nagy ciszták (50 mm felett) igényelnek sebészi beavatkozást.

Nincs kimutatott összefüggés a policisztás ovárium és a petefészek rák között. Mindazonáltal azon nőknek, akiknek ritkább a menstruációs ciklusa, vagy egyáltalán nincs menstruációjuk, azoknak nagyobb a rizikójuk az endometrium rák kifejlődésére, bár ennek kockázata így is igen csekély. Ez akkor következhet be, amikor a méh nyálkahártyája (endometrium) túl vastaggá válik; egészséges esetben ennek megelőzését a menstruáció folyamán bekövetkező rendszeres nyálkahártya lelökődés biztosíthatja. Ha UH vizsgálattal az endometrium vastagnak vagy szabálytalan szerkezetűnek látszik, akkor egészségügyi méhkaparás javasolt.

Az elhízott, policisztás ováriumos nőknek nagyobb kockázatuk van szívbetegségek kialakulására is, egyszerűen azért, mert a túlsúlyhoz magas vérnyomás és emelkedett koleszterin szint társul, és mindkettő a szívbetegségek ismert rizikófaktora. A magas rost tartalmú, alacsony zsír- és cukor tartalmú étrend fiatal korban segíthet az időskori rizikófaktorok csökkentésében, hasonlóképpen a dohányzás abbahagyása is. Az időskori diabetes (cukorbetegség), amelynél a szervezet képtelenné válik a cukor hatékony felhasználására, szintén a túlsúlyhoz társul. Gyógyszeres kezelés válhat szükségessé, de a testsúly csökkentése, és az alacsony szénhidrát bevitel is segíthet.

Valójában azt mondhatjuk, hogy a PCOS-s nők legnagyobb és leggyakoribb problémái a túlsúllyal kapcsolatosak.

A PCOS KEZELÉSE

Magától értetődik, hogy minden policisztás ováriummal rendelkező nőnek vigyáznia kell a normál testsúly és a rendszeres menstruáció fenntartására. Az orvosi kezelés általában azokra korlátozódik, akiknek a a PCOS panaszokat, komoly rendellenességeket okoz.

Menstruációs rendellenességek

A szabálytalan menstruáció kellemetlen a beteg számára, és hormonális zavarra, illetve az endometrium megvastagodás rizikójára hívhatja fel a figyelmet. Azoknak a nőknek, akik nem kívánnak teherbe esni, a fogamzásgátló tabletták jelentik a legjobb megoldást. Ezzel a módszerrel szabályos (bár mesterséges) ciklus és rendszeres megvonásos vérzés biztosítható, a tabletta-mentes héten. Napjainkban a nőgyógyászok alacsony hormontartalmú készítményeket javasolnak a policisztás ováriummal rendelkező pácienseknek. Azoknak a hölgyeknek, akik nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát, megoldást jelenthet a csak progeszteron tartalmú kezelés, amely általában 12 napig tart, 1-3 hónapon keresztül. Ez ugyancsak vérzést eredményez, de az ösztrogén tartalmú tablettához kapcsolódó mellékhatások nélkül.

Szabálytalan vérzések megjelenése esetén orvoshoz kell fordulni. Javasolt az UH vizsgálat elvégzése; évente pedig cervix-kenet vétele szükséges.

Teherbeesési nehézségek

Bár a policisztás ováriummal rendelkező nők esetében a meddőség leggyakoribb oka az ovuláció zavara, gondolni kell más tényezőkből adódó esetleges rendellenességekre is, pl. a petevezeték átjárhatósága, ill. a férfi partner fogamzóképessége.

Az ovuláció monitorizálása - nyomonkövetése

Normál ciklusú nőknél az ovuláció a menstruáció kezdete előtt 14 nappal következik be, - azaz ha a ciklus 28 napos, akkor az ovuláció a 14. napon történik. Ha pl. a ciklus csak 27 napos, akkor az ovuláció a 13. ciklus napon következik be, ha viszont 35 napos, akkor az ovuláció a 21. napra tolódik. Ennek ismerete azért fontos, mert így a szexuális együttlétet az ovuláció időpontjára lehet időzíteni.

Az ovuláció előrejelzésének legmegbízhatóbb módszere egy recept nélkül kapható vizelet-teszt (Magyarországon is kapható). A teszt az ovuláció idején meglévő LH csúcsot méri. A tesztvizsgálatot az ovuláció napján, vagy 1 nappal előtte kell elvégezni, míg a szexuális együttlétet akkorra kell időzíteni, amikor a teszt színe megváltozik, vagy az azt követő napra.

A testhőmérséklet-görbe jelezheti a ciklus folyamán bekövetkező hormonális változásokat, de nem tekinthető az ovuláció pontos előrejelzőjének.

Az ovuláció ultrahangos vizsgálattal is kimutatható, de ez természetesen kórházi vagy szakrendelős körülményeket igényel, és általában azoknál csak azoknál a hölgyeknél alkalmazzák, akik bonyolultabb kezeléseken esnek át, vagy nehezen tudják elvégezni a vizelet- tesztet.

7 nappal a feltételezett ovuláció után vérvizsgálatot lehet végezni, mely lehetőséget nyújt az orvos számára, hogy a hormonszinteket ellenőrizze és ezzel bizonyíthatóvá válik, hogy a tüszőrepedés ténylegesen megtörtént-e.

Természetesen ezen eljárások legnagyobb részét - akár egyszerű, akár bonyolultabb metodikájú - azért végzik, hogy a szexuális aktus időpontja egybeeshessen az ovulációval. Szabályos ciklusú és normális ovulációjú nőknél, a heti 2-3 alkalommal történő szexuális érintkezés általában elegendő számú spermiumot biztosít a petesejt megfelelő megtermékenyítéséhez.

A szexuális együttlétekben beálló hosszú szünetek ronthatják a spermiumok funkcióját. Sok páciens beszámol arról, hogy az intenzív monitorozás megszűnteti szexuális életük spontaneitását. A kezelésbe beiktatott rövid szünet - általában 1-2 hónap - enyhítheti ezt a lelki terhet, és felszabadultabb szeretkezéseket eredményezhet.

Az ovuláció indukció gyógyszeres kezelése

Szabálytalan ovuláció vagy az ovuláció teljes hiánya esetén gyógyszeres kezelésre lehet szükség. A leggyakoribb a clomiphen citráttal történő kezelés, melyet tabletta formájában alkalmaznak a menstruáció 2. - 5. napjától kezdve, 5 napon át. Az eredmények azt mutatják, hogy a clomiphent szedő nőknél 5 nőből 4 esetben bekövetkezik az ovuláció, de csak 30%-uknál jön létre terhesség. A kezdő dózis általában napi 50 mg, amely 100 mg-ig emelhető. A clomiphen a cervix nyák (méhnyakban lévő nyák) elvékonyodását okozhatja, ezért a post-coitalis teszt (közösülés után végzett teszt) felvilágosítást adhat az orvosoknak, hogy a genitális traktusban (nemi szervekben) milyen a spermiumok túlélési esélye.

Mindazonáltal, míg a clomiphen egy jól használható szer sok meddőséggel küszködő nőbeteg esetében, addig nem biztos, hogy alkalmas gyógyszer azoknak is, akik PCOS-ban szenvednek Mivel a clomiphen az LH szint kifejezett emelkedését okozhatja, ezáltal megakadályozza a megtermékenyítést, vagy növeli a vetélés esélyét. Ezért ha a clomiphen kezelés 6 hónapon belül nem hoz eredményt a PCOS-s hölgyek esetében, akkor további vizsgálatokra és alternatív kezelési módokra van szükség.

