2000.10.01 20:12
Szerző: Anonymous
Drága Zorkanya! Csak nem a Sote I-ben akarsz szülni??
Jó hogy így összefoglalktad a dolgot, legalább nem kell gondolkodnom, hogy mit is írjak. Így is időszerű lenne már a Megérkeztem rovatot is kitölteni... Csak hát ugye nincs időm...
Szept. 15-re voltam kiírva (van-e ki ezt a dátumot még nem ismeri?), előtte riogatott a dokinénim, hogy két három nappal előtte be kell feküdnöm, ha addig nem jön meg a baba. Na hát, hálistennek ezt a befektetést (szó szerint) elfelejtette. Csakhogy nekem kétnaponta kellett már járnom CTG-re a túlhordás miatt, és 16-án is bementem. Mivel vmi ronda folyásom támadt köüzben, amire a dokinő Klion kúpot írt fel, és ettől olyan vizes folyásom lett, amire nem tudtam, hogy most a Kliontól van-e (attól volt) vagy a magzatvíz csordogál, hát CTG után bementem az ügyeleteshez (némi folyosói horror után, aminek szerencsére nem én voltam a főszereplője, és különben is a Kismamariogató topicba tartozik...). Nnna. Megvizsgált, aztán azt mondta, hogy ez nem magzatvíz, de mivel afféle mezei orvos volt csak, hát a vezető ügyeleteshez, egy bizonyios ... adjunktushoz (személyiségi jogok, stb) fordult, hogy most akkor mi van. Az ajdukntus odajött, és amikor kiderült, hogy előzetes császárom volt, és túlhordtam a babát, hát szabályosan lehurrogott, hogy miért nem fekszem már bent, és az orvosom is felelősségre lesz emiatt vonva stb. stb. Majdnem kiabált. Én meg bőgtem, és mondtam, hogy nem tudok befekküdni, ott a kétéves fiam, akire a szomszéd vigyáz (ami nem igaz, lévén a hugom és anyukám is itt volt, de ehhez kinek mi köze). Aszongya az adj., hogy ki kell vizasgálni császárra, Uh, stb. Mondom én, de szombat du. úgysem fognak labort ilyesmit csinálni. Aszongya de igen. Mindenesetre felvettek, én pedig szabad akaratomból hazajöttem, egy nagyon rendes doki írta meg a kartohnomat, nyugtatgatott, legközelebb nála akarok szülni (éas véletlenül sem annál, akiherz most jártam!). Őszintén szólva a frászt hozták rám, azonkíyvül némileg babonás is vagyok, és úgy éreztem, hogy akkor lesz minden rendben, ha minden nagyjából úgy történik, mint az előző szülésemnél (tudom, hogy nwem vagyok normális, de ez van). (Előzőleg is befektettek,túlhordás miatt). Szóval másnap kora du. bementem. Terhesosztály, nagy pakkal fel az első emeletre, egy db szabad ágy nincs. Mindenesetre csináltak egy CTG-t (az egyetlent, pedig ugye labor, kivizsgálás csásázrra, blablabla). Felraktak IDEIGLENESEN a 28-asba (ott feküdtem egáész addig, míg le nem battyogtam szerdán a műtőbe). A 28-asban elméletileg abortuszosok vannak, gyakorlatilag ez a gyűjtő, amikor nincs hely sehol. Voltak ott abortusdzosok, olyanok, akiknek elment a babájuk, kismamák, gyermekágyasok. (A szegáény elvetélteknek szörnyű lehetett nézni, ahogy mi ott tolatunk a nagy pocakunkkal...) Szóval ideiglenesen, 4 napra a 28-as. (Utánam még többen jöttek ideiglenesen, aztán kiderült, hogy másnaop, meg utána is volt még egy csomó hely a terh4sosztályon, ahová olyanokat raktak, akiket pl. kipakoltak...)
