Sziasztok!
20 hetes terhes vagyok és a terhességem elejétől olvasgatom a különböző fórumokat, köztük ezt a fórumot is. Nagyon köszönöm a sok hasznos információt és tanácsot, amit akaratlanul is megosztottatok velem, mint „néma” olvasóval, beírni ugyanis sosem írtam - mindezidáig. Most azzal a céllal írok, hogy segítsek azoknak, akik orvost keresnek. Ugyanis én is nagyrészt a fórumok hozzászólásai alapján döntöttem a Boros doktornő mellett. Terhességem elején orvoskeresőben voltam, végül a 11. héten mentem el a doktornő magánrendelőjébe. Itt kell megjegyeznem, hogy sajnos a 2. hónaptól kezdve folyton véreztem (természetesen ezzel voltam orvosnál), de nem tudták, hogy miért, ezért nagy várakozásokkal és reményekkel néztem elébe a találkozásnak. Kb. egy órát vártam a magánrendelőjében, amíg sorra kerültem, ez nem volt sok. Mikor bementem, sietve felvette az adataimat, és mondta, hogy most meg fog vizsgálni, de nincs sok ideje, mert egy szüléshez siet. Ekkor én mondtam, hogy sajnos van panaszom, meghallgatta, aztán megvizsgált és azt mondta, hogy van egy csúnya méhszájsebem, az vérzik, ami annyira igaz volt, hogy csak az ecseteléstől elkezdett folyni belőlem a vér, a vizsgálat után ő segített megtörölközni és a padlót is feltörölni. Én persze megkönnyebbültem, hogy nem belülről jön a vér, azonban semmit nem tudtam megbeszélni vele azzal kapcsolatban, hogy most ez mit jelent, mire számíthatok, mi a teendő, stb, ugyanis alighogy fölöltöztem, beírt a kiskönyvembe és közölte, hogy x ezer Ft és kész vagyunk. Csörgött is a telefonja és jó 5 percet beszélt magánügyben (a vizsgálat alatt ezen kívül kétszer telefonált, ebből egyszer ismét magánügyben), míg én továbbra is ott ültem, mert még azt sem mondta, hogy mikor kell hozzá visszamennem, ha nem javul, vagy ha javul. Végül egy recepttel a kezemben és némi csalódással távoztam, teljes bizonytalanságban és alulinformáltan. Sajnos a tüneteim nem múltak, csak időlegesen, ezért 2-3 héttel később hívtam telefonon újabb időpontot kérve. (Közben sajnos más tüneteim is lettek: görcsölés, keményedés, erős fejfájás.) A kórházba hívott be, mert azon a héten pont nem rendelt. Mentem is a megbeszélt napon, aznap pont nem véreztem. Az alagsori ambuláns rendelőben tudott fogadni (a labor melletti szobában). Egy mondatban meghallgatott, majd azt mondta, hogy most csak a méhszájsebet fogja vizsgálni, másra nincs ideje. A vizsgálat után közölte, hogy nincs méhszájseb. Ezt én értetlenül fogadtam, mivel pár napja még véreztem. Erre azt válaszolta, hogy itt nem olyanok a körülmények és ebből a vizsgálatból ő nem tudja pontosan megmondani, hogy mi a helyzet. Azért fölírt egy újabb kúpot és miután a vizsgálat alatt 3x (!!!) kérdezte meg, hogy adott-e 16 hetes beutalókat, azokat gyorsan kitöltötte és közölte, hogy a többit majd megbeszéljük a következő alkalommal, neki most mennie kell és majd ezt a vizsgálatot legközelebb a magánrendelőjében „rendezzem”. Még a kiskönyvembe sem írt bele! Ezzel elsietett. Természetesen a többi panaszomról szó sem esett, ilyesmi, hogy vérnyomás- és súlymérés, méh megtapintása, stb. nevetséges elvárás lett volna ebben a helyzetben. (Ezek egyébként az első alkalommal is elmaradtak.) Ezért is tartom felháborítónak, hogy ezért a vizsgálatnak és terhes gondozásnak nem nevezhető 3 percért pénzt volt képes kérni, arról nem is beszélve, hogy nem csak úgy beugrottam egy vizitre, hanem komoly panasszal mentem, érvényes taj kártyával, és még ambuláns betegellátási lapot is adott, tehát felkerült a vizsgálat a kartonomra…
Ezután már komolyan gondolkodóba estem, de még mindig nem döntöttem el, hogy más orvost keresek. Viszont amikor hétvégén megint jött belőlem vér, elhatározásra jutottam. Váltottam. Továbbra is fontosnak tartottam a természetes szülést, de azt is, hogy odáig eljussak valahogy. Lassan 4 hónapos terhes voltam és gyakorlatilag semmit nem tudtam a problémámról, vele semmit nem tudtam megbeszélni, mert mindig sietett és nem figyelt rám. Természetesen megértem, hogy siet, ha dolga van, de nekem ugyanolyan jogom van a figyelemre, mert én is a betege vagyok, én ugyanannyit fizettem, mint más és az én terhességem ugyanolyan fontos, mint másé. Lehet, hogy peches voltam mindkét alkalommal, de mi lett volna, ha végig ilyen peches maradok?
Nekem az a véleményem, hogy a doktornő túl sok beteget vállal, és ennyit nem lehet tisztességesen ellátni. Az ő felelőssége, hogy megállapítsa, hány beteget tud vállalni úgy, hogy mindegyikre jusson ideje, energiája és figyelme. Talán ha egy „normál” terhességem lenne, mindez nem számítana, de így azt gondolom, én lettem volna felelőtlen, ha továbbra is nála maradok. Nem akartam további „villámvizsgálatokat” kockáztatni és ezzel heteket veszíteni ilyen egészségügyi problémákkal. Ettől függetlenül őszintén sajnálom a dolgot, mert még így is szimpatikusnak találtam és szerettem volna vele szülni. (A vérzésem szerencsére azóta elmúlt, talán ezt neki köszönhetem.)
Mindebből mindenki leszűrheti a tanulságot. Remélem tudtam segíteni árnyaltabb képet alkotni a doktornőről. Ha esetleg valakinek további kérdései lennének, ezen a címen lehet elérni:
davidne@index.hu.