A clomiphen ismert mellékhatásai: jelentős hasi fájdalom, bélpanaszok, puffadás, fejfájás, szédülés, depresszió, mellfeszülés, és diszkomfort érzés. A gyógyszeres ovuláció indukció velejárója a többes terhesség. Spontán fogamzás esetén a többes terhesség rizikója 80 páciensből 1-nél fordul elő, míg ovuláció indukció esetén 20-ból 1 esetben. Az ovuláció indukáló gyógyszerek a születési rendellenesség esélyét nem növelik.

Bonyolultabb kezelési eljárások

Ha a tablettával történő kezelés nem elegendő, akkor hormon injekciós kezeléssel lehet a petefészket közvetlenül stimulálni. A leggyakoribb injekciós kezeléseket a gonadotropinok néven ismert hormon készítményekkel végzik, melyeket régebben emberi vizeletből állítottak elő, ma már modern ún. rekombináns géntechnológiával készülnek.. A humán menopauzális gonadotropinok (hMG) LH és FSH aktivitással egyaránt rendelkeznek, míg a "tisztított" FSH és a rekombináns FSH készítmények csak kis mennyiségű vagy semennyi LH-t sem tartalmaznak. Ezek a készítmények PCOS-ban szenvedő nőkben is jó eredménnyel alkalmazhatók. Bár annak következtében, hogy a policisztás ovárium számtalan kis cisztát tartalmaz (amelyek gyakorlatilag folliculusok), a petefészek nagyon érzékeny ezen hormonokkal történő stimulációra. Ezt figyelembe véve a kezelési protokolok kis dózisokkal indulnak, és a tüszők növekedését ultrahanggal gondosan nyomonkövetik. Az UH vizsgálat kiegészíthető a petefészekből felszabaduló, és a véráramba vagy a vizeletbe ürülő ösztrogén szint mérésével. Ha a kontroll vizsgálat során túl sok tüsző érését észleli az orvos és nagy a többes terhesség kockázata, akkor általában felfüggeszti a kezelést és leállítja a ciklust. Egy másik gonadotropin - a humán chorion gonadotropin (hCG)- is alkalmas stimulálásra, amely segíti a petesejt kilökődését a tüszőből azokban az esetekben, amikor nincs ovuláció normál folliculus növekedés esetén sem.

Azoknak a PCOS-s nőknek, akik gonadotropinokat kapnak, nagy a rizikójuk egy ritka, de veszélyes állapot kialakulására, amelyet ovariális hiperstimulációs szindrómának (OHSS) neveznek, ezért a gondos monitorizálás, nyomonkövetés elengedhetetlen. Az OHSS akkor fordul elő, ha sok tüsző növekedik, melynek eredményeképpen hasi puffadás és hányinger jelentkezik.

Laparoszkópos ovárium diatermia

Ez egy új, ún. "minimál-invazív" műtéti eljárás, melyet laparoszkópos eszközön keresztül végeznek. Ezzel az eljárással helyettesítik a jóval nagyobb megterheléssel járó "ék-rezekciót", melynek során az ovárium egy részét sebészileg eltávolítják. Az új eljárás - melyet laparoszkópos ovárium diatermiának neveznek - valójában részeket éget ki a petefészekből, ily módon korrigálja a hormonális rendellenességeket, és ezáltal lehetővé teszi az ovulációt.

In vitro fertilizáció (IVF)

A "lombikbébi" technika, melynek során a nő petesejtjét a partnere hímivarsejtjével termékenyítik meg laboratóriumi körülmények között, általában olyan nőknek ajánlott, akiknek elzáródott a petevezetéke, vagy partnerük nem megfelelő minőségű spermiummal rendelkezik. Az IVF technikát néha olyan nőknek is javasolják, akik PCOS-ban szenvednek, teherbe szeretnének esni, és egyéb kezelési módok már csődöt mondtak. Önmagában a PCOS nem jelenti az IVF indikációját. Azon PCOS-s nőknek, akik vállalkoznak az IVF-re, nagyobb kockázattal kell szembe nézniük az OHSS szempontjából, ezért gondosan kell őket ellenőrizni.

Vetélés

A PCOS-s betegek vetélését az emelkedett LH szintnek tulajdonítják. Az orvosok ezért előnyösnek találják az LH felszabadulás gátlását ovuláció indukció előtt, melyet leggyakrabban a gonadotropin-releasing hormon analógjaiként (GnRH analóg), vagy újabban antagonistáiként ismert (GnRH antagonista) gyógyszerekkel végzik. A GnRH analógokat injekció vagy orr spray formájában adagolják, az antagonista injekció formájában adagolható. Ha már az LH szint lecsökkent, akkor az ovuláció indukciót akár hMG-vel, akár FSH-val el lehet végezni. A laparoszkópos ovárium diatermia szintén eredményes lehet az LH szint csökkentésére, és így csökken a vetélési kockázat is.

Bőrbetegségek

Az akné (pattanás) és a túlzott szőrnövekedés szokásos kezelése: ösztrogén (amint az a fogamzásgátló tablettákban is megtalálható) és egy "anti-androgén" hormon (amit cyproteron acetátnak nevezünk) kombinációja. A cyproteront a menstruációs ciklus első 10 napján, míg az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettát a ciklus első 21 napján adagolják. Ez a terápia, természetesen, fogamzásgátló hatással is bír, ezért nem alkalmazzák olyan esetekben, ahol a páciens teherbe szeretne esni. Vannak más, fogamzásgátló hatással nem rendelkező, alternatív kezelési módok, ezért fontos tisztázni ezt a kérdést az orvossal.

A gyantázás és az elektromos szőrtelenítés is jó megoldás lehet, különösen addig a néhány hónapig, amíg a hormonkezelés kifejti hatását. Mindazonáltal az említett kezelési módok gyakorlott szakember kezébe valók, mivel a nem kellő szakismerettel végzett kezelés, hegesedést okozhat. Ha a problémák okaként PCOS-t diagnosztizálnak, a hormonális zavar rendezése a legjobb, leginkább célravezető megoldás.

Köszönetnyilvánítás:

Az Organon köszönetét fejezi ki Mr. Adam Balen-nek, a kiadvány szövegének elkészítéséért. (MRCOG, Middlesex Kórház, London)

KépKép
KépKép
piroska

Nóri, igen, azt hiszem egy kicsit zavarja a dokimat, hogy innen-onnan szedem az infóimat, lehet, hogy azt érzi, hogy nem bízom benne eléggé. Pedig ez nincs így, csak szeretek jól tájékozott lenni. Kép A másik pedig az, hogy nem szeretnék több magzatot elveszíteni azért, mert nem történt meg minden szükséges kivizsgálás. Gondolom itt többen is jól tudjátok milyen az, ha hetekig boldog másállapotban élsz és egyszercsak a 12. hét környékén megtörténik a tragédia. Kép
Úgy érzem, kezdem már érteni, mi is ez a PCOS, és azt is látom, hogy a legfontosabb az LH szint csökkentése, emellett természetesen a prolactint is csökkenteni kell az én esetemben. Azonban a fenti cikk szerint a closti éppen az LH emelkedését eredményezi. Na most legyek okos, mi?