Hétfő-kedd: na végra császárra kivizsgálás. Belgyógy: meghallgatja a tüdőm, EKG-t csinál, aztán ráírja a kartonomra hogy minden rendben. Labor, CTg naponta 2x. Hétfőn csináltak egy UH-ot is (hegvastagság, babaméret). Az UH alapján dőlt el végül is, hogy ez is császár lesz, mert a hegvastagság határeset, a baba pedig nagy. Kedden du. végre megtudom, hogy akkor másnap császár, én vagyok a harmadik a sorban.
Kedd déltől nem volt szabad enni csak inni, éjfáélig. Másnap bejött elénk egy sürgős császár, rám du. 1 után került sor, gondolhatjátok, addigra máér szédelegtem az éhségtől., meg a szomjúságtól. Kaptam infúziót, hogy össze ne essek.
Aztán ler a műtőbe (egész addig úgy volt, hogy a császár után visdsza kell mennem a gyűjtőbe (egy császáros kismamát oda vittek vissza), de hozták velem a pakkomat, volt végre szabad hely a gyermekágyon.
Szülés-császár: hát, én akartam ugyan spinálisan, (meg a dokik...), de nekem nagyon rossz vcolt. Féltem, utáltam az egészet. Még a babámnak sem tudtam nagyon örülni (főleg, hogy a műtét felétől nagyon égett a pocakom). A vérnyomásom leesett, azt hittem, elájulok, stb stb. Egyébként az aneszteziológus nagyon rendes volt, meg a nemtudomki is, aki vérnyomást mért meg ilyenek, de a saját dokim alig szólt hozzám. A barátnőm bejöhetett, papapótléknak, ő közbvetített, hogy mi folyik a paraván mögött (a mellkasom elé tettek egy paravánt - hűálistennek). 14 ó 13-kor megszületett Emese, kis vörös, ráncos, dagadt szemű "apróság", egy pillanatra megmutatták, aztán el is vuitték, Jó lett volna, ha odaadják, a mellemre teszik, de hát a kezem le volt kötve, a mellemen pedig ott a paraván... Nem sokkal később visszahozták, felöltöztetve, pólyában, a feján hajhálóval vagy mivel, amit a dokik a műtőbewn viselnek. Olyan édes volt, és olyan multaságos abban a műtőssapkában az a csöppség!! 9/10-es APGARt kapott, szóval nagxon jót. 57 cm volt, és először 3920, aztán kakilt egyet a mérlegen, és 3900 gr lett az "igazi" születési súlya.
A műtét még úgy 3/4 órát tartott, akkor már ténmyleg utáltam az egészet. De hálistennek mindennek vége lesz egyszer, betoltak a kórterembe. Ahol én feküdtem, négyágyas szoba volt, két négyágyasnak volt egy közös wc-zuhanyzója. Na itt már tényéleg nagyon jó volt. A nővérek mindenhol nagyon kedvesek bvoltak, és egy-két csecsemőstől eltekintve a csecsemősök is. Mivel nekem ez a második lurküó, nekem nem kellett segítség, de nagyon segítőkszek voltak, szoptatni meg tisztába tenni tanították a mamákat, le a kalappal előttük. Az egyik nálam elvitte a pálmát: a műtét estéjén kihozták Emesét tíz poercre, de szerencsére megfeledkeztek rólunk, és ott maradt vagy két óra hosszára. Ekkor még nem volt tejem, de cicizett. Ez neki is jó volt (gyakorolt), meg nekem is (egyrészt a méhösszehúzódásokat segítette, másrészt pedig így hamarabb indul be a tej). Másnap délben már könyörögtem a gyerekért, mire az egyik csecsemős: minek, már tegnap látta, nem? Na, ez volt a csúcs. Lemosás nincs, másnap, ill. a császár után hat órával mindenkit könyörtelenül kirtángatnak az ágyból, és mehetsz zuhanyozni. Én majndem beleájultam a mosdókagylóba. De egyébként ez az azonnali felkelés tényleg nagyon jó, az első két három nehezen megy, de én már délután (szülés másnapjáén) úgy ugráltam, mint akinek semmi baja. Itthon meg is dicsért a gyerekorvos, hogy biza nem úgy mozgok, mint akit egy hete császároztak.
