@livike:
Szia!
Hát én nem tudom mennyire foglak tudni megnyugtani, Nálunk Hyperechogén beleket talált az UH ami utalhat kromoszómarendellenességre. Ezért minket is genetikai tanácsadásra küldtek. Mi a Róbertben voltnk, és kb annyi volt, hogy az első fél percben elmondta, hogy csináltassuk meg a Prena testet. És utána még max 9 percig magyarázta, hogy miért. 10 perc múlva kint voltunk....
Ne ess kétségbe, a Kombinált teszt nagyon sokszor ál pozitív én ugy tudom. Az csak egy kalkulált szám, hogy mennyi a valószínűsége valaminek. Minden bizonnyal a genetikai tanácsadáson egy invazív vizsgálatot fognak ajánlani, amivel valóban kiszűrhető hogy van e probléma. Az egyik ismerősömnek elvileg a Pajzsmirigyproblémája miatt hozott fals pozitívat a kombinált teszt. Megcsináltatták a Prenát és kiderült hogy a baba teljesen egészséges. Valószínűleg vagy ezt a Prena testet fogják ajánlani, sajnos ez elég drága, de kockázatmentes. Itt anyai vérbőlkiszűrik a baba dns-ét és ott vizsgálják a konkrét kromoszómaeltéréseket. Vagy Magzatvíz mintavételt ajálnhatnak, vagy asszem még van valami méhlepény biopszia is, de az utobiban nem vagyok biztos. A Magzatvíz mintavételnek azonban van vetélési kockázata, nekünk ezért ajánlotta a Genetikus a Prenát. Csak ugye ez mélyen zsebbenyúlós megoldás. A mondanóm lényege, hogy első körben ne ess teljesen kétségbe. Ez csak egy kalkulált valószínűség a bizonyos értékeke alapján. A te véredből néznek valami PAPP-A, meg Szabad béta HCG értéket, plusz ehhez jön hozzá a korod, és az UH bizonyos értékei, és ebből kalkulálnak egy valószínűséget. Ez még nem mondja ki, hogy a babaának baja van. Tudom nehéz, de a babának is jobb, ha nem vagy egy frászba addig míg kiderül, hogy makk egészséges. Én úgy áltam hozzá, mint ahogy a vádlottat is megilleti az ártatéanság vélelme:) Így a babánk is makk egészséges míg valaki be nem tudja bizonyítani az ellenkezőjét. Mondjuk lehet kicsit könnyebb helyzetben vagyok mivel az összes doki azt mondta, hogy mivel minden más értékünk jó, pici a valószínűsége, hogy bármi baj is lenne, így én is így állok hozzá. Amúgy van egy Radiologus rokonom ő a kombinált tesztes kört rögtön kihagyta, és rögtön a méregdrága Prenát csináltatta, pont azért, hogy feleslegesen senki ne hozza rá a frászt.
Szóval a lényeg, hogy kitartást. Minnél hamarabb menj el a Genetikai tanácsadásra, és ott minden bizonnyal egy invazív vizsgálatot fognak ajánlani, amiből valóban kiszűrhető, hogy van e probléma.
Szóritok nektek, hogy ez csak egy kis felesleges paráztatás legyen