Ezek szerint a Kaáliban lesz majd a lombikod is? Nagyon drukkolok!Kép Április mindjárt itt van, nincs sok idő a pihenésre.

A dokim azt mondta ma, hogy a closti és a bromó a legkisebb fegyver, vannak ennél nagyobbak is, amit bevethetünk. Fogalmam sincs mire gondolt, de a jövő heti eredmények birtokában biztosan elmondja.

Ha mégis sikerül a baba a következő ciklusban, akkor még időben vagyunk? Vagyis akkor is lehet az LH-val kezdeni valamit?

KépKép
KépKép
piroska

Ismerem a cikket, az infertility-n több éve fent van. Elavultnak tartom. Másfél éve tudtam meg, hogy PCOS-om van, akkor azt csináltam, hogy szinte mindent összeolvastam, 80%-ban angolul. Ez a cikk égvilágon semmi választ nem ad arra vonatkozóan, hogy miből ered ez a zavar. Csak találgat. Pl. már az sem áll meg a lábán, hogy akkor jöhet elő a PCO inkább, ha valaki hízik, ezért ésszerű, ha fogy. Sokkal inkább arról van szó, hogy a kettő együtt jár, ami között nem ok-okozat van, hanem tünetek, és közös okuk van, ez pedig a szénhidrát-anyagcserezavar. A metforminról pedig ha jól láttam, szó sem esik benne.
Egyébként a metformin sztem a legeslegkisebb fegyver...
snori

Szia Piroska! Jó, hogy ide tévedtél, érdemes lesz Nórit meghallgatnod, ő már nagy rutinos és sokat tud. A helyedben elgondolkodnék a metforminon. (Meg a Kaálin is.) A metformin már 1 hónap után is sokat segít.

Nóri, tuti, hogy tényleg vmi hormon van a dologban, csak azt nem értem, mit keres itt a 23-25. napon??? 3. napja fájdalomra ébredek, nem kispályás. Nekem legfeljebb 1-2 nappal mensi előtt jelentkezik a cicifájás, soha nem hamarabb, és nem ilyen erősen.
Ami a gombát illeti- arra gondoltam, nyilván az általa okozott kis hüvely-nyh. gyulladás és az emiatti vérbőség okoz ilyen tüneteket, nyilván nem maga a gomba.
Végülis teszteltem, dehát negatív lett. Délutáni pisi; 8 nappal az akció után; félig döglött egerekkel a férjemnél... mit is várhattam volna...? Csak annyira fura ez az egész, hogy nem bírtam tovább.
kisegér

Egér Kép
Mondhatnám, egyre szórakoztatóbb vagy. Gombás cicifájás, teszt a 8.napon délután... Kép Kép
Édesem, lombikosok az ET után a 8.napon sem szoktak +at tesztelni!! Akkor ehhez adj még hozzá 3 napot, mert min.3 napos embriókat tesznek vissza...
maradjál már nyugiba!
snori

Oké... Te aztán igazán jól tudod, milyen az, amikor vársz, vársz, már ki tudja, mennyi ideje és mióta, aztán vmi kétértelmű tünet utal arra, amire már olyan régen vársz. A gombán ne vigyorogj már annyit, volt már olyan, hogy még a cicim is belesajdult.
kisegér

Meséltem anyumnak, hogy milyen taktikát beszéltünk meg Krizsával. Azt tanácsolta, hogy ha türelmetlen vagyok, ne játsszam el a már bevált dokim (Kirzsa) bizalmát azzal, hogy máshová járok közben, hanem mondjam meg neki világosan, hogy szeretném sürgetni a dolgot. Tehát ne járkáljak a Kaálitól a Sz.-ba, meg vissza, ragadjak le egy dokinál, és várjak még legalább egy ciklust. Tök igaza van. Mint mindig....
kisegér

Egérke, igen, tudom milyen ez, mert lombiknál ez volt... Kép De bibi, én kibírtam ET után a 11.napig!!

Amúgy én már utalgattam arra, hogy ez a kétlakiság nem igazán tiszta dolog, de hát úgy voltam vele, milyen alapon szóljak bele. Krizsánál nagy határozottsággal bármit el lehet érni, úgy tapasztaltam. Ha nagyon odateszed magad, hogy inszemezni akarsz, akkor fog is.
snori

Sziasztok Lányok!

Rég nem jártam felétek, már hiányoztatok!
Egérke, igaza van Snorinak és tessék csak türelmes lenni.Én is hasonló cipőben vagyok mint te.A talpmasszőröm érzi, hogy a méham bal oldalán van valamiKépKépKép
nem is merem elhinni.Hétvégén esedékes lenne a mnsi, ha nem jön meg akkor lehet, hogy tesztelek .Kérlek benneteket, hogy drukkoljatok.

Snori, ha a metformin a legeslegkisebb, akkor mi a legnagyobb?Nálam az injekciók is nehezen értek el peteérést, most meg magától jött 2 havi szedés után.ha ebből még baba is lesz, akkor azt mondom ez a legjobb fegyver.
Más:Nagyon igaza van a párodnak, hogy a sminken nem szabad spórolni.Nekem nem lett valami szupi a sminkem mert nem a Dévényi Kathy csinálta. Az egyik kiállításon kisminkelt engem és hát gyönyörű volt a smink.Csak azért nem Őket választottam mert nem nem jöttek házhoz.Már bánom.Van ismerősöm, akinek ez nem volt probléma (és igaza van), gyönyörű lett.

Napsugár mi van veled?Jól vagytok?Hányinger?

Piroska, üdv körünkben.Itt tuti sok infót kapsz Snori doktornőnktől.Kép
martibaba

Márti... legkisebb fegyver és a legjobb... Kép

Azért nevezem kicsinek, mert napi rutin része lehet, lehet vele élni, nem szekálja az agyalapi mirigyet, mint a Closty, nem betegít, nem hormon, hanem mondhatni egészséges.

Nagyon drukkolok, neked is, Egérkének is, csak őt most muszáj volt seggbe rúgni egy picit Kép
snori

Sziasztok Lányok!

Nagyon köszönöm a kedves foggadtatást és a segítséget.

Nóri, a metmorfin csak akkor hat, ha valóban inzulinos disznóság van a háttérben, vagy alapban leviszi az LH-t? Érdemes lenne már most elkezdenem? Ha megbeszélem a háziorvossal, akkor Ő is felírhatja, vagy esetleg el is küldhetne erre a terheléses cukorvizsgálatra? Amúgy ez az, mint a terhességi terheléses?

Most nagyon tanácstalan vagyok, hogy mi legyen a következő ciklussalKép

Elvileg jövő héten 3x megyek vérvételre a klinikára, így az egyik nap igazán meg lehetne csinálni a terhelést, csak addig össze kellene futnom a dokimmal. Férjem megígérte, hogy szerdán elkísér, és együtt kérjük meg, hogy csináltassuk meg.
Ha negatívra jön ki az eredmény, akkor hogyan tovább?

Ezek szerint most tök feleslegesen szedem a clostit és a bromót?Kép

KépKép
KépKép
piroska

Gondolkozom, gondolkozom...