Harmadnap volt már tejem, a kicsi is nagyon ügyes volt, és nagyon szépen szopott (uitolsó nap már 40 gr-otr, amire a csecsemősök azt monsdtáék, hogy gyönbyörű). Egész nap velem volt, este mi vittük el fürdetni (bedugják őket a csap alá, aztán nesze neki). A gyerekorvost alig láttam, nemhogy meg tudtam volna kétrdezni, hogy ugye minden rendben Emesével. A saját dokim rám se sz...t, utolsó nap bejött, varrat ki, én meg (a marha) adtam neki 10e Ft-ot. A műtét előtt sem jött oda hozzám, pedig mindenkit körbeugrált az orvosa, feljött hozzá naponta, az enyém nem, műtét után egyszer sem, csak a varratszedésre, tuti hogy hozzá sem megyek többet (még a hathetes kontrollra sem). De a lényeg: Emese EGÉSZSÉGES és GYÖNYÖRŰ, én is egész jól vagyok, akkor meg mit nyavalygok?
A normál szülők a negyedik napon, a csszárosok a 6. napon mehetnek haza, ha semmi gond. Ja, és aki rendesen szült, az egy kis pihi utáén megkapja a babát, és utána már éjjal-nappal vele van, a császárosoknál az első két éjszaka a baba a csecsemősöknél van (ha kéred, akkor odaadják), utáéna pedig veled.
Nem tudom, mit hagytam ki, nézzük a kérdéseidet:
Ja, borotválás, beöntés: a beöntést még tán megértwem, hogy egy császárosnak miért kell, de hogy miért kellett teljesen megkopasztani, amikor bikinivonalban van a vágás, ez nekem magas. Mellesleg olyan aranyerem lett a szülés másnapjára, mintha rendesen szültem volna. (Ábelt a Schöpf-Méreiben szültem két éve, ott se beöntés, borotválás is vcsak egy kicsi a bikinivonalnál).
Első nap fájdalma: égett a heg, pokolian, de ennyi. Ki lehetett bírni, a méhüösszehúzódások rosszabbak voltak. Meg hogy nem lehet megmozdulni (a spin. érzéstelenítés miatt). Este felrángattak az ágíyból (sétáljunk el anyuka az ajtóig), némi vérnyomásleesés mellett egész jól ment. Másnap reggel aztán egyedül felkeltem, zuhanyozás stb. Szerintem emiatt, hogy fel KELLETT kelni, emiatt erősödtem-jöttem rendbe olyan hamar.
Emese végig velem volt (az első két nap éjszakáját kivéve) és bár vannak "bevásárlókocsik" amikben a babák alszanak, minden anyuka maga mellé vette a babát (éjszakára is), nem szóltak érte.
Tejem az rengeteg volt-van (úgynézek ki mint a Pamela Anderson, kár hogy a férjuram nem lát... ). Egy nagy bánatom volt: a babákat cukrosvizezik-teáztatják a csecsemősök, szorgalmasan hozták nekünk is a teát, mondtam köszönjük nem, vasvilla szemek, hogy de akkor ki fog száradni (marhaság).
Ábelt kétszer behiozták anyukámék. Nagyon rossz volt (nekem), azt hittem a szívem hasad meg, amikor elmentek. A poén az, hogy a kórterem ablakából majdnem rálátni a szobája ablakára... Olyan édes volt, ezt le kell hogy írjam: (szerntem az elkövetkező 10 évben ezt fogom mesélni mindenkinek). Hazamenetelkor bejött Ábel is, kihoztam Emesét a folyosóra, mózeskosárban, útrakészen. Letettem a padra, Ábel felmészott mellé, és hihetetlenül gyengéden és óvatosan adott Emesének egy pusizt a homlokára, és megsimogatta a fejét. Pedig saenki sem mondta neki. Hát azt hittem, elsírom magam. Itthon pedig, ahányszor Emese csak sír, mindig vigasztalja, hogy: semmi baj, semmi baj. Nagyon aranyos, mindig puszilgatja, simogatja, fogni akarja. Féltékenységnek (egyenlőre) semmi jele. Nagyon büszke vagyok rá és boldog, hogy ilíyen remek fiam van!!
