2004.04.18 18:49
Szerző: ttom
Sziasztok!
Sajnos mint itt midannyian, hasonló problémával kűzdök mint ti. Az én fiam decemberben kezdett dadogni épp csak két éves múlt pár nappal. Azóta eltelt kb 4 hónap és azt gondolom sok tapasztelattal és információval lettem gazdagabb, amit talán ti is használhattok ilyen pici gyerekeknél.
Először is a magyar dokumntáció igen kevés, ezért sok információt fordításokból nyertem, illetve logopéduusal (Seneca stúdió) való egyeztetésekből.
Sokan azt mondják, hogy ha a gyerek elkezd dadogni semmit nem kell csinálni. EZ NEM ÍGY VAN! Sok apró dologgal lehet segíteni az apróságokon. Alább felsorolnám az én tanácsaimat, nem fonossági sorrendben.
A csemete beszédkedvét ne veszítse el, hiszen amikor elkezd dadogni Ő is érzi, hogy valami nincs rendben, ezért kevesebbet kezdhet beszéni. Mindig halgassuk végig amit mondani szeretne, hiába tudjuk, mit akar mondani, ne fejezzük azt be, érezze hogy van ideje, hajoljunk le hozzá, keressük a szemkontaktust, és apró gesztusokkal (mosoly, simogatás) bíztassuk őt.
Ne mondjuk a gyereknek hogy lassabban beszéljen, vagy előbb gondolja át mit akar mondani, csak tovább növeljük így a feszültséget benne. Ö még önkéntelen tanuló, tehát ha lassítani szeretnénk akkor nekünk magunknak kell lasítanunk a saját beszéd/ párbeszéd sebességünket, csak így hathatunk a picire. Lassú nyugodt, halk beszéd és a párbeszédeknél (mind a gyerekkel, mind a gyerek előtt zajló felnőtt beszélgetéseknél)a kérdés utáni választ késleltessük egy másodpercet, így érezhetővé válik hogy a beszédre van idő, nem kell sietni senkinek sem. Próbáljunk sok beszédpéldát mutatni a gyereknek, beszélgessen a család, de soha senki ne vágjon a másik szavába, mindeki halgassa végig mindíg, mit mond a másik. Ugyanakkor a csend is fontos, a gyereknek azt is éreznie kell, hogy nem kell folyamatosan beszélni, a beszéd nem kényszer nem kell a csendet megtörni. Ne beszéltessük a gyereket felszólítva. Pl.: Mond el anyának milyen állatot etettél az állatkertben!, ,Köszönj a néninek!, stb. Inkább próbáljuk meg bevonni a beszélgetésbe. Pl.:
Elfelejettem melyik állatot etetted meg az állatkertben, te nem emlékszel véletlenül? Így ha nem emlékszik vagy ha nem akarja mondani, akkor sincs kudarc élménye a picinek. Ha valamit mutatni akar, ne várakoztassuk, ha egy módunk van rá azonnal és lelkesen nézzük azt meg. Ha nem tudjuk azonnal megnézni, mert olyan dolgunk van, akkor ezt tudassuk vele és amint lehet nézzük meg. A legnehezebb talán a következő: Legyünk nyugodtak és pozitívak, majd kinövi, ezt ő is azonnal megérzi. Nevelés: Mindent lehet ami nem veszélyes. Nem baj ha kilöttyinti a levest, vagy leveri a poharat az asztlaról, előfordul és kész. Hát röviden ennyi, remélem hasznosnak találjátok soraimat és segít gyermekeiteknek túllenni ezen a nehéz időszakon.