Ha most bejelentkezem a Kaáliba, mikor kapok időpontot kb.? Mondjam meg a dokimnak vagy sem?
Látom, Egérke, Te is hasonló problémákkal kűzdesz. Én sem szeretném, hogy vaktában lövöldözzünk, és nem szeretnék még több magzatot elveszíteni, de türelmetlen vagyok és kissé elkeseredett.
Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Eszembe jutott még valami. A dokim szteroidot emlegetett, mármint, hogy annak szedését. Erről mit tudtok? Mire való a szteroid?

KépKép
KépKép
piroska

Sziasztok,

Márti, nagyon drukkolok neked, szuper lenne, ha babás lennél!
Nóri, próbálok másra gondolni, tudom, hogy hülye és talán nevetséges is a szemetekben, amikor kétségek közt vergődöm és fantáziálok. Nehéz ügy ez.
Egyébként nem voltam matekos, alig csúsztam át az érettségin. Csak azért tűrtek ott meg engem, mert oktv helyezett voltam oroszból, meg a Fazekas versenyeken nyertem nyelvekből.

Piroska, attól függ, kihez jelentkezel be. Krizsa leghamarabb 1 hét múlva ad időpontot, vagy még több. A többi doki talán kicsit kevésbé elfoglalt.
Most leveleztem egy lánnyal, ő a Kovács Péterhez járt. Neki már 2 kisfia van:-)), képet is küldött róluk. Kezdettől metforminnal kezelték, Egyed prof. az ő orvosa is, mint nekem, és a Kaálit ajánlotta neki kapásból. 1-2 hónap alatt terhes lett mindkét esetben.
Én úgy tudom, hogy a metformin akkor is hasznos, ha nincs inzulin rezisztenciád. (nekem sincs)
A hormonokat rendbe teszi. Nálad a 4x-es Lh szerintem sok, ha ezt valahogy lenyomnátok, jobb esélyeid lennének.
Nem akar egyikünk sem kétségek és vergődések áldozatává tenni téged. Mi itt 3-an is érzékeljük ennek a gyógyszernek az áldásos hatását, és kísérletek, meg tudományos cikkek támasztják alá a pco-ra gyakorolt jótékony befolyását.
Nem kérdezted még az orvosodat erről a gyógyszerről? Ő nem írja fel?
kisegér

http://66.102.9.104/search?q=cache:295cDze47fMJ:www.hazipatika.com/articles%3Fai d%3D20040122153204+PCOS&hl=hu&lr=lang_hu

nem tudom, ki a cikk szerzője, de Ő is felhívja a figyelmet a csökkent cukortoleranciára.
Azt hiszem ki is nyomtatom ezt és a Nóri által bemásolt cikket, viszem magammal szerdán és ezekre hivatkozva is fogom kérni a terheléses cukorvizsgálatot.

Erről a "Túlélő tüsző" szindrómáról mit tudtok?

Remélem nem fárasztalak Benneteket túlságosan a kérdéseimmelKép

KépKép
KépKép
piroska

Szia Egérke!

Most volt egy kis időm, és körülnéztem a neten. A metformin szedését valóban javasolják azoknál a PCO-s nőknél is, ahol nincs gond az inzulinnal. Még nem beszéltem erről az orvosommal, mert csak tegnap derült ki, hogy valószínűleg PCO-m van, bár a forditott LH-FSH arány előbb megvolt, de csak tegnap voltam UH-n, ahol valóban policisztás volt az egyik petefészkem. Mindenképpen szeretném felhívni a figyelmét a metforminra. Te mióta szeded?
Köszönöm a segítséget a Kaális dologban is. Meglátjuk mit mond jövő héten a dokim és attól függően be is jelentkezem Kovács Péterhez.
A leleteimet vigyem, vagy majd ott úgyis újakat csinálnak? Mondjuk jó lenne, ha ezeket is elfogadnákKép
A másik kérdésem az, hogy ugyanúgy foglalkoznak majd velem ott, hogy van már gyermekem? Egyértelműnek tűnik, hogy a PCOS a szülésem után alakulhatott ki. Bár ebben sem vagyok teljesen biztos, mert ugye a kisfiam előtt Diane 35-t szedtem, ami nem ad így adekvát képet.
Amúgy a dokim az elején megemlítette, hogy újra szedhetném a Diane 35-t, de én nem akarok még újabb fél-1 évet várni, és még akkor sem biztos, hogy sikerül.

Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Sziasztok!
Tegnap voltunk Uh. mindent rendben talált.Kifejlődött petezsák és benne a pirinyóka.Szívhangja van már.A legcsodálatosabb érzés, ami velem történik most.Mindenkinek szívből kívánom!2 hét múlva még kell nennünk a Kaáliba, remélem akkor is minden rendben lesz (Isten is megsegít).Utána már a saját szűlész-nőgyógyászhoz kell mennünk.Holnaptól nem dolgozom nem tudom hogyan fogok tudni írni.Mindenkinek sok sikert és kitartást és ha tehetitek néha gondoljatok rám (ránk).Nagyon sokat segítettek ezek a beszélgetések sokszor érzem úgy össze kéne jönni megismerkedni személyesen.Vigyázzatok magatokra.Mindenkiért imádkozok.Sziasztok
Napsugi
napsugárka

Szia Napsugi!

Ismeretlenül is szívből gratulálok a pirinyókához! Pihenj sokat, és élvezd a kismamaság minden percét!
Köszönjük a jókívánságaidat, az imádkozás is ránk férKép

Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Szia Napsugi!

Tiszta szívből gratulálok Neked a kis Manócskához és nagyon boldog babavárást kívánok!
Azért ha gép közelébe kerülsz, írj nekünk, hogy mi van veletek!

Bogi
bogi1975

Napsugi, gratulálok!

Pirus, nagyon jó irányba haladsz. Nos a szteoridtól felállt a hátamon a szőr. Ne engedd!!!! Biztosan valami Orgametril szerűségre gondolt, ez megint a vaskalaposságot támasztja alá.

Kovács Peti egy fiatal orvos a Kaáliban, aki a PCO-sokat először csak stimu nélkül, kapásból metforminnal kezeli. Így vár pár hónapot, és ha rá kell segíteni, csak ezután ad Clostyt, de nem erőltet semmit. Szerintem jelentkezz be hozzá, vidd a leleteidet. Ő sokszor inzulinmérést sem kér, ha a hormonképe nagyon egyértelmű, mert az inzulinrezisztencia olyan alattomos egy dolog (vagy a szénhidrát-zavar egyéb zavara, ami ide kapcsolódik), hogy sokszor ki sem mutatható.
Vigyázz, ne keverd a vércukrot az inzulinnal. Mert a sok doki hajlamos csak a terheléses vércukorra hagyatkozni, mikor abból még nem feltétlenül derül ki a dolog. Inzulint kell nézni, éhgyomorra és terhelésesen.

A Kaálisokat nem érdekli, ha már van gyermeked, ez egy akut probléma, és nyilván meg kell oldani. Egyébként Kovács Petinél nem hiszem hogy annyira sok a várakozás, ő még nem olyan felkapott mint Krizsa. Csillagszeműnek hívják amúgy. Kép

Egérke, azért ugye nem értettél félre Kép én csak viccel próbálom elütni a szorongásodat. Én nagy feszültségek közepette is tudok röhögni... szólj ha téged ez bánt! Kép

Ja, én nem is vettem észre folyamatában, de most döbbentem rá, hogy hetek óta szinte egy pati sincs a vállamon meg az arcomon! Ez is az Adimet miatt van?
snori

Ja még egy. A túlélő tüsző szindróma az Elek Csaba találmánya. Na erről annyit, hogy az égvilágon sehol nem ismerik ezt a szindrómát Kép Ami még rendben is van, de ha annyira újat talált ki, tudományosan miért nem publikálja? Mert ennek sincs sehol nyoma se. Kicsi magánpraxisa van, mindenkinek ajánlgatja magát, valami gyógyszergyárnál dolgozik, OEP-tanácsadó, meg a szocik cimborája. Nekem ez komolytalan.
snori

Nóri, akkor nekem is...Kép

Jövök még és írok, csak kicsifiam szórakoztat.