Anyukám még itt van, úgfyhjogy igazából nekem csak Emesébvel kell foglalkoznom, sokat tudok aludni (napközben is). Félek ois egy kicsit, mi lesz, ha anyukám már nem lesz itt. Zoli majd dolgozik, biztos nem tud ennyit segíteni mint anyu.
Emese nagyon jó kislány, néha sírdogál, aztán nagyokat pukizik meg rotyogtat, szóval fáj a pocak, de bízom benne, hamar túllesz rajta. Annyira sajnálom szegényt ilyenkor. Tegnaop meg ma du. is úgy aludtunk, hogy hassal ráfektettem a hasamra (feje a melleim közt), nagyon megnyugodott. (ez Ábelnél nem vált be). Nagyjából háromóránként eszik (ő állt be rá), éjjel is. Nappal van amikor öt órát is aludt, de úgy vettem észrem, hogy utána nagyon nyűgös, így inkább felveszem, és ébrenlétbe ringatom, és megszoptatom.
A szobánk olyan, hogy galériáézva van, lent van a gyerekszoba, fent a mi hálószobánk. Ábel lent alszik, Emese pedig fent, azt hiszem, úgy fél éves korában lesz leköltöztetve. Sajna ez a közös szoba nem túl jó, mert Ábel felébred, ha Emese sír (én rögtön felveszem, de néha nem sikerül azonnal lecsillapítani). tengap éjjel Ábel fel is ébredt, teljesen, de úgy 3/4 óra múlva vissza is aludt hálistennek.
Látogatók ki vannak tiltva a jövő hét végéig (és a kórházból is kitiltottam mindenkit az első két napban, kivéve anyukámat és a hugomat, anno ugyanígíy volt, akkor csak Zoli jött be. Irigykedett most rám mindenki, mert volt egy lány, császáros, szegéányt kitolták a műtőből, mellette loholt apuka /az övé, nem a babáé/, egy kamerával, mosolyogj, integess, kicsim, a szerencsétklen meg félholtan az ágyon, délután pedig 14-en jöttek hozzá látogatóba, pedig a kótterembe be sem lehet láztogatónak jönni.)
Anyóspajtás telefonált már (tegnap), hogy mi van (eddig nem sikerükt elárni telefonon). Novemberben jön majd (túl messze lakik a lelkem, nov-ben pedig feljön a dunaújvárosi lakásába, onnan könnyebben feljön Pestre).
Sajna még mindig nem tudom, hogy Zoli tudja-e már a jó hírt (szó szerint a világ végén van, de ezt már túl hosszú lenne leírni). De két hét múlva itthon lesz!!!!!!!!!
A hasam már egész jól lelappadt, szerintem jövő hét végére beleférek a régi gatyómba. A combomról és a fenekemről ugyan inkább ne beszéljünk (Ábellel oda egyáltalán nem híztam), de attól a régi gatyó még jó lesz. Kilók: a mérlegünk ugyan elég sz..., de úgy tűnik, a tejjel (vagy nem tudom mivel) lement rólam az elmúlt két három nap alatt 3-4 kg. Majd meglátjuk.
Haskötő: az első nap a kórházban leszoríytották a pocakom, aztán már nem. Anno az volt a trükköm itthon, hogy amint belefértem a régi gatyómba (és ez elég hamar ment), azt hordtam, és azzal szorítottam le a pocit. Vissza is húzódott szépen.
Hálapénz: csak a dokinak és csak 10e Ft, de azt is megbántam már.(Nem vagyok smucig, de tényleg rám se nézett).
Kedves Zorkanya, ne mondd, hogy nem voltam elég részletes . Ha van még kérdésed, ill. bárki másnak, aki a Sote I-en akar szülni, állok mindenki rendelkezésére:
Zsóka