KépKép
KépKép
piroska

Szóval, úgy döntöttünk Párommal, hogy holnap felhívom a Kaálit és kérek időpontot Kovács Péterhez. Nincs értelme az időt húzni. A dokimnak valószínűleg nem mondom el, mert szeretnék még visszamenni Hozzá, ha sikerül a baba, és meg is marad. Ma én is nagyon sok jót olvastam a metforminról. Tényleg annyira durva rosszullétet okoz, mint azt olvastam? Meddig tart?
Nóri, ha jól értelmezem a metformin mellett nem lehet akciózni pár hónapig? Ha mégis sikerülne, szedhető terhesség alatt is? A prolaktinra sem kell szednem a bromot emellett?
Hú, már nagyon izgatott vagyok.Kép
Nagyon hálás vagyok a segítségért, amit kaptam Tőletek.

Nóri, szuper, hogy múlnak a patik, bárcsak már én is ott tarthatnékKép
Nekem, amióta menstruálok, vannak pattanásaim. Az arcomon is, de inkább a vállam, hátam, dekoltázsom a kritikus. Eddig csak a Diane vált be, meg amikor terhes voltam Zsombival, és a szoptatás alatt. A legutóbbi pocakosodásom alkalmával kezdtek el megint kijönni rajtam és azóta sem múlnakKép Nagyon utálom őket!

KépKép
KépKép
piroska

Miért ne lehetne akciózni metformin mellett? Pont az a cél, hogy segítségével terhes legyél... (persze nemcsak ez a cél, hanem az is, hogy az egész zűrzavart hosszú távon rendezze). Egyelőre nincs egyetértés arról, hogy terhesség mellett szedhető-e. Azt tudom, hogy Nyugaton már nem ellenjavallt ez sem, itthon még óvatosabbak. Egy ismerősöm most szintén emellett lett terhes, és a Kaáliban a 8.hétig szedették vele, nehogy felmenjen az LH.szint, utána hagyta abba. De például vannak olyan cukorbetegek, akik ezt tartósan szedik (mert eredetileg ez arra való), és ők terhesen is szedik.

A prolaktin is olyan, hogy ez az egésznek a járulékos valamije. Ha alapból rendeződik minden, és a hormonháztartás is, akkor az sem hiszem hogy magas marad.
Na, aztán mostmár nagyon kíváncsi vagyok, hogy a SOTE-n mit szólnak ehhez az inzulindologhoz!! Kép Azt tudom, hogy a Szabolcs utcában a meddőségin még nem jutottak el idáig... Kép

Kicsikét durva a gyogyi az elején, de ez egyénfüggő, nekem 1 hétig volt kis émelygésem meg hascsikarásom tőle, utána megszoktam. Fokozatosan kell. De csak juss el odáig.
snori

Hú, Nóri, ez nagyon jól hangzikKép Azt hittem előbb pár hónapig szedni kell, utána kontroll, majd, ha megfelelő az LH-FSH arány, lehet akciózni. Ezek szerint ha sikerül hamar eljutnom a dokihoz, akár már a következő hónapban mehet az eksön?
Megemlítem a dokimnak az inzulint, de félek, hogy nem fog neki örülni. A szteroidtól én is megijedtem.
Annyira kíváncsi vagyok, mit fognak a Kaáliban szólni a leleteimhez, milyen kezelést fogok kapni, stb.
Az igazság az, hogy szeretnék újra a SOTÉ-n szülni, jó lenne ha a dokim nem orrolna meg rám, ezért is gondoltam, hogy nem szólok neki. Vagy ez butaság?

Én a bromót is csak fokozatosan mertem elkezdeni, 3 napig negyed, utána fél most tartok a háromnegyednél. Így elviselhető.

KépKép
KépKép
piroska

Azonnal mehet az eksön, Pirus. Az Lh szint fokozatosan megy lefele, ez egy folyamat. Ha Kovácshoz mész, ne is számíts egyelőre semmi másra, max. visszarendel havonta középidőben uh-ra, hogy megnézzen. Vigyed a leleteidet, mert ott minden pénzes, ne csináltasd újra. Az első konzilium 8ezer, készülj rá.

Ha szimpatikus Csillagszemű meg a stratégiája, miért ne szólhatnál a SOTE-snak? Még jó rakás pénzt fogsz nála hagyni terhesgondozásért meg szülésért...
snori

Sziasztok!

Na, fel is hívtam az intézetet, már nem bírtam magammalKép
Kovács Péterhez kértem időpontot, sajnos csak 23-ra tudtak adni, úgy látszik, már Ő is nagyon elfoglalt lett. Délre megyünk férjemmel, az első vizit már 10e Ft-ba kerül kb. 60 perces lesz. Viszek minden leletemet.

Mindenesetre most nem szólok a dokimnak, csak akkor, ha látom, hogy nálam is beválik a módszer. Igazad van, nem kevés pénzbe kerül a terhesgondozás és a szülés, pláne, hogy UH specialista, így UH-ra is mindig Hozzá megyek.

Azt számolgatom, hogy éppen 23-án leszek a 2. ciklusnapon, meglátjuk mit mond, és persze azonnal elkezdem szedni a metformint, ha azt írja fel.

Nóri, Te is Hozzá jársz? Ő csinálja a lombikot is?

Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Sziasztok!

Pirus, nemsokára minden rendben lesz. Valószínű, hogy már az első metforminos ciklusod normális lesz, főleg, ha az elejétől kezded. Akármit is mond a doki, ragaszkodj a fokozatossághoz. Először 1 tabl. elég lesz.
Én is akkor mesélném el a dokinak a Kaális akciót, ha már úton van a bébi. Nóri bátrabb, és tiszta lapokkal szeret játszani, lehet, hogy neki van igaza.

Nóri, semmi baj, igazából én is nevettem egy nagyot. Nem nagyon szeretem a froclikat, ennyi.
Gondolkodtam, miért nem használják a metformint a Sz.-ban. Nem értem. Ugyanis, az a lány, akiről írtam, először ott kapott merckformint, mert valami kísérletet is csináltak ezzel a gyógyszerrel ott, helyben. Egyed prof. irányította a kísérletre őt is. Aztán a második babánál a Kaáliba küldte Kovácshoz. Akkor már kellett neki némi stimu is. Szóval tudnak róla a Sz.-ban, és én különösen az Egyeden vagyok ledöbbenve, hogy prof. létére nem él a megszerzett tudásával és a hatékony gyógymóddal. Ha valakitől, hát tőle el lehetne várni. A meddőségiben soha nem is említették, de ha emlékszel, kint van egy plakát az endometriosis-os betegek kezeléséről, ami az ő kutatási eredményeiket vázolja. Nos, ott kizárólag a stimulálás hagyományos menetét írják le. Gondolom, ezzel ők megelégedtek, és nem is akartak más területeken kutatni és fejlődni. Mindenkire ezt használják.

Más: Ma este egy nagyon életszerű álmom volt- azt álmodtam, hogy bent vagyok a Kaáliban, és az orvossal beszélgetek. Mindenféléről szó esik, és megemlítem neki, hogy fura dolgokat érzek. Csak úgy mellesleg. És csak úgy mellesleg, megkérdezi, hogy egyébként teszteltem-e az elmúlt napokban. Előkap vmi terhességi tesztet, és együtt megcsináljuk. 2 csík, rikítóan erősek… Hebegek-habogok, majd hangos sírásban török ki. És nem bírom abbahagyni. A hormon leleteimet is megkapom, tökéletesek lettek, és a kijáratnál én már elnevezem a bennem lakó egérkét és látom magam előtt, hogy milyen lesz, ha megszületik.
De jó lenne, ha igaz lenne...
kisegér

Sziasztok!
Hónapok óta olvasom a Babanetet, de csak ezen a héten találtam rátok, azt hiszem a Clostis topikból irányítottak ide egy lányt, én meg sunnyogva követtem. Igen, Pirus volt. A címetek alapján nem lehetett tudni, hogy PCO ügyében ide lehet fordulni. KÖSZÖNÖM, HOGY VAGYTOK! Ugyanis azóta hívtam a Kaálit, és már péntekre kaptam időpontot, és el nem jövök metformin nélkül. Teljesen véletlenül Dr. Kovács Péterhez megyek egyébként, úgyhogy megint nagy reményekkel vagyok tele, ahogy már az előző dokihoz is elindultam. Remélem, most nem esek pofára.
Fél éve tudom, hogy PCO-m van, a doki Puregonnal kezelt, de nem sok eredménnyel. Egyre rosszabbul érzem magam, és érzésem szerint egyre több a cisztám. Van túlsúlyom, és a PCO minden tünetét produkálom, de mostanában kiegészült kellemes hányingeres-rosszul látós-émelygős-fáradékonyos-álmosos tünetegyüttessel. A fáradékonyság eddig is megvolt, de egyre rosszabb.
Kérdésem éppen ez lenne hozzátok!!! Ezek utalhatnak a cukorbetegség valamely fajtájára? Teljesen tudatlan vagyok ezzel a betegséggel kapcsolatban, még csak ismerősöm sincs, aki ezzel küzdene. Mármint értem én, hogy ez nem cukorbetegség, de ha el akarom magyarázni a dokinak, hogy mi a problémám, és mit olvastam nálatok a metforminról, akkor ezek a tünetek segítenek neki a döntésben?
Egyébként én sem szóltam a másik dokimnak. Lehet, hogy szemét módon hangzik, de még jól jöhet. Ha ő nem szánt rám elég időt, hogy elbeszélgessünk, akkor magamnak kell döntenem bizonyos dolgokban. Előre is köszönöm.
Vera

Kép
Kép
verona

Szia Vera!

Azt hiszem, most az én tisztem, hogy válaszoljak neked. Én cukros vagyok, tudom, milyen, ha magas az ember cukra.
A legalapvetőbb tünete a magas cukornak az olthatatlan szomjúság, étvágytalanság, cukor íz a szájban. Különösen cukros étel fogyasztása után erősödnek a tünetek. Mindez a nagyon magas cukorra jellemző (12-15mmol/l felett).

Ha csak kicsit magas a cukrod (8-12mmol/l) és hosszú távon, akkor viszont lehet, hogy ilyen tüneteket produkál, mint ami neked van, de ezek nagy általánosságban bármitől is lehetnek.
(Normál érték: 4.00-7.5 mmol/l)

A metformint eredetileg cukrosoknak találták ki, tehát ha neked egy kicsit magas a cukrod, azon is segíteni fog. Lecsökkenti az inzulin-rezisztenciát, és így kevesabb inzulin is elég lesz a megfelelő cukorszinthez.
A fogyásban is segít ez a gyógyszer, úgy tudom, és önmagában a fogyás mind a cukrosságnak, mind a pco-nak is kedvez.
Ha le akarsz fogyni, tartózkodj a szénhidrátoktól. Pillanatok alatt beindul a fogyás, ha csak keveset eszel belőlük. Keress egy tápanyag táblázatot a neten, meglátod, milyen típusú dolgokkal érdemes vigyázni. (A lisztes, rizses, cukros, krumplis, gyümölcsös dolgok tele vannak szénhidráttal.
A hús, sajt, tojás, zöldség, kevés tej mehet, de csak zsírszegény előadásban.)

A rosszul látás lehet a tartósan magas cukor miatt, de a tartósan magas cukor szövődménye is lehet: szemfenék-elváltozás. (De ennek nem túl nagy a valószínűsége, még fiatal vagy. Ha mégis, akkor sincs semmi, nem feltétlenül nyúlnak hozzá.) Egyébként az alacsony cukor is csinál látászavart, csak az egy pohár üdítőtől rendbe jön.

Azért a szemészt a biztonság kedvéért keresd meg, csak belevilágít a szemedbe.

Na szóval. Ahhoz, hogy megtudd, mi a baj, egy terheléses cukrot+inzulint kéne csináltatni, azt hiszem, még a háziorvos is beutalhat rá, de a nőgyógyásznál is kérheted. Semmi az egész, csak vigyél majd egy fél citromot, mert egy édes löttyöt itatnak az emberrel, úgy tudom.

Egyébként ne ijedj meg attól amiket írtam: a fáradékonyságot és álmosságot -orvosok szerint- maga a pco is okozhatja. Sőt, tőlem azt kérdezték meg először, mikor a pco kiderült, hogy nem vagyok-e állandóan álmos.

Kovács nagy valószínűséggel fel fogja írni neked a metformint minden további nélkül. A Kaáliban ez a bevett szokás, úgy tűnik. Mivel a Kaáliban nagyon készségesek, lehet, hogy a terheléses vizsgálatot érdemes ott kérni, bár akkor fizetni is kell. Minden esetre megmondják, hova menj vele.

Ha nem vagy megelégedve a dokiddal, kérdezd meg Kovácsot, hogy ő kit ajánlana. Akkor még mindig gondolkodhatsz. Jó, ha a két doki együtt tud működni.

Közben az jutott eszembe, hogy mintha a Szabolcs u.-i kórház meddőségijében csinálnának inzulin+ cukor vizsgálatot. Mintha Nóri mondta volna...

De bejelentkezhetsz a Baranyi dr.nőhöz a diabetológiára, viszont ő nem mindig szimpatikus mindenkivel. Ha mégis oda mész, az ottani dietetikustól diétás tanácsokat kapsz, megmondja, hányszor egyél egy nap és hány gr szénhidrátot. (kb 130-150 grammot, azt hiszem...)
Javasolni fogják, hogy egyszerre csak kis adag szénhidrátot egyél, és inkább naponta 6x, mint 2-3-szor. Tartózkodj a banántól, szőlőtől, szárított gyümölcstől.
Ha nem jutsz el a dietetikusig, tölts le egy tápanyag táblázatot, meglátod, mi az, amit nem szabad enni, és mit igen. (
Na, jó ügyeskedést és ügyintézést.

Dr. Egér
kisegér

Bocs, ha megismételtem 1-2 gondolatot
kisegér

Egér kolléganőm Kép

csak súgok, hogy Baranyi dokinő egy banya (ÉN tapasztaltam), és most próbálkozott valaki nála időpontot kérni (PCO-s) és május végére adtak neki...
Szerintem is a legegyszerűbb a Kaáli - Kovács Péter vonal. Krizsa nem írja fel kapásból csak úgy, bár ha valaki csak terheléses cukoreredményt visz neki, sokszor azzal is megelégszik, ha vannak benne fura kiugrások. De mint tudjuk, az sokszor nem elég. Kovács Tímeát nem tudom, ő is metforminozik, de terheléses eredmény után. Kovács egyedül az, aki nem szokott ragaszkodni inzulinméréshez, ahhoz hogy felírja.

Egyeden én is le vagyok döbbenve akkor. De ő nem is annyira működik együtt a Murányi-Vajda branccsal, én sosem látom ezt. Nem lehet, hogy nekik túl egyszerű lenne csak a metforminos kezelés, és ezért követik a bevált sémát? Mert az pénzt hoz a házhoz.

Egérke, jó, nem froclizlak többet. Kár... Kép Kép
snori

Ja! Nekem a Szabolcsban olyat csináltak, hogy éhgyomor cukor+inzulin, utána evés, rá 60 perccel cukor+inzulin.

Elmondom, mi az előzménye. Mentem 3.napit csináltatni, és ittam kb. 2 órával előtte tejeskávét. És akkor az inzulinom valami 24 lett. Visszahívtak, hogy ez magas. A határérték amúgy pont ekörül van. És így csinálták meg a terhelésest. Így lett éhgyomorra 9 utána meg 33. De ez semmi.
Van egy lány, akinek terhelés után felszökött az inzulinja 100 fölé, a csúcsérték 180 lett!! Visszament Murányihoz, hogy írjon már fel metformint (ő az a PCO-s aki Baranyihoz alig fért be). Murányi elhessegette hogy ő ehhez nem ért... Kép Mondanom se kell, jövő héten megy a Kaáliba....
snori

KÖSZÖNÖM LÁNYOK!
NYOMTATTAM NÉHÁNY TÁBLÁZATOT, HAZAFELÉ OKULOK.
Igazából csak kézzel-lábbal kapaszkodnék valami szalmaszálba, mármint a gyógyszer olyan kézzelfogható. Mert az a válasz, hogy attól leszek jobban, ha terhes leszek, közben meg nem megy, az egy kicsit bosszantó.
Egyébként az oviklubos-infertilitis Török doktor is a PCO-ra fogta a rosszulléteimet. Remélem pénteken okosabb leszek. Nagyon megfogadtam, hogy beszélgetni megyek, és nem csak benézek, ahogy a dokimhoz szoktam. Még egyszer köszönöm.
Vera

Kép
Kép
verona

Még valami!
Ezeket a vizsgálatokat csak ilyen kevés helyen csinálják, vagy csak azokat fogadják el???
Mert a körzeti dokinénim elég normális, és biztos be tudna utalni, ha ilyet minden kórházban csinálnak. Szóval hogy van ez???

Kép
Kép
verona

Vera,
terheléses cukorra a dokinéni is be tud utalni, viszont az inzulinmérést úgy kell kiharcolni, mert az drága a TB-nek. Kép Márpedig a kettőt egyszerre érdemes, minek szurkáljanak két sorozatban.
Jó hír: volt már olyan lány, aki ezt is keresztülvitte, a körzetijén át. Hát ehhez sok szerencsét, mert az enyém azt mondta, hogy lóf.szt! Már bocsánat...
snori

Sziasztok Lányok!

Már de. írtam egy szép hosszú hsz-t, de elszálltKép

Egérke, kívánom, hogy az álmod minél hamarabb valóra váljon!Kép És milyen nevet kapott a kis egérke?

Vera, üdv. itt nálunkKép Én is olyan nagyon boldog vagyok, hogy rátaláltam a lányokra, úgy érzem, hogy a jó irány felé haladok és a Kovács dokival való találkozásnak is nagyon bizakodva nézek elébe. Nagy mázlista vagy, hogy már péntekre kaptál időpontot, nekem még 2 hetet várnom kell.
Amúgy én is a tiszta játszma híve vagyok, nem szeretem a gerinctelenséget, de van úgy, hogy bizonyos helyzetekben 'kegyes' hazugságot kell alkalmazni. Nem szeretném, hogy mégegy kis élet árába kerüljön a vaktában lövöldözés.

Érdekes, amit a tünetekről írtatok. Nálam is megvan az émelygés, látásprobléma, álmosság, de én ezt a clostira és a bromóra fogtam, mert csak azóta van, hogy szedem őket. És, hogy őszinte legyek, az étvágyam is megnőtt.Eddig sem ettem keveset, de szerencsére nem híztam. Remélem ez a jövőben sem lesz másképp. Azt hiszem ezen az étrendi változtatáson nekem is el kell gondolkodnom. Sőt elterveztem, hogy hetente 2-3 alkalommal elmegyek tornázni is. Eddig soha nem csináltam semmi ilyesmit, mert egy lusta disznó vagyokKép
Jut eszembe, nekem magas a koleszterinem is. Alapjáraton is, de pocakosan a normál érték duplája volt, pedig egyetlen rizikófaktorom sincsen, valószínűleg ez is örökletes lehet.

Mennyibe kerül a Kaáliban egy ilyen inzulinos vizsgálat kb.?

Pirus

KépKép
KépKép
piroska

A Kaáliban tudtommal nem csinálnak inzulinost, csak cukrosat, maximum. Nem tudom, miért. Én még nem hallottam róla, hogy csináltak volna, ők is külső helyszínről igyekeztetnek beszerezni a leletet. Biztos nagyon spéci ez az inzulindolog, mert a lány, aki kiharcolta, annak a vérvétel után 1 héten belül megvolt a cukoreredmény, de az inzulin csak több mint 2 hét múlva.
snori

Nóri, van itt nálunk Veresen egy Misszió nevű egészségügyi centrum, nagyon spéci a laborjuk. A hormoneredményeim 1 hét alatt kész lettek, a klinikán erre 1 hónapot kell várni. Azt tudom, hogy terheléses cukrot csinálnak, de az inzulinosról nem tudok, holnap megkérdezem. Én is bepróbálkozom a körzeti dokimnál, elég jó fej, lelkiismeretes, remélem felírja a vizsgálatot.

KépKép
KépKép
piroska

Sziasztok!

Vera, picit igazítanék: a cukor határértékeknél a 12 felettit írtam nagyon magasnak, de most direkt megnéztem egy szakkönyvet: 11 felett számít nagyon magasnak. 7.8-11-ig csak emelkedett. Az az, amire még gyógyszert meg diétát javasolnak.
Hogy tovább részletezzem- nincs sok értelme-, van éhgyomri meg evés utáni cukor, kb. 5.5-ig mehet az éhgyomri, a kaja utáni kb. 7.8 max. De minden könyv és orvos eltér egy kicsit ettől.

A javasolt szénh. mennyiségét eléggé elnagyolva írtam, igazából csak tippeltem: kortól, nemtől, súlytól, magasságtól, fizikai aktivitástól függ. Én magamból indultam ki, nekem 160-180 gr-ot kell ennem, 164cm és 57kg vagyok, ülő munkát végzek, és nem fogyózom. Lehet, hogy 100-120-at adnak ennél kisebb embernek, ha fogyni akar, és többet, ha pl. nagy a fizikai aktivitása. szóval a 130-150gr tényleg csak egy tipp volt részemről. Ha gondolod, keresek vhol egy leírást, ahol a te szükségleteidnek utána tudok nézni.

Émelygés: éppenséggel a cukor is okozhatja, de nekem 2 hónapnyi 25-ös cukor után volt, amikor még nem tudták, mi a bajom és nem kaptam inzulint egyáltalán. Másoknál sem nagyon hallottam róla.

Remélem, megoldódik az inzulin a körzetidnél.

Na én meg nem bírtam tovább, muszáj volt még egyszer adni egy pofont a sz.rnak, teszteltem egyet, persze megint du, 27. napon, hogy tuti értékelhetetlen eredménybe fussak. Alapvetően nincs második csík. Nem alapvetően meg vmi látszik, ha kicsit elfordítom a tesztlapot. Az a bizonyos vmi úgy néz ki, hogy elsőre nincs is. Aztán, ha jobban megnézem, vmi árnyék, legalábbis a tesztfelület csíkja kitűnik. Lehet, hogy ott másképp veri vissza a fényt a papír. De az is lehet, hogy másról van szó.
Na most aztán verhetem a fejemet a falba a saját hülyeségemért, amiért nem vártam eleget és nem reggel csináltam. Büntiből megvárom a hétvégét, sőt, lehet, hogy csak hétfőn pisilek le még egyet, a 31. napon. De addig persze lehet, hogy megjön.
Nóri, megérdemelnék mindenkitől 1-1 froclit, de köszi, nem kérem. :-)))

Egérke nevét akkor vagyok hajlandó elárulni- babonából-, ha már beszélhetünk egyáltalán egérről.

Egyed tényleg nem nagyon tartozik a meddőségis csapatba (meg sehova), de akkor is furcsa, hogy még csak nem is említette meg nekem a gyógyszert.
Krizsa azonnal fel akarta írni, kérdés nélkül, a hormonjaimat látva. Egy dolog tartotta vissza: a cukorbetegségem. Baranyi viszont rábólintott.

Apropó, mintha Baranyi mondta volna egyszer magától is. Sőt, egy cikket is mutatott róla. De mivel nekem semmi baja az inzulinjaimnak, meg a tesztoszteronomnak, nem akarta adni, mondván-"Minek?". Aztán megkonzultálta a volt orvosommal a Jánosban, és mindketten beleegyeztek.
Hadd legyen ciklusom és babám.

Baranyival imádjuk egymást, meg sem hallottam a banya kifejezést. :-))) Iszonyú lelkiismeretes és rendes.
kisegér

Na jó... Kép Baranyit a párom hívta fel időpontért, és azt mondta, mi az, hogy csak úgy felhívja, őt ne zaklassuk, majd előbb hívja fel őt a Murányi, és akkor lesz hajlandó velem foglalkozni (közben beutalóm volt hozzá), és egyáltalán, hogy képzeli, hogy a párom telefonál és nem én. Mikor mondta neki a párom, hogy nem hallok, azért, akkor is még kétkedett, hogy ez milyen érdekes. Mintha még nem látott volna nagyothalló embert.
Attól még lehet hogy jó szakember, de engem elriasztott.

Na, Egér, ezt nem hagyhatom ki, de ha kicsit is szeretsz, megbocsátod Kép : TUTI, hogy nem várod meg a hétvégét! Következő lepisilést a sorozat szabályai szerint péntek du-ra datálom. De még véletlenül sem reggel! Kép

Egyébként tudod, hogy drukkolok neked? Kép
snori

Egérkém!

Én megértelek téged.Viszont én annyira utálom a negatív tesztet látni, hogy ez türelemre int.
Szerintem feltétlen ismételd meg.KépKép
Ebből még bármi lehet.KépKépKépKépKépNagyon szurkolok neked.
Én csak 15-én tesztelek ha nem jön meg addig.

A talpmasszőr még mindig érezi a méhemnél, remélem a babócánkat.Nagyon bizakodom, és kérem a JóIstent, hogy segítsen most mindenkinek.

Verona, üdvözöllek körünkben.Nagyon jó uton haladsz.Sokunknak a metformin a megoldás.
martibaba

Sziasztok!
Nagyon köszi, hogy reagáltok, nagy segítség a sok infó.
Pirus! Ezek a rosszulétes tünetek nekem is azóta vannak, mióta a gyogyikat szedem, meg a Puregon injekciót adogatom magamnak, de én úgy gondolom, hogy ez a sok gyogyi felborított valamit, amitől még a cukor is kialakulhatott. Ráadásul nekem is magas a koleszterinem, szóval ez a három dolog együtt csinálhat még egy-két más bajt is, ezért megyek a Kaáliba.
Különben nekem ez már a harmadik dokim lesz, ugyanis van az SZTK-s, akit imádok, aranyos, rendes, meg minden, és ha terhes leszek, vissza is megyek hozzá, de a problémás dolgokhoz nem ért. A 2. számú volt, aki fél évig kezelt, és most is megvan, még 16-ára is van hozzá időpontom, nem tudom még mit csinálok, de úgy érzem nem árt megtartani. Szóval remélem végre Kovács doktorban megtalálom az igazit. Bár ha olvastad a Clostis lányokat, tudod, hogy Falina hány dokinál járt, és most sem elégedett a dokijával. De sokan vagyunk így ezzel.
Az én koleszterinem egyébként 9,8 és 10,2 között szokott mozogni. Bele se gondolok mi lesz, ha végre babás leszek.
Kisegér! A tesztek árával már én is gazdagítottam néhány gyártót. Folyton tesztelek. Én már olyat is produkáltam, hogy ahol függőleges csíknak kellett volna látszani, és vízszintest véltem látni. Az a baj, hogy nagyon rendszertelen a ciklusom, mindig rosszul vagyok, és ugye ebből mindig terhességre következtetek. Aztán pofára esés, stb. De azt hiszem, még elég rugalmasan fogom fel (egyelőre).
Egyébként nézegettem a tápanyag-táblázatokat, ... de akkor mit lehet enni? Különben 160 cm vagyok, és 65 kg, 28 éves, és ülő munkát végzek. Akkor a két zsemle egy napra??? Most sarkítok, de valami ilyet vettem ki a táblázatokból.
Jaj lányok! Nagy gáz, ha a párom nem jön velem a Kaáliba? Tulajdonképpen őt is vizsgálták már, és semmi gond vele. 38 millió a kiskatona, és normálisak, meg rá sem érne. Szerintetek?
Vera

Kép
Kép
verona

Vera,

a koleszterined tényleg elég magas. De ha a febr-elsejei cikket megnézed, amit beszúrtam, az talán említi is, hogy ez annak az anyagcsere-zavarnak a következménye, ami a PCOS-t is okozza.
Nem baj, ha nem megy veled a párod, elég rugalmasak a Kaáliban. Most végülis nem lombikozni akartok, meg ilyenek, téged kell rendbetenni. Egyébként én azt gondolom, nem fogsz a helyben csalódni! Kovács Petinek meg nézz bele a szép Csillagszemébe... Kép
Hányra mész holnap?

Egérke! Mi van veled? Ma reggel nem teszteltél véletlenül? Most komolyan kérdezem.
snori

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?